18 Μαΐου 2022

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Σήμερα οι ανακοινώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμαΕπιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

Λίγο πριν ο κόσμος πει το «ως εδώ και μη παρέκει» αναφορικά με τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς της ενέργειας και συνολικά την ακρίβεια που αντανακλάται σε προϊόντα και υπηρεσίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να προχωρήσει σε μία εσπευσμένη κίνηση, φέρνοντας κατά ένα μήνα πιο νωρίς τα σχέδια για την ελάφρυνση των οικογενειακών και επιχειρηματικών προϋπολογισμών.

Οι κυβερνητικές πηγές μέχρι και την Τετάρτη διατείνονταν ότι τα μέτρα έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, ωστόσο κατανοώντας ότι χρειάζεται μία πιο άμεση παρέμβαση για την συγκράτηση της ακρίβειας και την απομείωση των λογαριασμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο πρωθυπουργός ίσως κάνει μία κίνηση μάτ, σε ένα τραπέζι βέβαια που τα μισά «στρατιωτάκια» και οι «αξιωματικοί» έχουν βρεθεί εκτός της παρτίδας. 

Το παρασκήνιο της επίσπευσης

Την ώρα που τα φώτα της πόλης άναβαν, ο πρωθυπουργός έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από έναν εντατικό κύκλο αλλεπάλληλων συσκέψεων με κυβερνητικά στελέχη, όπως οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και άλλα σημαντικά στελέχη, όπως ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Από το σβήσε-γράψε, μέχρι και την ολοκλήρωση του πακέτου που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και θα εξειδικεύσουν στη συνέχεια οι αρμόδιοι υπουργοί, το παρασκήνιο θέλει να επιστρατεύτηκαν και νέα στυλό, για τη μάχη της μείωσης των λογαριασμών στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι κυβερνητικές πηγές παραδέχονται πως η βεβιασμένη παρέμβαση οφείλεται στην κοινωνική θύελλα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και τις καθημερινές επαφές των βουλευτών και των κομματικών στελεχών και την ροπή που παίρνει προς την κοινωνική κατακραυγή. Μία κατακραυγή που θα αποτυπωνόταν εντόνως και στις τοποθετήσεις των συνέδρων, του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, αυτή είναι μία εξέλιξη που περιμένει σαν βούτυρο στο ψωμί της σύσσωμη η αντιπολίτευση, ώστε να κεφαλοποιήσει πολιτικά τη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Επτασφράγιστο μυστικό οι παρεμβάσεις

Όσο και να πιέσαμε τις κυβερνητικές πηγές να μας δώσουν το ρεζουμέ των παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, η απάντηση ήταν αρνητική. Φαίνεται ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να κρατήσει ως επτασφράγιστο μυστικό τα σχέδιά του, ώστε να έχει ουσία, οι πολίτες να στηθούν μπροστά στις τηλεοράσεις και να παρακολουθήσουν το μήνυμά του.

Όμως σε κάθε κλειστό κύκλωμα από την πίεση υπάρχουν και διαρροές σε φίλα προσκείμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έτσι, καταφέραμε και εμείς να δημιουργήσουμε ένα σκαρίφημα των μέτρων.

Από τον Μάιο με κορύφωση… τον Ιούνιο

Τα μέτρα θα μέτρα λοιπόν θα είναι οριζόντια και θα αφορούν όλους τους πολίτες που κατοικούν στη χώρα. Τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από τον Μάιο και θα κορυφωθούν τον Ιούνιο. Φαίνεται πως έχει κλειδώσει το πλαφόν στην χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως αναφέραμε και σε χθεσινό πρωτοσέλιδο, ώστε να πέσει σε χειμερία νάρκη η ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ δεν θα μείνουν εκτός και επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, κυρίως των ευάλωτων καταναλωτών, με στόχο τον περιορισμό των διακοπών ρεύματος που αυξάνονταν ραγδαία, το τελευταίο διάστημα.

Η χρηματοδότηση των μέτρων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κωλυσιεργεί, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας στη δημιουργία κυματοθραύστη απέναντι στο κύμα ακρίβειας. Έχει στοχοπροσηλωθεί στα πακέτα κατά της Ρωσίας και δεν ρίχνει καμία ματιά τι συμβαίνει στις δικές της κοινωνίες. Έτσι, η κυβέρνηση σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση των παρεμβάσεων, μίας και πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κοστοβόρο πακέτο. 

Η χρηματοδότηση αυτή, η οποία κινείται δημοσιονομικά εντός του πλαισίου που περιγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα εξασφαλιστεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, αλλά και από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας που θα φορολογηθούν με 90%.Source link

Facebook