Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Ολοκληρωτική καταστροφή στη ΜόριαΠρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020, 10:32

Αποστολή: Νίκος Χριστοφάκης

Απόγνωση, φόβος και αγωνία -περισσότερο ίσως τώρα παρά ποτέ- για την επόμενη μέρα και τι επιφυλάσσει. Το επισφαλές μέλλον των 13.000 μεταναστών και προσφύγων που διαβιούσαν τους τελευταίους πολλούς μήνες στο ΚΥΤ της Μόριας, μετατράπηκε για ακόμη μια φορά στη ζωή τους σε πλήρη αβεβαιότητα, αφού λόγω της πυρκαγιάς καταστράφηκε ολοσχερώς η δομή που τους φιλοξενούσε.

Το οριστικό «τέλος» της δομής επήλθε το βράδυ της Τετάρτης, αφού μια δεύτερη φωτιά ήρθε να καταστρέψει ότι έχει απομείνει. Πλέον, χιλιάδες μετανάστες διαμένουν και κοιμούνται στους δρόμους, στην ύπαιθρο, σε κάποιο παγκάκι εάν βρουν. Πολλοί από αυτούς, θέλουν να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης, με την ελπίδα αυτή τη φορά να καταφέρουν να ταξιδέψουν για την ηπειρωτική χώρα, αυτό το ενδεχόμενο όμως έχει αποκλειστεί. Μόνο λίγες εκατοντάδες μετανάστες, μέλη ευπαθών ομάδων, αναχώρησαν με πτήσεις από το νησί. 

Οι υπόλοιποι, θα πρέπει να περιμένουν να δουν τι τους επιφυλάσσουν τα κυβερνητικά μέτρα που θα ληφθούν για αυτούς, ενώ κάποιοι θα διαμείνουν σε σκηνές και άλλοι σε πλωτά μέσα που θα επιστρατευθούν. Κι όλα αυτά, σε ένα νησί το οποίο ασφυχτιά εδώ και χρόνια από το πρόβλημα, με την πλειοψηφία των κατοίκων να δηλώνουν ότι δεν αντέχουν άλλο την κατάσταση, απαιτώντας την πλήρη αποσυμφόρηση του τόπου τους από τους μετανάστες -και σίγουρα όχι την κατασκευή νέας δομής φιλοξενίας, έστω και κλειστής.

Ο φακός του zougla.gr βρέθηκε στο κατεστραμμένο, και διαβόητο παγκοσμίως, ΚΥΤ της Μόριας, και κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες με μετανάστες να προσπαθούν να… περισώσουν ότι σώζεται από τα υπάρχοντά τους, που σίγουρα θα τους χρειαστούν για τη δύσκολη συνέχεια.

Δείτε το φωτορεπορτάζ και εικόνες από drone:

 

 

Στην περιοχή του Καρά Τεπέ, η αστυνομία έχει δημιουργήσει φραγμό για να παρεμποδίσει τους μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης. Ουσιαστικά το νησί είναι κομμένο στα δύο, αφού έχουν αποκλειστεί κεντρικές αρτηρίες που οδηγούν από και προς τη Μόρια, και από κατοίκους, νωρίτερα, οι οποίοι απαιτούν να μην γίνει ενέργεια χτισίματος νέας δομής.

Δείτε εικόνες:Source link