29 Νοεμβρίου 2021

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση συζητά για νέα μέτρα
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021, 07:56

Τα τελευταία αριθμητικά μεγέθη που αφορούν την πανδημία έχουν πανικοβάλει κυβέρνηση και αρμοδίους, με αποτέλεσμα να διερευνώνται τρόποι εφαρμογής και νέων μέτρων από αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, καθώς και άλλα που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας, κατά τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, αλλά και να αναλυθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα που προέκυψαν μετά την επέλαση του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Μέτρα και για τους εμβολιασμένους

Στο τραπέζι των συζητήσεων δεν είναι μόνο μέτρα τα οποία θα αφορούν τους μη εμβολιασμένους πολίτες, αλλά είναι πολύ πιθανό να αγγίζουν και τους εμβολιασμένους, προς εκτόνωση των αντιδράσεων, αλλά και γιατί το τελευταίο διάστημα, αρκετοί είναι και οι εμβολιασμένοι που καταφεύγουν με συμπτώματα κορωνοϊού στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, εφόσον το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρεθεί στην «άκρη του γκρεμού», θα βρεθούν και οι εμβολιασμένοι απέναντι σε μέτρα που θα περιορίζουν ορισμένες από τις ελευθερίες τους. 

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η επιστροφή για το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να περιοριστεί η κίνηση τις ώρες αιχμής, ο περιορισμός του συγχρωτισμού σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους χώρους, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για παράδειγμα, θα υπάρχει σύσταση για χρήση  διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Στοχευμένα lockdown

Σε επόμενο στάδιο συζητείται ένα άτυπο lockdown για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, όπως συνέβη άλλωστε και στην Αυστρία. Δηλαδή, να αποκλειστούν όλοι οι πολίτες άνω των 12 ετών, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί από όλους του χώρους, πλην σούπερ μάρκετ και φαρμακείων.

«Μοντέλο Γαλλίας» για τους άνω των 65

Στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζεται και το «Μοντέλο Γαλλίας» για τους άνω των 65. Εάν δηλαδή οι άνω των 65 ετών, δεν κάνουν την 3η δόση του εμβολίου, το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού θα έχει αυστηρά εξάμηνη διάρκεια και στη συνέχεια, οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις θα έχουν την ίδια τύχη, έναντι των μέτρων, με τους μη εμβολιασμένους πολίτες.

Τα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο

Επανήλθε το μέτρο περιορισμού των πελατών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα καταστήματα τροφίμων. Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, από τις 13ης Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 έως την 22η Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 η τήρηση αποστάσεων και παρουσίας ενός ατόμου ανά 9 τ.μ. στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες…), στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Τι ισχύει για το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια

Για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια κ.λπ. συνεχίζει να ισχύει ότι οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για τον νέο κορωνοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι ηλικίας 4 ως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Ειδικά για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, προβλέπεται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος από πλεξιγκλάς.

Απαγόρευση προϊόντων σε σούπερ μάρκετ

Από τα σούπερ μάρκετ, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια απαγορεύεται η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα.

Η πώληση των προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το Σάββατο στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων επανήλθε ο κανόνας για 1 πελάτη ανά 9 τ.μ. Δηλαδή λιγότεροι καταναλωτές στο εσωτερικό για αποφυγή του συνωστισμού.Ανάλογα μέτρα, δηλαδή μικρότερη πληρότητα – περίπου στο 80 αντί για το 100% – τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων και για την εστίαση και τη διασκέδαση (μπαρ – εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα), ωστόσο η συζήτηση δεν προχωρά σε αυτή τη χρονική στιγμή. Κι αυτό, γιατί εκτιμάται ότι σε αυτούς τους χώρους, με τους ελέγχους που έχουν αυξηθεί, η συντριπτική πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες, και δεν απαιτούνται νέοι περιορισμοί που θα προκαλούσαν νέα οικονομική “αιμορραγία” στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας.

Επιστράτευση ιδιωτών ιατρών

Λιγοστεύει η «άμμος στην κλεψύδρα» για την επιστράτευση των ιδιωτών ιατρών, ώστε να καλυφθούν οι ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, λόγω της επέλασης του τέταρτου και σφοδρότερου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εάν μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν δηλώθηκε επαρκής αριθμός ιδιωτών ιατρών τη συστράτευσή του με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτών γιατρών από σήμερα, Δευτέρα. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην ΕΡΤ.

Τι προβλέπουν οι διαδικασίες για την επιστράτευση

Η επιστράτευση είναι η υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές. Αυτή γίνεται ύστερα από την παράδοση του «φύλλου πορείας» από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι ιδιώτες γιατροί στους Ιατρικούς Συλλόγους όπου ανήκουν. 

Το «φύλλο πορείας» υποχρεωτικά παραλαμβάνεται αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται και εκείνος με τη σειρά του πρέπει να παρουσιαστεί στο νοσοκομείο, την ημερομηνία και την ώρα που αναγράφονται.

Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του «φύλλου πορείας», προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια, ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις. Εάν, για παράδειγμα, ο ιατρός δηλώσει «κόλλημα» για λόγους υγείας και αυτό πιστοποιηθεί από ειδική υγειονομική επιτροπή.Source link