19 Μαΐου 2022

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Επιχείρηση διάσωσης φάλαινας στον ΆλιμοΠρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022, 10:36

Βίντεο – φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μίας φάλαινας 6 μέτρων βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί, λίγα μέτρα από την παραλία ΕΔΕΜ, στην περιοχή του Αλίμου. Η φάλαινα είχε εμφανιστεί και την Πέμπτη στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης, όμως στελέχη του Λιμενικού Σώματος την είχαν προωθήσει στα ανοιχτά. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά πρόκειται φάλαινα «Ζιφιός» και όχι φυσητήρας, όπως αρχικά ανέφεραν οι πληροφορίες.

Η φάλαινα «Ζιφιός» είναι μια ραμφοφάλαινα που ζει συνήθως σε βυθούς από 1 έως 3 χιλιόμετρα και το γεγονός ότι έχει βρεθεί σε τόσο ρηχά νερά δείχνει ότι προφανώς αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος. Ο κ. Αμυράς δήλωσε: «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υποφέρει», είπε και πρόσθεσε: «Η πρόγνωση δεν είναι καλή».

Για την επιχείρηση επιστρατεύτηκε η καθηγήτρια του ΑΠΘ Νατάσα Κομνηνού και εξειδικευμένος κτηνίατρος, ο οποίος πήρε ήδη αίμα από το κήτος, τράβηξε φωτογραφίες και βίντεο προκειμένου να εξεταστεί τι ακριβώς συμβαίνει με την φάλαινα. Τα δείγματα έχουν σταλεί στα εργαστήρια προκειμένου άμεσα να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Δρ. Κουτσούμπας, αυτά τα κοιτώδη ζώα  προσκρούουν πάνω σε προπέλες πλοίων. Σημείωσε ότι απ’ ότι φαίνεται να έχει τραυματιστεί σοβαρά και συνήθως αυτές οι περιπτώσεις δεν έχουν καλή κατάληξη. Πρόσθεσε ότι το ζώο δεν είναι καθόλου επικίνδυνο και είναι ένα από τα προστατευόμενα είδη. 

Δείτε το βίντεο

 

 

Τι ξέρουμε για τη φάλαινα «Ζιφιός»

 

Σύμφωνα με τη wikipedia, το σώμα του «Ζιφιού» είναι στιβαρό και σε σχήμα πούρου, παρόμοιο με εκείνο άλλων φαλαινών και μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από πολλές από τους μεσοπλόδοντες στη θάλασσα. Φτάνει σε μήκος περίπου 5-7 μέτρα και ζυγίζει 2.500 kg. Δεν παρατηρείται σημαντική διαφορά μεγέθους μεταξύ των φύλων.

Οι «Ζιφιοί» τρέφονται με διάφορα είδη καλαμαριών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των οικογενειών Cranchiidae, Onychoteuthidae, Brachioteuthidae, Enoploteuthidae, Octopoteuthidae και Histioteuthidae. Επίσης τρέφεται με ψάρια βαθέων υδάτων. 

Ο «Ζιφιός» έχει κοσμοπολίτικη κατανομή σε βαθιά, υπεράκτια νερά από τις τροπικές έως τις δροσερές, εύκρατες θάλασσες. Στον Βόρειο Ειρηνικό, εμφανίζεται τόσο βόρεια όσο οι Αλεούτιες και στον Βόρειο Ατλαντικό, τόσο βόρεια όσο και ο Καναδάς στα δυτικά έως τα Σέτλαντ στα ανατολικά. Στο νότιο ημισφαίριο, εμφανίζεται τόσο νότια όσο η Γη του Πυρός, η Νότια Αφρική, η νότια Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι νήσοι Τσάταμ.

Συχνά απαντά επίσης σε πιο κλειστά υδάτινα σώματα όπως ο Κόλπος του Μεξικού και οι θάλασσες της Καραϊβικής και της Μεσογείου. Ο μεσογειακός πληθυσμός είναι γενετικά διαφορετικός από τους πληθυσμούς του Βόρειου Ατλαντικού.

Ο «Ζιφιός» καλύπτεται από τη συμφωνία για τη διατήρηση των μικρών κητωδών της Βαλτικής, του Βορειοανατολικού Ατλαντικού, της Ιρλανδίας και της Βόρειας Θάλασσας (ASCOBANS) και τη συμφωνία για τη διατήρηση των κητοειδών στη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο Θάλασσα και την παρακείμενη Ατλαντική Περιοχή (ACCOBAMS). 

Το είδος περιλαμβάνεται περαιτέρω στο μνημόνιο συνεννόησης σχετικά με τη διατήρηση των Μανάτων και των μικρών κητωδών της Δυτικής Αφρικής και της Μακαρονησίας και το μνημόνιο συμφωνίας για τη διατήρηση των κητωδών και των οικοτόπων τους στην περιοχή των νησιών του Ειρηνικού (Μνημόνιο Ειρηνικού Κητωδών).

Οι ραμφοφάλαινες μπορεί επίσης να είναι ευαίσθητες στον θόρυβο: έχει παρατηρηθεί υψηλότερη συχνότητα ότι περισσότερες ξεβράζονται σε θορυβώδεις θάλασσες όπως η Μεσόγειος, και έχουν σημειωθεί πολλαπλά επεισόδια μετά από επιχειρήσεις του ισπανικού ναυτικού στα Κανάρια Νησιά.Source link

Facebook