28 Ιουνίου 2022

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Στην τελική ευθεία οι μελέτες ωρίμανσης του οδικού άξονα Λάρισας – Φαρσάλων


Για την εξέλιξη των μελετών, συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ, που ολοκλήρωσε και εκπονεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας με στόχο την ωρίμανση του έργου κατασκευής του νέου οδικού άξονα Λάρισας- Φαρσάλων, ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ο Κ. Αγοραστός.

Απαντώντας σε επερώτηση που κατατέθηκε στη Συνεδρίαση, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας διευκρίνισε τα εξής:
«Ο άξονας Ε.Ο Λάρισας – Φαρσάλων είναι έργο Εθνικού Επιπέδου και γι αυτό η αρμοδιότητα εκπόνησης μελέτης και κατασκευής του έργου ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η Ε.Ο Λάρισας – Φαρσάλων ανήκει στο Δευτερεύον Εθνικό Δίκτυο της χώρας και στο πλαίσιο του εφικτού και των αρμοδιοτήτων της η Περιφέρεια Θεσσαλίας συντηρεί την οδό με ασφαλτικές εργασίες, διαγράμμιση, καθαρισμό ερεισμάτων, σήμανση κτλ., σε μεγάλο ποσοστό από το συνολικό ποσό των συντηρήσεων της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατασκεύασε κυκλικό κόμβο στην είσοδο της πόλης των Φαρσάλων”.

“Η υπάρχουσα κατάσταση της οδού δεν ανταποκρίνεται τόσο στους κυκλοφοριακούς φόρτους, όσο και στους νέους κανονισμούς περί μελετών οδοποιίας και απαιτείται βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών, όπως διαπλάτυνση της οδού, σήμανση και ασφάλιση, δημιουργία παρακάμψεων των οικισμών, διαμόρφωση ισόπεδων κόμβων για την πρόσβαση των οικισμών και κατασκευή παράπλευρου δικτύου για την εξυπηρέτηση των αγροτικών οχημάτων. Η ανάγκη συνεπώς βελτίωσης των χαρακτηριστικών της οδού είναι επιτακτική. Για την κατασκευή ενός νέου έργου, όπως είναι η βελτίωση του άξονα της Ε.Ο Λάρισας – Φαρσάλων απαιτείται εγκεκριμένη μελέτη με περιβαλλοντικούς όρους για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει την ευθύνη για τη μελέτη του έργου, όχι για την κατασκευή», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης .
Ενέργειες ωρίμανσης του έργου
-H μελέτη με τίτλο: «Μελέτη βελτίωσης της Ε.Ο Λάρισας – Φαρσάλων», εκπονήθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με σύμβαση μελέτης από 27-8-2009. Λόγω του ότι η εξέλιξη της μελέτης για χρόνια παρέμεινε στάσιμη, κατόπιν ενεργειών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα επίβλεψης της μελέτης με απόφαση (αρ. ΔΟΥ/οικ/3131/8-7-2020) και Πρωτόκολλο Παράδοσης – Παραλαβής στις 23-7-2020 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από το Υπουργείο, ποσού 1.238.475,15 €
Η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναλαμβάνει τη μελέτη που αφορά τη μελέτη κεντρικής αρτηρίας μήκους 35 χλμ. από την Παράκαμψη Νίκαιας έως την Περιμετρική των Φαρσάλων. Επειδή όμως με τη σύμβαση αυτή δεν προέκυπτε πλήρως ώριμο έργο προς κατασκευή διότι δεν περιλάμβανε τη μελέτη του παράπλευρου δικτύου και οριστικές μελέτες Τεχνικών και υποστηρικτικών μελετών, διατέθηκε από την Περιφέρεια πίστωση ποσού 1.468.209,69 € για τη δημοπράτηση μελέτης και την ωρίμανση του έργου προς κατασκευή.
Επίσης η υπόψη μελέτη δεν συμπεριλάμβανε και τα 2,50 χλμ. από την Λάρισα μέχρι την Παράκαμψη Νίκαιας. Για το λόγο αυτό δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μελέτη προϋπολογισμού 349.928,02 € με τίτλο «Μελέτη Βελτίωσης E.O Λάρισας Φαρσάλων: Τμήμα από Ι/Κ Νότιας Παράκαμψης Λάρισας έως αρχή παράκαμψης Νίκαιας».
Συνοπτικά, για την ωρίμανση της κατασκευής του έργου «Βελτίωση του άξονα της Ε.Ο Λάρισας –Φαρσάλων» εκπονούνται μελέτες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας συνολικού προϋπολογισμού 3.056.613 ευρώ.
Τέλος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ήδη κάνει ενέργειες για την εξεύρεση χρηματοδότησης κατασκευής του μεγάλου οδικού έργου, προτείνοντας την ένταξη του στο Ταμείο Ανάκαμψης από 12/10/2020, με προεκτίμηση κόστους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Source link

Facebook