29 Ιουνίου 2022

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

“Ακριβό μου” σουβλάκι – Αύξηση της τιμής του έως 40% και στην Περιφέρεια


Τζατζίκι, συρτάκι και… σουβλάκι είναι από τα πρώτα πράγματα που θέλει να γευτεί ένας τουρίστας, όταν ακούει τη λέξη Ελλάδα! Ωστόσο η αύξηση του πληθωρισμού έβαλε “φωτιά” ακόμη και στο πιο παραδοσιακό ελληνικό έδεσμα…

Το τυλιχτό σουβλάκι, που από το 1924 αποτελεί το σήμα κατατεθέν για Έλληνες και ξένους κοστίζει πλέον πάνω από 3,5 ευρώ σε Αθήνα, Περιφέρεια και νησιά.

Πίτα, γύρος ή καλαμάκι, ντομάτα, τζατζίκι και κρεμμύδι είναι τα βασικά συστατικά, που κάνουν το σουβλάκι τόσο νόστιμο και τόσο διάσημο!

Και μπορεί να αναδεικνύεται “πρωταθλήτρια” στο ακριβό σουβλάκι η Κρήτη, ωστόσο όπως εξηγεί μιλώντας στην ΕΡΤ και στη Μαρίνα Μανδακάκη, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στα Χανιά, η τιμή έχει να κάνει πάνω απ’ όλα με την ποιότητα των υλικών, καθώς στην Κρήτη το τυλιχτό σερβίρεται κυρίως χωρίς πατάτες και με μεγαλύτερη ποσότητα ντόπιου χοιρινού κρέατος. Στα Χανιά το τυλιχτό ακρίβυνε μέσα σε δύο μήνες από 2,80 ευρώ στα 3,40 με 3,60 ευρώ.

Οι ανατιμήσεις στο σουβλάκι ξεκίνησαν τον Μάρτιο, αλλά η έρευνα του Pricefox για τον Ιούνιο δείχνει νέα υψηλά επίπεδα τιμών. Ενδεικτικά, η μέση τιμή στη χώρα για ένα τυλιχτό ανέβηκε από 2,5 ευρώ το 2021, σε 3,5 ευρώ τον Ιούνιο του 2022.

Στην Κρήτη πωλείται κατά μέσο όρο στα 3,68 ευρώ, στην Θεσσαλονίκη 3,54 ευρώ, στην Λάρισα στα 3,14 ευρώ, στον Βόλο 2,98 ευρώ, στην Αθήνα προς 3,28 ευρώ.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

πηγή: Price Fox

Πολλοί είναι και εκείνοι που προσπαθούν να μιμηθούν την παρασκευή του στο εξωτερικό, αλλά μάλλον υπολείπονται αρκετά της ελληνικής δεξιοτεχνίας.

Με γύρο χοιρινό ή κοτόπουλο, με μπόλικο τζατζίκι, κρεμμύδι, ντομάτα, πατάτες και την καλοψημένη πίτα (κοινώς ένα γύρο απ’ όλα), το σουβλάκι είναι το πιο λαχταριστό γεύμα για κάθε ώρα της ημέρας. Κάποιοι επιλέγουν το κεμπάμπ αντί για τον γύρο ή τα καλαμάκια (χοιρινά ή κοτόπουλου).

Σε όλες τις παραλλαγές πάντως παραμένει νόστιμο, ΕΛΛΗΝΙΚΟ, με την διαφορά ότι φέτος το καλοκαίρι θα είναι και “χρυσό”…

Ρεπορτάζ: Μαρίνα ΜανδακάκηSource link

Facebook