27 Μαΐου 2022

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γ. Παντελάκη που “φωτίζει” άγνωστες πτυχές του Ισπανικού εμφυλίου


Μετά από δύο χρόνια απουσίας από διά ζώσης εκδηλώσεις, ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ) τίμησε σήμερα, την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών (9η Μάη), με μια εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου, Γιάννη Παντελάκη “Los Buenos Antifascistas”, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία, αλλά χωρίς την παρουσία του δημοσιογράφου – συγγραφέα, όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω αιφνίδιου προβλήματος υγείας.

Για το βιβλίο μίλησαν ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πολυμέρης Βόγλης, ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Αννίτα Πρασά, προϊσταμένη ΓΑΚ (Γενικά αρχεία του Κράτους) Μαγνησίας.

Ο κ. Βόγλης τόνισε ότι πρόκειται για «ένα βιβλίο πάρα πολύ ενδιαφέρον, το οποίο αφορά τις Διεθνείς Ταξιαρχίες, δηλαδή τους αντιφασίστες που πήγαν στην Ισπανία στη διάρκεια του ισπανικού πολέμου να πολεμήσουν μαζί με τους δημοκρατικούς, ενάντια στις δυνάμεις του Φράνκο. Αυτό είναι που το κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι μιλάει για την ελληνική συμμετοχή, δεδομένου ότι ξέρουμε ελάχιστα για τους Έλληνες που πήγαν στην Ισπανία».

Ερμηνεύοντας το γεγονός ότι ο ισπανικός εμφύλιος αποτελεί ένα παγκόσμιο ιστορικό γεγονός 20ου αιώνα, με τεράστια εμβέλεια, για το οποίο γράφηκαν βιβλία, έγιναν ταινίες και γράφτηκαν τραγούδια, ο κ. Βόγλης τόνισε πως αυτό έγινε, πολύ απλά διότι η σύγκρουση φασισμού και δημοκρατίας βρίσκει την απόλυτη έκφρασή του στην Ισπανία.

“Φασιστικά καθεστώτα, την ίδια περίοδο, στην Ευρώπη βοήθησαν το στρατόπεδο Φράνκο, αλλά οι δημοκρατικοί ευρωπαίοι ηγέτες ακολούθησαν το δόγμα μη στήριξης του λαϊκού μετώπου, φοβούμενοι περισσότερο τον κομμουνισμό από το φασισμό” τόνισε ο κ. Βόγλης, προσθέτοντας πως η μη επίσημη βοήθεια ισοσκελίστηκε από 40.000 και πλέον, εθελοντές που έσπευσαν να στηρίξουν τους αντιφασίστες.

Από την πλευρά του ο κ. Καραμανωλάκης σημείωσε ότι «είναι ένα βιβλίο πολύ σημαντικό γιατί ουσιαστικά αποτυπώνει μια ιστορία την οποία ξέραμε λίγο, αναδεικνύοντας πρόσωπα που ξεχάστηκαν στο χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό, ότι αυτό το βιβλίο συνδυάζεται με την επέτειο της 9ης Μαΐου του 1944, δηλαδή την επέτειο της νίκης ενάντια στον φασισμό γιατί ακριβώς σηματοδοτεί μια πρώτη περίοδο, αυτή του ισπανικού εμφυλίου, όπου συγκρούστηκαν για πρώτη φορά οι δυνάμεις, που αργότερα είδαμε στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο».

Ο κ. Καραμανωλάκης χαρακτήρισε βιβλίο “συναξάρι προσωπικών ιστοριών”, επισημαίνοντας πως το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων και Κυπρίων στις διεθνείς ταξιαρχίες είναι μοναδικό, καθώς δεν είχε μελετηθεί από την ελληνική ιστοριογραφία. 

Η κ. Πρασσά αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της περιόδου που αναφέρεται το βιβλίο και στο γεγονός ότι εθελοντές -όχι μόνο από την Ελλάδα- πήγαν να πολεμήσουν το φασισμό.Source link

Facebook