18 Μαΐου 2022

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Βελτιώσεις στην εφαρμογή MyDATA – Ηλεκτρονικά βιβλία ζητούν οι λογιστές της Θεσσαλίας


Στη Λάρισα, την 31η Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του οικονομικού Επιμελητηρίου, Περιφερειακό τμήμα Θεσσαλίας, σύσκεψη των μελών της Διοίκησης του Π.Τ. με τους προέδρους και αντιπροσώπους όλων των συλλόγων Λογιστών – Φοροτεχνικών των Νομών της Θεσσαλίας, προκειμένου να ενημερωθούν για τα προβλήματα του κλάδου τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν όλοι οι παρευρισκόμενοι κατά την παρουσίαση του Υπομνήματος για την εφαρμογή MyDATA – Ηλεκτρονικά βιβλία, που κατατέθηκε στην 82η Τακτική ΣΤΑ του ΟΕΕ από το 16ο Περιφερειακό τμήμα Ιόνιων Νήσων.

Σύμφωνα με την άποψη των συμμετεχόντων, στο συγκεκριμένο κείμενο ο συγγραφέας του έχει καταφέρει, να αποτυπώσει πολύ ορθά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ή θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή των MyDATA και να τεκμηριώσει με επιστημονικό και ορθολογικό τρόπο ποιες οι είναι οι λογιστικές και οι νομικές συνέπειες της εφαρμογής των MyDATA για τον κλάδο των λογιστών και λειτουργία των γραφείων τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επίσης, παρουσιάστηκαν διάφορες προτάσεις και συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λογιστές – φοροτεχνικοί προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στις νέες μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Ειδικότερα, καταλήξαμε στα παρακάτω συμπεράσματα:

  1. Θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ όσα αναγράφονται στο προαναφερόμενο υπόμνημα και βάσει αυτών να προχωρήσουν σε βελτιώσεις στην υλοποίηση και εφαρμογή των ΜyDATA. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει πολύ στενή συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ με την αντίστοιχη επιτροπή του ΟΕΕ, προκειμένου να επιλύονται τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και αυτά που θα προκύπτουν από την εφαρμογή των My-Data. Πρέπει, οπωσδήποτε, να λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις των συλλόγων των λογιστών, των συλλογικών οργάνων τους και των αντίστοιχων επαγγελματικών οργανώσεων, έτσι ώστε τα My-DATA να μην καταλήξουν ακόμη ένα γραφειοκρατικό μηχανογραφικό σύστημα πληροφοριακών στοιχείων, αλλά ένα χρήσιμο εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και της οικονομίας με αναβαθμισμένο τον επιστημονικό ρόλο του λογιστή.
  2. Αποσύνδεση των δηλώσεων Ε3 από τα MyDATA και οπωσδήποτε να μη κλειδώσουν οι αντίστοιχοι κωδικοί. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες (κυρίως συζύγους των υπόχρεων) οι οποίοι δεν έχουν πάρει κλειδάριθμο, με αποτέλεσμα να μην έχουν κωδικούς εισόδου και κατ’ επέκταση να μην μπορούν να κάνουν επικαιροποίηση στοιχείων. Να αποσυνδεθεί άμεσα η επικαιροποίηση στοιχείων από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
  3. Επιπλέον, σήμερα 14/4/2022 είναι αδύνατη η υποβολή του Ε3 από νομικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η υποβολή δήλωσης εισοδήματος (Ν) των προσώπων αυτών. Κατά την άποψη μας, θα πρέπει να επισημανθεί η αδυναμία αυτή στους υπευθύνους (Υπουργό Οικονομικών και Διοικητή της ΑΑΔΕ), προκειμένου να παραταθεί η προθεσμία των δηλώσεων εισοδήματος των προσώπων αυτών.
  4. Υποχρεωτικότητα για την υποβολή στοιχείων από τους φορείς του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα στις καθορισμένες ημερομηνίες (π.χ. ΟΠΕΚΕΠΕ για επιδοτήσεις, βεβαιώσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων, κλπ).
  5. Τα My DATA πρέπει να εφαρμοσθούν από 1/1/2023, κυρίως λόγω της πανδημίας, όπως έχουν αναφέρει κυβερνητικά στελέχη, αλλά και της ενεργειακής κρίσης και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις από τις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις. Η περίοδος του 2022 θα πρέπει να είναι μια μεταβατική περίοδος, ώστε να επιλυθούν αρκετά προβλήματα που υπάρχουν και να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις επιχειρήσεις για την εφαρμογή τους. Ενδεικτικά  εφαρμογή θα μπορούσε να ξεκινήσει για τις πολύ μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και να εξαιρεθούν προσωρινά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  6. Άμεσα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σεμινάρια ταχύρρυθμης κατάρτισης των λογιστών – φοροτεχνικών, αλλά και των μισθωτών λογιστών για την εφαρμογή των MyDATA.
  7. Επίσης, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ετήσιο πρόγραμμα κατάρτισης και ενίσχυσης της απασχόλησης για ανέργους οικονομολόγους με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και φορέα το Ο.Ε.Ε. (με θεωρητική κατάρτιση και ταυτόχρονη απασχόληση ή πρακτική άσκηση σε λογιστικά γραφεία ή επιχειρήσεις), προκειμένου οι νέοι οικονομολόγοι να έρθουν πιο κοντά με την εφαρμογή των MyDATA και των λογιστικών εφαρμογών.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Source link

Facebook