12 Αυγούστου 2022

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Μάχη της Πυροσβεστικής για να σωθεί το δάσος της ΔαδιάςΠρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022, 21:11

Έβρος: Μάχη της Πυροσβεστικής για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς

Της Ιωάννας Καβανόζη 

Μάχη για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς δίνουν από την Πέμπτη οι πυροσβέστες και ο στρατός. Ενεργοποιήθηκε ακόμα και η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service – Mapping  και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και εικόνων.

Στο σημείο επιχειρούν 320 πυροσβέστες, πεζοπόρες ομάδες και εναέριες δυνάμεις. Οι καπνοί είναι ορατοί ακόμα και από την εθνική οδό. Ωστόσο η κατάσβεση είναι δύσκολη καθώς μιλάμε για πευκοδάσος και υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις.

Στην περιοχή υπάρχουν δύο λεωφορεία σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί το χωριό καθώς υπάρχει ο φόβος η φωτιά να επεκταθεί.

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου είναι προστατευόμενη δασική έκταση η οποία βρίσκεται στον νομό Έβρου. Έχει  συνολική έκταση 428 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τα οποία τα 72,9 είναι αυστηρά προστατευόμενα. Η περιοχή κηρύχθηκε προστατευόμενη το 1980 και από το 2006, το δάσος Δαδιάς έχει χαρακτηριστεί εθνικό Πάρκο.

Κατέχει ξεχωριστή γεωγραφική θέση σε διεθνές επίπεδο, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής και κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο πολλών ειδών πουλιών.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 360-400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είδη είναι ορχιδέες, 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 24 είναι νυχτερίδες. Επιπλέον, τα ιδιαίτερης αισθητικής τοπία με βραχώδεις σχηματισμούς, ρυάκια και ποτάμια, τα ενδημικά φυτά και τα σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος της περιοχής είναι υψηλής οικολογικής αξίας. Η οικολογική αξία του Δάσους Δαδιάς επισημάνθηκε το 1970 από Ευρωπαίους επιστήμονες, το 1980 η περιοχή ανακηρύχτηκε προστατευόμενη και από το 2006 έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο. Πλέον αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ εδώ συναντάται ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022, 21:14Source link

Facebook