25 Ιανουαρίου 2022

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Τρίκαλα: Εξ αποστάσεως υπηρεσίες σε ηλικιωμένους από το “Βοήθεια στο Σπίτι”


«Συνδεδεμένη Διαβίωση», ονομάζεται το νέο πιλοτικό πρόγραμμα που σύντομα θα υλοποιηθεί στο δήμο Τρικκαίων και το οποίο παρουσιάστηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού, Κυριάκου Πιερακάκη στα Τρίκαλα.

Πρόκειται για νέα διαδραστική εφαρμογή ψηφιακής φροντίδας για smartphone/tablet που υλοποιεί Vodafone, με την ονομασία Connected Living. Η εφαρμογή θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από τον Δήμο Τρικκαίων το αμέσως επόμενο διάστημα. Στόχος και αντικείμενό της, η εξ αποστάσεως επίβλεψη και φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων και συμπολιτών με μαθησιακές δυσκολίες ή προβλήματα αναπηρίας, από το προσωπικό του «Βοήθεια στο Σπίτι».

Μέσω της εφαρμογής, κάθε αποδέκτης φροντίδας είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον προσωπικό του φροντιστή, λαμβάνοντας απομακρυσμένη υποστήριξη. Συγκεκριμένα, η υποστήριξη αφορά σε καθημερινές υπενθυμίσεις, λίστες αγορών αλλά και επικοινωνία μέσω video call. Δημιουργείται, έτσι, ένα αξιόπιστο σύστημα, με το οποίο ασθενείς και φροντιστές απολαμβάνουν μεγαλύτερη ασφάλεια. 

Το συγκεκριμένο χρήσιμο εργαλείο είναι ιδανικό για αποδέκτες φροντίδας που θέλουν να ζήσουν πιο ανεξάρτητα, επιτρέποντάς τους να επωφεληθούν από την αυτοματοποίηση των καθημερινών εργασιών που θεωρούν δύσκολες ή αγχωτικές.

Η εφαρμογή Connected Living είναι εύκολα παραμετροποιήσιμη από τον φροντιστή, ώστε κάθε άτομο που χρίζει υποστήριξης, να λαμβάνει την εξατομικευμένη έκδοσή της εφαρμογής σύμφωνα και με την πάθησή του. 

Επίσης, η εφαρμογή αναμένεται να προσφέρει τη δυνατότητα μελλοντικής διασύνδεσης με αισθητήρες, που θα παρέχουν άμεση πληροφόρηση και ειδοποιήσεις που μπορεί να αφορούν έκτακτα περιστατικά που συμβαίνουν στο σπίτι ή δεδομένα υγείας του ατόμου που δέχεται την φροντίδα.

Με την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος, ο Δήμος Τρικκαίων θα αποτελέσει τον πρώτο Δήμο που μεταφέρει το πρόγραμμα «Φροντίδα στο σπίτι» στην επόμενη, digital εποχή, αφού θα έχει τη δυνατότητα επίβλεψης των δημοτών που λαμβάνουν φροντίδα, χωρίς οι φροντιστές του να είναι συνέχεια παρόντες στον χώρο των ατόμων που φροντίζουν. Συνεπώς, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια πιο ασφαλή περίθαλψη, μετατρέποντας την εργασία των φροντιστών λιγότερο χρονοβόρα και περισσότερο αποδοτική, καθώς πλέον είναι εφικτή η παρακολούθηση περισσοτέρων ατόμων από έναν μόνο φροντιστή. 

Το πιλοτικό πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν από την Vodafone στο Δήμο Τρικκαίων για χρονικό διάστημα 12 μηνών και σε αυτό θα ενταχθούν συνολικά 60 χρήστες (8 Φροντιστές και 52 επωφελούμενοι). Source link