29 Ιουνίου 2022

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Συμμετοχή ΔΙΕΚ στο 1ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Επαγγελματικού Προσανατολισμού


Στο 1ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Βόλο που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας συμμετείχε το ΔΙΕΚ. Στόχος του φεστιβάλ, ήταν η παροχή πληροφόρησης στη μαθητική κοινότητα σχετικά με τις προοπτικές επιλογής σπουδών αλλά και της πληροφόρησης για τα επαγγέλματα και γενικότερα την αγορά εργασίας.

Το ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ με την ενεργή του συμμετοχή ενημέρωνε τους επισκέπτες  – μαθητές και γονείς στην πλειοψηφία τους – για τις παροχές και το υψηλό επίπεδο κατάρτισης που υλοποιεί. Πρόκειτα για έναν εκπαιδευτικό φορέα που δραστηριοποιείται εδώ και 30 χρόνια στην πόλη του Βόλου και είναι το μοναδικό ΙΙΕΚ που ανήκει σε Δήμο σε όλη την Ελλάδα. Είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός – ανήκει στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Βόλου – και αντικείμενο του είναι η αρχική επαγγελματική κατάρτιση στους τομείς των Εφαρμοσμένων Τεχνών, του Τουρισμού, των Οικονομικών και της Πληροφορικής ,ενώ αναμένεται και η έγκριση άλλων 5 ειδικοτήτων στον τομέα του Αθλητισμού και της Υγείας.

Στο ενημερωτικό stand του ΙΙΕΚ συμμετείχε και η ειδικότητα των Τουριστικών , προσφέροντας στους επισκέπτες refreshments.

Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, δίνει τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με τη αγορά εργασίας και την επαγγελματική αποκατάσταση ανθρώπων που την επιλέγουν είτε άμεσα μετά το λύκειο , είτε αφού αποφοιτήσουν από κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των σπουδαστών του ΙΙΕΚ Δ.Β. είναι άνθρωποι που επιλέγουν να ξεκινήσουν από την αρχή ένα επάγγελμα που ταιριάζει περισσότερο στην προσωπικότητα, στις ικανότητες και στα ενδιαφέροντά τους. Όπως τόνισε στην ομιλία της η Διευθύντρια του ΙΙΕΚ Δ.Β. Μ. Βούλγαρη, ‘η επιλογή επαγγέλματος είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που παίρνει ο άνθρωπος στη ζωή του, γιατί όταν δεν αγαπάει κάποιος αυτό που κάνει ή διαπιστώνει ότι δεν έχει τις απαραίτητες ικανότητες, που θα τον κάνουν να ξεχωρίσει στον τομέα του ή έχει διαλέξει ένα επάγγελμα ή κλάδο με το οποίο νιώθει αταίριαστος, καταλήγει να νιώθει εγκλωβισμένος και δυστυχισμένος’.

Σε ερώτημα που τέθηκε σε ομάδα μαθητών «ποιο πιστεύετε πως είναι το πρώτο κριτήριο επιλογής τομέα σπουδών;» μεγάλη μερίδα μαθητών απάντησε ότι είναι η απορρόφηση στην αγορά εργασίας.

Το  ΓΕΑΣ σε συνεργασία με φορείς της Περιοχής μας, όπως το iob center της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον ΟΑΕΔ, το Κ.Α.Λ.Ο. κ.τ.λ., ενημερώνεται  άμεσα  για τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις σε δεξιότητες εργασιακών θέσεων που ζητά η κάθε επιχείρηση, φέρνει σε επαφή τους σπουδαστές και τους απόφοιτους με τις επιχειρήσεις  και σύναμμα  τους παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με τον τρόπο σύνταξης βιογραφικού, τη διαδικασία συνέντευξης, τη σύνθεση portfolioκαι τις επικοινωνιακές δεξιότητες.

Η λειτουργική ενδυνάμωση της διασύνδεσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, Σοφία  Χάλαρη, αποτελεί διαχρονικό ζητούμενο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση του επικίνδυνα διογκωμένου φαινομένου της νεανικής ανεργίας που λαμβάνει, πλέον, ολοένα και πιο διακριτά διαθρωτικά χαρακτηριστικά.Source link

Facebook