Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

ΑΓΕΤ: Δεν σχεδιάζει καύση CLO στη Μαγνησία


Μοιράσου το άρθρο:

Με σημερινή ανακοίνωσή της η ΑΓΕΤ Ηρακλής αναφέρει ότι δεν είναι στο ενεργειακό της σχεδιασμό η καύση CLO στη Μαγνήσια. Κι αυτό, μετά και τις έντονες αντιδράσεις επιστημονικών φορέων, όταν πληροφορήθηκαν ότι είχε λάβει τη συναίνεση αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος να καίει πιλοτικά το συγκεκριμένο υλικό, που δεν είναι εναλλακτικό καύσιμο, αλλά υλικό επίστρωσης, όπως επισήμανε σε ανακοίνωση της η επιτροπή επιστημονικών φορέων για την αέρια ρύπανση.

Στην ανακοίνωσή της η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας, υποκαθιστά ορυκτά καύσιμα και ορυκτές πρώτες ύλες με δευτερογενή υλικά, “εξοικονομώντας σταθερά φυσικούς πόρους και βελτιώνοντας διαρκώς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, υπηρετώντας με συνέπεια τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας”. Υπογραμμίζει δε ότι η ενεργειακή αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της βιομάζας, “αποτελεί το βασικό εργαλείο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τον κλάδο της παραγωγής τσιμέντου” και είναι σε ευθυγράμμιση με τους στόχους που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το κλίμα και την ενέργεια, σύμφωνα και με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της  το compost τύπου Α (CLO) είναι μίγμα οργανικών υλικών (βιομάζα) που παράγεται από τη μηχανική διαλογή σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και συγκεκριμένα από τα οργανικά υλικά (όπως φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδιά, υπολείμματα κουζίνας) που δεν διαχωρίζονται στην πηγή σε ξεχωριστό κάδο και περιέχονται στα αστικά οικιακά απόβλητα. Σήμερα το υλικό αυτό, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του καταλήγει προς ταφή στους ΧΥΤΑ. Η εταιρεία διευκρινίζει ότι η ενεργειακή αξιοποίηση του compost τύπου Α στην περιοχή του Βόλου δεν εντάσσεται στο σχεδιασμό της και ότι εναρμονίζεται πλήρως με την ευρωπαϊκή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία.

Μοιράσου το άρθρο:Source link