4 Δεκεμβρίου 2021

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Σύσταση χορωδίας κοινοτικής μουσικής αλλά και μικτής πολυφωνικής


Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας θα πραγματοποιηθεί 3ωρο ανοιχτό μάθημα (Open Day) Χορωδίας με τη μαέστρο Βάγια (Γιούλη) Παπαγιαννοπούλου (Διευθύντρια Χορωδίας, Μαέστρος της Χορωδίας Ενηλίκων σχολής Μωραίτη και υπεύθυνη χορωδιακών συνόλων του ElSistema Greece).

Σκοπός είναι αρχικά η γνωριμία με τη Χορωδιακή Μουσική και στη συνέχεια η σύσταση:

α) Χορωδίας στο πλαίσιο της Κοινοτικής Μουσικής (community music), που απευθύνεται σε όλους τους ενήλικους της πόλης μας, με μοναδική προϋπόθεση την αγάπη για το τραγούδι.

β) Μικτής (Πολυφωνική) Χορωδίας, που απευθύνεται σε καθηγητές Μουσικής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και σε Ενήλικες Μουσικούς.

γ) Εργαστηρίου Διεύθυνσης Χορωδίας, μέσα από το οποίο θα δοθεί η ευκαιρία τόσο στους καθηγητές Μουσικής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και σε Ενήλικες Μουσικούς με βασικές γνώσεις μουσικής να αποκτήσουν γνώση όλων των βασικών αρχών της Διεύθυνσης μιας Χορωδίας.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο Χορωδιακό Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που εντάσσεται  μέσα στο πρόγραμμα σπουδών του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, της Διεύθυνσης Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου ΒΌΛΟΥ.

Λόγω των περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή ακόμα και τηλεφωνικά καθημερινά στην γραμματεία του Δ.Ω.Β. 24210-36992 (Μεταμορφώσεως 1).

Η είσοδος στο ανοιχτό μάθημα (Open Day) Χορωδίας θα είναι φυσικά δωρεάν, ενώ θα τηρηθούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα (η είσοδος θα επιτρέπεται είτε με την επίδειξη rapid test είτε με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Βάγια Παπαγιαννοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο, όπου και ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο μουσικών σπουδών στη μουσική σχολή της Καίτης Σαμαρτζή. Το 1994 ξεκίνησε τις ακαδημαϊκές της σπουδές στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, από όπου και αποφοίτησε το 1999 με βαθμό Άριστα και ειδίκευση στη Διεύθυνση Χορωδίας υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Μιράντας Καλδή. Το 2000 ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο University of York της Αγγλίας, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και επόπτη καθηγητή τον PeterSeymour, από όπου και αποκτήθηκε ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών Master of Arts in Performance Practise.

Εργάστηκε για οκτώ έτη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως συμβασιούχος, τόσο στο προπτυχιακό όσο και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, ως καθηγήτρια Μουσικής στη δημόσια εκπαίδευση (Αρσάκεια σχολεία), ως μαέστρος Παιδικής Χορωδίας στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου και στο Εθνικό Ωδείο στην Αθήνα. Από το 2011 διδάσκει το μάθημα της Διεύθυνσης Φωνητικών Συνόλων στο Τριετές Πρόγραμμα Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff. Το 2019 δημιούργησε τη Χορωδία Ενηλίκων στη σχολή Μωραΐτη. Εδώ και ένα χρόνο είναι υπεύθυνη φωνητικών συνόλων στο El Sistema Greeceκαι από τη φετινή χρονιά καθηγήτρια Μουσικής στην Ελληνογαλλική Σχολή Saint Josef στο Βόλο.

Έχει διευθύνει πάνω από διακόσιες παραστάσεις στις οποίες περιλαμβάνονται παιδικές όπερες, ορατόρια και λειτουργίες με σημαντικότερες τις Πύρινες Γλώσσες του Γιάννη Χρήστου στο Ηρώδειο, τις Φούγκες του Ν. Μάντζαρου στο Μέγαρο Μουσικής, την όπερα Διδώ και Αινείας του H.Purcell, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, παιδικές όπερες στο Μουσείο Μπενάκη, το Lullaby Project στο SNFCC.Source link