19 Ιανουαρίου 2022

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

«Ήταν ένας άνθρωπος που φοβόταν για τη ζωή του»
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021, 16:26

«Από τη μία αγριότητα κι από την άλλη, αδιαφορία. Σαν να έβλεπαν τηλεόραση…». Η εικόνα του άγριου ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου έχει πια «στοιχειώσει» στο μυαλό όσων υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες. Τα λόγια τους, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου συνεχίστηκε η δίκη, αποτυπώνουν όσα έγιναν, μπροστά στα μάτια, δεκάδων πολιτών.

«Έφυγα μαυρισμένος από αυτή την εικόνα» είπε ένας 60χρονος άνδρας που περνούσε από το σημείο και πλησίασε προς το κοσμηματοπωλείο γιατί άκουσε φασαρία. «Οι άνθρωποι καθόντουσαν να παρακολουθούν χωρίς κανείς να επέμβει. Εγώ και ένα κύριος φωνάξαμε και τότε άρχισαν να φωνάζουν. Από τη μια αγριότητα και από την άλλη αδιαφορία. Σα να έβλεπαν τηλεόραση…», είπε, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς άλλων μαρτύρων ότι ο Ζακ κρατούσε μαχαίρι,  όσο  βρισκόταν μέσα στο κατάστημα, δεν κρατούσε μαχαίρι. «Βγήκε το παιδί γεμάτο στα αίματα.

Έξω πεσμένος, βλέπω ένα μαχαίρι με μαύρη λαβή της νοικοκυράς, το πήρε ο μεσίτης από το χέρι του πιάσουν. Ο Κωστόπουλος δεν είπε τίποτα. Δεν ξέρω τί έγινε. Δεν το κρατούσε όταν έβγαινε πάντως. Το μαχαίρι αυτό υποθέτω είχε πέσει από κάποιο τραπέζι παρακείμενου μαγαζιού» είπε, προσθέτοντας πως «στο σημείο που είναι πεσμένος κάτω και από πάνω του βρίσκονται δυο τρία άτομα, ο Ζακ απειλήθηκε με μαχαίρι στην καρωτίδα και τότε είπα «τι θα κάνεις τώρα θα τον σφάξεις;»».

Ο μάρτυρας  θυμήθηκε μάλιστα το διάλογο που είχε με τον έναν εκ των δύο βασικών κατηγορουμένων: «Του είπα «σταμάτα, θα τον σκοτώσεις» και μου λέει «ξέρεις τι μου έκανε εμένα; Με γ@@@@!»

Ο 60χρονος περιέγραψε ένα πραγματικό «λιντσάρισμα» δίχως κανείς να ενδιαφέρεται, αλλά να παρακολουθεί με αδράνεια. Όπως είπε, είδε ένα παιδί «θολωμένο» αφού «αντί να περιμένει την αστυνομία μέσα στο κατάστημα, βγήκε έξω στον όχλο…»

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως είδε τον κοσμηματοπώλη να πετάει μία πέτρα στην τζαμαρία του μαγαζιού του και να τη σπάει. « Στην αρχή θεώρησα ότι γίνεται κάποια ληστεία αλλά δεν καταλάβαινα γιατί να σπάσει το μαγαζί του αφού είναι εκεί ο ληστής. Ας περίμενε να ερχόταν η αστυνομία» περιέγραψε ο μάρτυρας και συνέχισε, λέγοντας ότι είδε το Ζακ Κωστόπουλου να προσπαθεί να σπάσει την πόρτα με πυροσβεστήρα, αλλά «δεν είχε τσαγανό» και δεν τα κατάφερε.

Σύμφωνα με το μάρτυρα, η τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου έσπασε «από την κλωτσιά των απέξω και όχι από το παιδί», ενώ «προσπαθώντας να βγει έξω έφαγε τόσες κλωτσιές στο κεφάλι και κοπανούσε στα τζάμια τα κομμένα που είχαν μείνει στη θέση τους».

Ο 60χρονος είπε πως του έκανε μεγάλη  εντύπωση το γεγονός ότι αμέσως μετά  από όσα έγινα, ο κοσμηματοπώλης βγήκε και καθάριζε, καθώς και ο τρόπος που οι αστυνομικοί διαχειρίστηκαν την κατάσταση. «Δεν χρειαζόταν να ακινητοποιηθεί, ήταν ήδη ακινητοποιημένος, όταν ήρθαν οι αστυνομικοί» είπε και εξήγησε ότι αντί να ασχοληθούν με το ποιος έφερε σε αυτή την κατάσταση τον Κωστόπουλου, το μέλημα τους ήταν να απομακρύνουν τα άτομα που τραβούσαν με κάμερα. Έγιναν όλα λάθος» ανέφερε.

Πάρεδρος: Γιατί σας έκανε εντύπωση; Πρώτα δεν πρέπει να ακινητοποιήσουν;

Μάρτυρας: Συμφωνώ αλλά κατόπιν θα έπρεπε να ρωτήσουν τί συνέβη. Αυτό δεν είδα ότι συνέβη, μόνο είδαν τους ανθρώπους με τις κάμερες. Εισέπραττα ότι δεν ενδιαφερόντουσαν να μάθουν τί είχε συμβεί… τώρα δεν ξέρω αν μπορούσαν να το κάνουν ή όχι…

Την παγερή αδιαφορία του πλήθους να βοηθήσει το βαριά χτυπημένο Ζακ Κωστόπουλο, επεσήμανε στην κατάθεση ακόμη ένας μάρτυρας  που βρισκόταν στον 6ο όροφο της απέναντι πολυκατοικίας. «Ήταν καταματωμένος στο πρόσωπο και στα ρούχα. Γύρω του άνθρωποι που δεν βοηθούσαν. Ήρθε το ΕΚΑΒ που του έδωσε τις πρώτες βοήθειες» περιέγραψε ο μάρτυρας, αναφερόμενος μετά στην έξοδο του 33χρονου από τη τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου.

Τότε, «σηκώθηκε και άρχισε να φεύγει. Δεν διέκρινα αν κρατούσε κάτι. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τον αποφύγουν. Έπεσε πάνω σε κάτι τραπέζια παραπαίοντας. Οι αστυνομικοί έπεσαν πάνω του, του έβγαλαν το παπούτσι για κάποιο λόγο και τον έδεσαν. Στη συνέχεια, τον πλησίασε ο διασώστης του ΕΚΑΒ φώναξε «έρχεται ασθενοφόρο» και οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν. Ο Ζακ Κωστόπουλος δεν κουνήθηκε καθόλου. Χωρίς σειρήνες ήρθε ασθενοφόρο, τον έβαλαν σε ένα φορείο και έφυγε πάλι χωρίς σειρήνες» κατέθεσε.

Εισαγγελέας: Σε τι κατάσταση ήταν ο Κωστόπουλος;

Μάρτυρας: Φαινόταν η ταραχή του ειδικά από τη στιγμή που σηκώθηκε να φύγει, καταλάβαινες ότι ήταν ένας άνθρωπος που φοβόταν για τη ζωή του.

Πάρεδρος: Είδατε αν κρατάει κάτι;

Μάρτυρας: Δεν μπορούσα να δω.

Πάρεδρος: Αμέσως μετά τί είδατε;

Μάρτυρας: Έπεσε σε τραπέζια και κάθισε κάτω. Ήταν ένας άνθρωπος πολύ τραυματισμένος και τέσσερις αστυνομικοί κάθισαν πάνω του στην πλάτη του, τράβηξαν τα χέρια του και προσπαθούσαν να τον δέσουν.

Ένορκος: Θυμάστε αν φώναζε;

Μάρτυρας: Σίγουρα φώναζε αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ τι έλεγε. Δεν θέλω να απαντήσω γιατί δεν θυμάμαι καλά…

Τη βεβαιότητά του πως ο Ζακ δεν κρατούσε μαχαίρι, εξέφρασε ακόμη ένας  μάρτυρας,   εκπαιδευτικός ο οποίος μίλησε για μία συνομιλία που είχε μέσα στο κατάστημα,  το θύμα με τον κοσμηματοπώλη ο οποίος βγήκε και κατέβασε τα ρολά. «Καθόμουν στο «Βενέτη». Είδα έναν άνθρωπο να περπατάει στο στενό και να πηγαίνει στο κοσμηματοπωλείο. Όταν μπήκε μέσα άκουσα κάτι να σπάει.

Ο ιδιοκτήτης στεκόταν στη πόρτα – μπήκε πίσω από το θύμα, μάλλον κάτι είπαν μεταξύ τους και ακούστηκε κάτι να σπάει. Μετά, ο ιδιοκτήτης βγήκε έξω και κατέβασε το ρολό της πόρτας με κοντρόλ» είπε ο μάρτυρας και σημείωσε: «Ήμουν αρκετά μακριά, πέντε μέτρα. Προσπαθούσαν να τον κρατήσουν μέσα με κλωτσιές. Όταν ήρθε η αστυνομία ησυχάσανε τα πράγματα, ο διασώστης του ΕΚΑΒ είπε «μην ανησυχείτε». Δεν είδα να κρατάει μαχαίρι.

Σύνεδρος: Μας λέτε κάτι καινούργιο, μπορείτε να πείτε ξανά τι είδατε ;

Μάρτυρας: Είδα το θύμα να πηγαίνει στο κοσμηματοπωλείο ήταν σε μια περίεργη κατάσταση. Ο ιδιοκτήτης μπήκε από πίσω του, μετά ακούστηκε κάτι να σπάει, πέρασε κάποιος χρόνος θα μπορούσαν να έχουν μιλήσει. Μετά βγήκε έξω ο ιδιοκτήτης και κατέβασε το ρολό που είναι δεξιά. Το κατέβασε με κοντρόλ. Το θύμα προσπαθούσε να βγει.

Εκ διαμέτρου διαφορετική ήταν πάντως η εικόνα που μετέφεραν άλλοι μάρτυρες με έναν εξ’ αυτών να παραδέχεται: « Ο κόσμος ήταν διχασμένος. Νομίζω ότι προς το προσωπικό το πήγαινε ο καθένας, ανάλογα με το τι σχέση είχε με τους κατηγορούμενους….».

Υπάλληλος καφετέριας, απέναντι από το κοσμηματοπωλείο που έκτοτε …άλλαξε επάγγελμα, όπως είπε, γιατί  δέχτηκε απειλές, μίλησε για το Ζακ «σε κατάσταση αμόκ». υποστηρίζοντας: «Δεν είδα την είσοδο του Ζακ στο κοσμηματοπωλείο μια κοπέλα με ενημέρωσε ότι κάτι έχει γίνει…Βγήκα έξω και βλέπω έναν άνθρωπο να σπάει το μαγαζί να παίρνει τα κοσμήματα και να τα πετάει. Εκείνη τη στιγμή δεν αντιλήφθηκα ότι κρατούσε μαχαίρι. Μαζεύτηκε κόσμος. Ξεκίνησε τη προσπάθεια του να βγει έξω από το μαγαζί.

Έσπασε την εξωτερική τζαμαρία. Είδα έναν άνθρωπο σε κατάσταση αμόκ να κοπανάει την ταμειακή μηχανή στο πάτωμα. Δε γνωρίζω εάν ήθελε να την καταστρέψει ή να την ανοίξει. Ήρθε μετά προς την πόρτα πήρε τον πυροσβεστήρα και έσπασε το πάνω μέρος της τζαμαρίας, βγήκε μπουσουλώντας. Εκεί είδα να κρατάει μαχαίρι. Μόλις τον είδα να βγαίνει με το μαχαίρι τρομοκρατήθηκα. Έφυγα και τον έβλεπα από απόσταση. Μόλις ξεκίνησε να βγαίνει άρχισαν να τον χτυπάνε. Έφυγα, φαίνονταν γερός άνθρωπος».

Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας δήλωσε βέβαιος ότι είδε τον 33χρονο να κρατάει μαχαίρι στο αριστερό χέρι, στη προσπάθειά του να βγει μπουσουλώντας. «Ήμουν σε πλήρη σύγχυση, φοβερά τρομοκρατημένος, δεν θυμάμαι ποιος ξεκίνησε να χτυπάει ο μεσίτης ή ο κοσμηματοπώλης» ανέφερε ο μάρτυρας που είπε ότι τους γνωρίζει και τους δυο από τη γειτονιά.

Υπεράσπιση μεσίτη: Όταν τον είδατε μέσα στο μαγαζί, τι εικόνα σχηματίσατε; Ενός αβοήθητου ανθρώπου ή ενός βάνδαλου ή και κλέφτη;

Μάρτυρας: Φαινόταν ότι καταστρέφει τη περιουσία κάποιου και είχε αρκετή δύναμη, πραγματικά δε μπορώ να μπω στο μυαλό του.

Με μαχαίρι θυμάται το Ζακ κι επόμενος μάρτυρας,  καθηγητής υγιεινής, ο οποίος είχε καθίσει σε ένα καφέ απέναντι στο κοσμηματοπωλείο και είδε τα γεγονότα, όχι όμως τον Ζακ Κωστόπουλο να μπαίνει σε αυτό. Ο μάρτυρας στην κατάθεσή του περιέγραψε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ενώ έπινα καφέ άκουσα ένα θόρυβο. Όταν γύρισα είδα τον Ζακ Κωστόπουλο να έχει αρχίσει να σπάει το μαγαζί. Πήρε τη ταμειακή μηχανή και την πέταξε στο πάτωμα. Μετά πήρε ένα πυροσβεστήρα και προσπάθησε να βγει από το κάτω μέρος της τζαμαρίας. Είχε αρχίσει να σέρνεται και με τον όγκο του έσπαγε και τα υπόλοιπα γυαλιά της τζαμαρίας. Είχε ένα μαχαίρι. Πήγαν οι δυο κατηγορούμενοι και άρχισαν να του δίνουν τα πρώτα χτυπήματα. Παρ’ όλα αυτά συνέχιζε να προσπαθεί να βγει και αυτοί συνέχιζαν τα χτυπήματα. Όταν κατάφερε να βγει ο ένας από τους κατηγορούμενους του πήρε το μαχαίρι και το πέταξε μέσα στο κοσμηματοπωλείο. Υπήρξε και ένας κύριος που φώναξε «όπα τέρμα» και εκεί σταμάτησε το σκηνικό. Από τη στιγμή που του πήραν το μαχαίρι τα χτυπήματα δεν συνεχίστηκαν. Ο Κωστόπουλος ήταν πεσμένος ανάσκελα και εγώ, λόγω ιδιότητας, του ζήτησα να δω τα χέρια του. Μου απαντούσε με άναρθρους ήχους. Τότε ήρθε το ΕΚΑΒ και ενώ του πέρναγε επιδέσμους, ο Ζακ πήρε ένα γυαλί το σήκωσε, εμείς απομακρυνθήκαμε, και προσπάθησε να φύγει. Επειδή ήρθε η αστυνομία έγινε ένας κύκλος από τους αστυνομικούς γύρω του. Ο ένας από τους αστυνομικούς τον χτύπησε στη πλάτη με μια κλοτσιά και εκείνος έπεσε πάνω στο τραπέζι και μετά έπεσαν όλοι οι αστυνομικοί επάνω του. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι έγινε».

Εισαγγελέας: Ποιός τον χτύπησε;

Μάρτυρας: Οι δυο κατηγορούμενοι σίγουρα (εννοεί τον μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη) σίγουρα με πάνω από έξι με επτά χτυπήματα την ώρα που προσπαθούσε να βγει. Από εκεί και πέρα μέχρι να βγει και του πάρουν το μαχαίρι υπήρχαν χτυπήματα. Όταν ήρθε ο διασώστης δεν είχε χάσει τις αισθήσεις του.

Εισαγγελέας: Πώς ήταν μέσα στο μαγαζί;

Μάρτυρας:  Σε μια κατάσταση αλλοπρόσαλλη, να πω ήταν ένας άνθρωπος με αμόκ, δε ξέρω.

Πολιτική Αγωγή: Η εντύπωση που δόθηκε όταν χτυπάγανε το Ζακ ποια ήταν;

Μάρτυρας: Το πρώτο πράγμα που πάει στο νου ότι πήγε να ληστέψει.  

Υπεράσπιση αστυνομικών: Ακούσατε τους αστυνομικούς να βρίζουν;

Μάρτυρας: Όχι

Ακολούθως στο δικαστήριο κατέθεσε μάρτυρας ο οποίος εργάζονταν ως σερβιτόρος σε εστιατόριο και αμέσως μετά την επίθεση άλλαξε επάγγελμα, λόγω, όπως είπε, απειλών που δέχθηκε. «Αυτό που έζησα ήταν σοκαριστικό. Άκουσα κάποιες τσιρίδες από τον κόσμο, κατέβηκα να δω και είδα το παλληκάρι με τον πυροσβεστήρα να χτυπάει την πόρτα και να πειράζει τη ταμειακή μηχανή. Κρατούσε μαχαίρι», είπε ο μάρτυρας.Source link