2 Δεκεμβρίου 2021

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Βόλος – Α. Χαρίτσης: Η Κυβέρνηση της ΝΔ διέλυσε την Πρωτοβάθμια Υγεία


Υγεία- δημόσιο σύστημα- διαχείριση της πανδημίας, αλλά και πληθωρισμός ήταν τα δυο βασικά θέματα της εισηγητικής ενημέρωσης που έκανε ο Αλέξης Χαρίτσης πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας στο Βόλο, στο πλαίσιο της επίσκεψης- περιοδείας που πραγματοποιεί στις 13 Περιφέρειες της χώρας, ενώ θα μπορούσε και να χαρακτηριστεί ως προπομπός της επίσκεψης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, στο Βόλο.

 

 

Για την πανδημία και το δημόσιο σύστημα υγείας

Ιδιαίτερα επικριτικός αναφορικά με την πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, ο κ.  Χαρίτσης, στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για διάλυση της πρωτοβάθμιας υγείας, όταν αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης και ως γραμμή αναχώματος για τα Νοσοκομεία της χώρας, ενώ αναφερόμενος στις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με προκηρύξεις που έγιναν το 2018, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ολοκληρώθηκαν, αφήνοντας έκθετα τα νοσοκομεία και τους πολίτες της χώρας. “Η Κυβέρνηση έχει αφήσει το ΕΣΥ στην τύχη του και η ίδια «κρύβεται» πίσω από τους επιστήμονες, ότι τα προτείνουν οι επιστήμονες ενώ είναι δικές της αποφάσεις με προκάλυμμα την επιστημονική κοινότητα, την οποία χρησιμοποιεί κατά το δοκούν.”

Επίσης, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι ήταν αναγκαία η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, αλλά ούτε αυτό το έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ και προφανείς λόγους, ενώ έκανε απολύτως σαφές το μήνυμα της αναγκαιότητας επανεκκίνησης του προγράμματος εμβολιασμού. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά, αντίστοιχα με αυτών των Βαλκανικών χωρών και της Δυτικής Ευρώπης.

Κάλεσε δε τους πολίτες να υπερβούν τους φόβους, τις εντάσεις και τις αμφιβολίες τους και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, λέγοντας ότι “είναι πολύ κρίσιμο για την ατομική τους προστασία και την κοινωνική αλληλεγγύη».

Τέλος, ο κ. Χαλίτσης συνέκρινε το διαλυμένο ΕΣΥ του 2015 που παρέλαβαν ως κυβέρνηση τότε και το ΕΣΥ που παρέδωσαν έχοντας κάνει 19.000 προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού. Αυτή τη δυναμική που παραδώσαμε, η κυβέρνηση της ΝΔ της εκμηδένισε.

Για τον πληθωρισμό και την αυτορρύθμιση της αγοράς

Να αφήσει τις ιδεοληψίες περί αυτορρύθμισης της αγοράς, κάλεσε την κυβέρνηση ο κ. Χαρίτσης λέγοντας παράλληλα ότι την κρίση του πληθωρισμού την πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ενώ τα μεγάλα συμφέροντα μένουν στο απυρόβλητο.  Η Ελλάδα ήταν μια χώρα με φθηνή ενέργεια και πλέον το ράλι ανόδου στην χονδρική τιμή του ρεύματος συνιστά πολύ επικίνδυνη εξέλιξη που επηρεάζει και συμπαρασύρει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, αλλά κυρίως στραγγαλίζει τους ευάλωτους και πληττόμενους, τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να επιβιώσουν εξαιτίας αυτής της κρίσης και της απουσίας μέτρων φορολογικών, τα οποία θα αφορούσαν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όταν 4 στις 10 επιχειρήσεις με βάση την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας, η απάντηση δεν μπορεί να είναι “αυτορρύθμιση της αγοράς”

Επανέλαβε ότι «παρότι υπήρξαν προγράμματα ενίσχυσης, δεν στηρίχθηκαν με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η εστίαση, το εμπόριο και στην πρώτη φάση της πανδημίας ο τουρισμός. Εμείς κάναμε προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, είπε μέτρα στοχευμένα, μέτρα με χρονικό ορίζοντα αρχής και τέλους, είπε τροπολογία για  μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε αέριο, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης και βενζίνη στα κατώτατα επιτρεπτά όρια της ΕΕ. Για να καταλήξει ότι ούτε αυτή η πρόταση έγινε ποτέ δεκτή από την κυβέρνηση της ΝΔ”

 

 Source link