26 Ιανουαρίου 2022

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Καρδίτσα: Μαζικό συλλαλητήριο φορέων και σωματείων για την Υγεία


Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες μαζική ήταν η συμμετοχή φορέων και σωματείων στο Πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο για την Υγεία που έγινε στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας.

Στην αρχή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πανδημίας, υψώθηκε γιγαντοπανό από πολυκατοικία, ακολούθησαν χαιρετισμοί ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας του νομού κ. Έκτορας Γάζος, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση, που υπάρχει στον υγειονομικό χώρο τονίζοντας, ότι αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τις φωνές των υγειονομικών και τα αιτήματα όλου του λαού, τα οποία διατυπώθηκαν από την πρώτη στιγμή, η κατάσταση δεν θα είχε φτάσει ως εδώ.  “Επομένως, εάν συνεχιστεί η ίδια εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται έως τώρα, το 4ο επιδημικό κύμα θα είναι πιο φονικό από το 1ο και 2ο μαζί” ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Στο νοσοκομείο Καρδίτσας άρχισε η λειτουργεία της ΜΕΘ COVID μόνο μετά από τις τεράστιες πιέσεις μας και ενώ για δεκαπέντε ημέρες υπήρχαν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, έχασαν τη ζωή τους πριν προλάβει να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ, γιατί όλες οι κλίνες ΜΕΘ ήταν κατειλημμένες πανελλαδικά. Μόλις η ΜΕΘ COVID άνοιξε, έφτασε στην πληρότητά της μέσα στο πρώτο 24ωρο. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας. Οι περίπου 40 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη Θεσσαλία είναι πλήρεις εδώ και σχεδόν 1 μήνα…

Το νοσοκομείο με δύο κλινικές COVID 60 κλινών έχει φτάσει ήδη έως και τους 70 νοσηλευόμενους. Οι γιατροί είναι εξαντλημένοι, γιατί εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενώ το ελλιπές προσωπικό μετά βίας βγάζει τις απαραίτητες βάρδιες, κατάσταση που χειροτερεύει από τις επαναλαμβανόμενες νοσήσεις, αφού δουλεύουν συνεχόμενα 6ωρα με την ίδια στολή, χωρίς διάλλειμα. Είναι ξανά ορατός ο κίνδυνος ενός νέου Lockdown στο σύστημα παροχής οξυγόνου, όπως συνέβη πέρυσι, με αποτέλεσμα διακομιδές ασθενών άρον άρον σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλίας…

Αντίστοιχα, η μεταφορά της «γενικής» ΜΕΘ, με μείωση από 7 σε 4 κλίνες, έγινε στη μονάδα στεφανιαίων με δύο εντατικολόγους και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Δηλαδή, φτιάχτηκε μετά από δύο χρόνια υποτιθέμενης προετοιμασίας του δημόσιου συστήματος υγείας, μία ΜΕΘ χωρίς τον απαραίτητο αριθμό γιατρών και χωρίς τις κατάλληλες ειδικότητες αυτών.

Σαν αποτέλεσμα, οι 4 κλίνες της μονάδας στεφανιαίων παθήσεων μεταφέρθηκαν στην καρδιολογική κλινική χωρίς το έμπειρο και επαρκές αριθμητικά νοσηλευτικό προσωπικό γιατί αυτό απασχολείται πλέον στη «γενική» ΜΕΘ. Από χτες, μάλιστα, είχαμε και το πρώτο περιστατικό ασθενή που διασωληνώθηκε για άλλο λόγο, εκτός του COVID, αλλά δυστυχώς δεν έβρισκε κρεβάτι σε ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να νοσηλευθεί απλή κλίνη της καρδιολογικής κλινικής(…).

Η παθολογική κλινική λειτουργεί με μόνο 8 παθολόγους έναντι 13 που προβλέπονται στον οργανισμό του νοσοκομείου. Επιπλέον, 2 παθολόγοι πρόκειται να αποχωρήσουν, λόγω της επικείμενης πρόσληψής τους σε θέσεις άλλων νοσοκομείων. Επομένως, 6 παθολόγοι καλούνται να καλύψουν μία κλινική με 58 κλίνες, ενώ στην εφημερία ένας παθολόγος έχει την ευθύνη για 70 με 100 περιστατικά στα ΤΕΠ και στα ΤΕΠ COVID παράλληλα. Σαν να μην έφταναν αυτά, η διοίκηση πριν ένα χρόνο, εν μέσω του δεύτερου φονικού κύματος της πανδημίας και ενώ 1 παθολόγος έχανε τη ζωή του και άλλοι 2 νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση, αποφάσισε και εισηγήθηκε στο υπουργείο τη μείωση 2 θέσεων παθολόγων. Είναι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής με βάση την οποία πριν σχεδόν 10 χρόνια καταργήθηκε η 1 από τις 2 τότε παθολογικές κλινικές και περικόπηκαν σχεδόν 200 θέσεις εργασίας από τον οργανισμό του νοσοκομείου…

Με την απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου και με εντολή της διοίκησης τα χειρουργεία και τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία μειώνονται ξανά και ενώ πολλοί ασθενείς έχουν ήδη είτε επιβαρυνθεί είτε καθυστερήσει στην παρακολούθηση και στη θεραπεία τους”.

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στους 50 εργαζόμενους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή, επισημαίνοντας : “Η κυβέρνηση στερεί από το σύστημα υγείας ένα σημαντικό κομμάτι δυναμικού με εμπειρία την ώρα που δεν περισσεύει κανείς. Η κυβέρνηση εξαντλεί όλη την αποφασιστικότητά της ενάντια στους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά κάνει τον κινέζο όταν τίθεται επί τάπητος η αναγκαία επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, τους οποίους εξυπηρετεί αποζημιώνοντάς τους με διπλά νοσήλεια για ασθενείς COVID λίγο πριν το εξιτήριο. Τα αυτιά των συναδέλφων μας δεν γλυκαίνονται από δηλώσεις «ότι είμαστε ενάντια στην υποχρεωτικότητα, αλλά δεν μπορούν να γυρίσουν στη δουλειά». Είναι σκέτη κοροϊδία”.

Να σημειωθεί ότι όπως ειπώθηκε θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό υγείας προκειμένου να απαιτηθούν λύσεις στα οξυμένα αλλά και στα διαχρονικά προβλήματα των δημόσιων δομών υγείας
Τα αιτήματα είναι:
Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα υγείας, δηλαδή των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και όχι επικοινωνιακές φούσκες με επιστρατεύσεις κάποιων λίγων αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών γιατρών κάτι που ήδη έχει αποτύχει πανηγυρικά δύο φορές ως τώρα
• Ένταξη των ιδιωτών γιατρών των απαραίτητων ειδικοτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας με αποδοχές των Ιατρών του ΕΣΥ – Αύξηση των αποδοχών όλων των υγειονομικών – Ένταξη στα Β.Α.Ε.
• Να προσληφθούν ΤΩΡΑ, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων και με κατεπείγουσες διαδικασίες, όλοι οι επιλαχόντες γιατροί.
• Μαζικές προλήψεις μόνιμων γιατρών και λοιπού προσωπικού ώστε να καλυφθεί το σύνολο των κενών, αυξάνοντας δραστικά τις οργανικές θέσεις με βάση τις ανάγκες.
• Να επιστρέψουν τώρα όσοι συνάδελφοι είναι σε αναστολή εργασίας. Κανείς δεν περισσεύει.
• Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Να ενισχυθεί με μόνιμες προσλήψεις και υποδομές και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποσαρθρώνεται τελείως.
• Οργανωμένο πρόγραμμα εμβολιασμών με ευθύνη του κράτους και την απαραίτητη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, φαρμακοεπαγρύπνηση και παρακολούθηση των εμβολιασμένων.
• Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές και στα ΜΜΜ.Source link