23 Ιανουαρίου 2022

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Αναφορά Α.Βαγενά για την κατάργηση της “Αγοράς χωρίς Μεσάζοντες”


Αναφορά προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε χθες, 14/12/21 η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Άννα Βαγενά, διαβιβάζοντας επιστολή του Σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ενεργοί Πολίτες Λάρισας του Δήμου Λάρισας, με θέμα: «Διαμαρτυρία για την κατάργηση των αγορών καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες».

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους, οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας, εκφράζουν την “σφοδρή αντίθεσή τους στην απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει τις αγορές “Χωρίς Μεσάζοντες” από 1/02/2022, με το νέο της Νόμο 4849/2021, της 5/11/2021″. Χαρακτηρίζουν την απόφαση αυτή “απαράδεκτη” και καλούν την Κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα και να επανορθώσει, έστω την τελευταία στιγμή, ενώ παράλληλα τονίζουν ότι οι αγορές Χωρίς Μεσάζοντες είναι ένα επίτευγμα των Κινημάτων αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς, το οποίο με πολλούς αγώνες κατέκτησαν ευαισθητοποιημένοι πολίτες, καταφέρνοντας να οδηγήσουν την Πολιτεία στην αναγνώριση της αναγκαιότητας αυτού του θεσμού αυτού, ιδιαίτερα σημαντικού μέσα στις συνθήκες κρίσης που ζούμε, και στη νομιμοποίησή του, με την ψήφιση του Ν4497/2017.
Ο θεσμός της Αγοράς Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες είναι μεγάλης σπουδαιότητας, γιατί αφενός δίδει την ευκαιρία στους ντόπιους παραγωγούς να πουλήσουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές σε πιο συμφέρουσες τιμές και για τους μεν και για τους δε, αφετέρου οι καταναλωτές έχουν έτσι τη δυνατότητα να αγοράσουν φθηνότερα και ποιοτικά προϊόντα του τόπου τους, αλλά και να βοηθήσουν παράλληλα τους μικρούς, εγχώριους παραγωγούς. Το σημαντικότερο από όλα, όμως, είναι ότι αμέτρητες άπορες οικογένειες εξασφαλίζουν δωρεάν τρόφιμα, εφόσον οι όροι λειτουργίας των Αγορών Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες περιλαμβάνουν τη δωρεά ενός ποσοστού της συναλλασσόμενης ποσότητας στα Δωρητήρια Τροφίμων των Κινημάτων και, μέσω αυτών στους δικαιούχους, βοήθεια διόλου ευκαταφρόνητη γι’ αυτές τις οικογένειες, στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε σήμερα.
Εξηγούν δε, ότι δεν ζητούν “την εξαφάνιση των μεσαζόντων από το εμπόριο”, αλλά ότι “οι Αγορές Χωρίς Μεσάζοντες προσφέρουν μια εναλλακτική δυνατότητα στους μικρούς εγχώριους παραγωγούς, καθώς και ένα εργαλείο εξορθολογισμού των τιμών. Άλλωστε, οι ποσότητες, που διακινούνται από αυτές τις αγορές είναι αμελητέες μπροστά στους τεράστιους τζίρους της υπόλοιπης αγοράς”.
Η Άννα Βαγενά ζητά από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να εξετάσει τα αιτήματα του Σωματείου «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» της και να την ενημερώσει για τις σχετικές ενέργειες, στις οποίες προτίθεται να προβεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Source link