2 Οκτωβρίου 2022

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Δωρεάν παραστάσεις από την Άννα Βαγενά για τα 100 χρόνια απ’ την Μικρασιατική Καταστροφή


Η παράσταση ‘’Αγγέλα Παπάζογλου’’ προσφέρεται από την Άννα Βαγενά αφιλοκερδώς στους Δήμους της Π.Ε Λάρισας προκειμένου έτσι η ηθοποιός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας να μεταφέρει ξανά φέτος τον λόγο της Αγγέλας και μαζί με αυτόν την ομορφιά των χαμένων πατρίδων, τους πόνους και τα πάθη της προσφυγιάς.


Το πρόγραμμα των παραστάσεων είναι το εξής:

Παρασκευή 26 Αυγούστου     Ελασσόνα – Ανοιχτό Θέατρο

Δευτέρα 29 Αυγούστου           Μακρυχώρι – Θεατράκι

Τετάρτη 30 Αυγούστου           Αγιά – Χρυσαλλίδα

Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη                Λάρισα –  Β’ αρχαίο θέατρο

Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη         Φάρσαλα – Πλατεία Μικρασιατών

Σάββατο 3 Σεπτέμβρη              Νίκαια

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9 μ.μ

“Θέλω να ευχαριστήσω τους Δήμους και τους Χορηγούς επικοινωνίας για την συνεργασία στην πραγματοποίηση των παραστάσεων.

Δυστυχώς μόνη εξαίρεση υπήρξε ο Δήμος Τυρνάβου, ο οποίος δεν φάνηκε πρόθυμος να αποδεχτεί την προσφορά μου. Προσπάθησα να πραγματοποιήσω την παράσταση στο Δαμάσι. Ούτε εκεί όμως κατέστη δυνατό να βρεθεί μια εξέδρα και καθίσματα (το μόνο που ζητούσα) για να γίνει η παράσταση” σημειώνει η Άννα Βαγενά προκαλώντας την αντίδραση παρατάξεων της αντιπολίτευσης στον Δ.Τυρνάβου κατα του δημάρχου για τη μη πραγματοποίηση της παράστασης.

Πριν από λίγο, ανακοινώθηκε απ τον Δήμο Τυρνάβου ότι “η πραγματικότητα είναι πως η είδηση των επικείμενων παραστάσεων μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Άλλωστε, η καλλιτεχνική αξία της κυρίας Βαγενά είναι εγνωσμένη και αδιαμφισβήτητη.
Ωστόσο, η κα Βαγενά προσέφερε στον Δήμο Τυρνάβου ως μόνη ημερομηνία αυτή της 27ης Αυγούστου. Ως γνωστόν, όμως, στις 27 Αυγούστου στον Δήμο Τυρνάβου έχουν ήδη προγραμματιστεί τρεις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα, Γιορτή Αχλαδιού Πλατανουλίων και το Φεστιβάλ Βρύσης Τυρνάβου). Εξηγήσαμε, λοιπόν, στην κυρία Βαγενά πως στην προτεινόμενη ημερομηνία θα ήταν απολύτως ανέφικτο να πραγματοποιηθεί η εν λόγω παράσταση και της ζητήσαμε μία οποιαδήποτε εναλλακτική ημερομηνία, πράγμα που ουδέποτε έπραξε.
Παρόλα αυτά, η κυρία Βαγενά είναι πάντα ευπρόσδεκτη στον φιλόξενο και πολιτιστικά δραστήριο Δήμο Τυρνάβου”.

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, ο οποίος τις κατέγραψε. Μέσα από τις αφηγήσεις της περνά η ιστορία της Σμύρνης, τότε που οι ‘Έλληνες κυριαρχούσαν στη ζωής της, με τις μαγευτικές ομορφιές της. Στη συνέχεια η Αγγέλα αφηγείται την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εγκατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα Ελλάδα, τις δυσκολίες που πέρασαν, τον αγώνα που έδωσαν για να προκόψουν και να ριζώσουν στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τους το φως της Μικρασίας, τον πολιτισμό και την ψυχή της. Οι αφηγήσεις αυτές έγιναν μέσα από το στόμα, τον λόγο και την ψυχή της Άννας Βαγενά, που την ενσαρκώνει όλα αυτά τα χρόνια, κτήμα όλου του κόσμου, πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.

Ας σημειωθεί ότι η ‘’Αγγέλα Παπάζογλου’’ είναι η μακροβιότερη παράσταση στην Ελλάδα με τον ίδιο ηθοποιό. Παίζεται 23 χρόνια. Πρωτοανέβηκε τον Σεπτέμβρη του 1999 στην μάντρα στη Κοκκινιάς. Από τότε έχουν δοθεί χιλιάδες παραστάσεις (Ελλάδα, Κύπρος, Βαλκάνια, Βρυξέλλες, Νότια Ιταλία, Βελιγράδι, Γερμανία, Σουηδία)

Την έχουν παρακολουθήσεις χιλιάδες θεατές. ‘Έχουν γραφτεί συγκλονιστικές κριτικές από τους δημοσιογράφους αλλά και από τους απλούς θεατές.

Η παράσταση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος ( Ο.Π.Σ.Ε )

Η παράσταση στη Λάρισα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, και είναι υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου.


Ταυτότητα παράστασης
:

Το ρόλο της Αγγέλας ερμηνεύει η Άννα Βαγενά.

Στο ρόλο της αναγνώστριας η Ασπασία Μπατατόλη.

Επιλογή κειμένου από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου ‘’Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης’’ και μουσική επιμέλεια : Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας – Άννα Βαγενά

Σκηνικά – Κοστούμια : Μάριος Σπηλιώπουλος

Διάρκεια παράστασης : 90 λεπτά

Παραγωγή : Θέατρο ΜεταξουργείοSource link

Facebook