«Στον αέρα» βρίσκονται εδώ και μήνες εκατοντάδες πολεοδομικές άδειες στα νησιά της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί τεράστια προβλήματα στην οικοδομική δραστηριότητα των εν λόγω περιοχών των Βορείων Σποράδων.

Η Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) του Δήμου Σκοπέλου, στην οποία υπάγεται υπηρεσιακά και η Αλόννησος, είναι υποστελεχωμένη εδώ και χρόνια, ενώ η ΥΔΟΜ του Δήμου Βόλου, η οποία σύμφωνα με τον νόμο μπορεί να αναλάβει τη διεκπεραίωση, ως Υπηρεσία Δόμησης της πρωτεύουσας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, δηλώνει αδυναμία να το πράξει, αφού πρέπει να εξυπηρετήσει ουσιαστικά όλη τη Μαγνησία με τους τρεις πολιτικούς μηχανικούς που διαθέτει…
Έτσι οι πολιτικοί μηχανικοί που ανοικοδομούν στη Σκόπελο και την Αλόννησο, βρίσκονται σε αδιέξοδο, οι άδειες καθυστερούν ήδη επί μήνες και οι επενδυτές που θέλουν να ρίξουν εκατομμύρια ευρώ στην κτηματαγορά, απογοητεύονται και αναζητούν άλλες περιοχές… Μιλώντας στη «Θ» ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης δήλωσε ότι δεν έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες το τελευταίο εξάμηνο, καθώς η ΥΔΟΜ του νησιού είναι υποστελεχωμένη με έναν μόνον μηχανικό. Και καταγγέλλει την ΥΔΟΜ Βόλου, ότι δεν στηρίζει την ΥΔΟΜ Σκοπέλου, αφού η έκδοση οικοδομικής άδειας δεν απαιτεί την επιτόπια παρουσία του μηχανικού, αλλά γίνεται ηλεκτρονικά – ψηφιακά. Υπάρχει μάλιστα και ο σχετικός νόμος, που παρατάθηκε μέχρι τέλος του 2022, αναφέρει ο κ. Περίσσης, για να τονίσει ότι «εκατοντάδες οικοδομικές άδειες βρίσκονται στον αέρα, την ώρα που επικρατεί οργασμός οικοδομικής δραστηριότητας στο νησί». Πολιτικός μηχανικός που δραστηριοποιείται στην Αλόννησο, κατήγγειλε ότι επενδυτής δεν μπορεί να προωθήσει την ανέγερση οικοδομής, ύψους επένδυσης 1,5 εκ. ευρώ στο νησί, με τον δήμαρχο Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη να προσθέτει ότι δεν ελέγχονται καν οι καταγγελίες για καταπάτηση δημοτικών χώρων ούτε εκδίδονται οικοδομικές άδειες για μια δεξαμενή και ένα δημοτικό κτήριο στο λιμάνι ου νησιού. Ο δήμαρχος Σκοπέλου προσθέτει ότι πριν μία εβδομάδα είχε γίνει σύσκεψη με την ΥΔΟΜ Βόλου και είχαν δεσμευτεί να στηρίξουν την ΥΔΟΜ Σκοπέλου. «Είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν τον νόμο», τονίζει ο κ. Περίσσης.

Η ΥΔΟΜ Βόλου
Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Βόλου Θανάσης Σταυρίδης δήλωσε στη «Θ» ότι η Υπηρεσία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και να καλύψει όλον τον Νομό. «Σαράντα πολυκατοικίες αναγείρονται σήμερα στον Βόλο, ποιος θα διεκπεραιώσει αυτές τις άδειες; Οι τρεις μηχανικοί της Υπηρεσίας; Για τα αυθαίρετα οι ίδιοι μηχανικοί καλούνται να μεταβούν στο Βόρειο και στο Νότιο Πήλιο για αυτοψίες. Παρ’ όλα αυτά δόθηκε εντολή να διεκπεραιωθούν τουλάχιστον οι εκκρεμότητες των οικοδομικών αδειών, από μία υπάλληλο που θα ασχοληθεί με τα δύο νησιά, εξ αποστάσεως φυσικά», ανέφερε ο κ. Σταυρίδης.
Από την πλευρά τους οι πολιτικοί μηχανικοί δηλώνουν πως θα προσφύγουν, αν δεν το έχουν πράξει ήδη, στον Συνήγορο του Πολίτη, προκειμένου να βρεθεί λύση. Η πρόεδρος του Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα ανέφερε πως για τα αυθαίρετα υπάρχει δικαιολογία για την ΥΔΟΜ Βόλου, διότι δεν μπορεί να χρεωθεί το κόστος μετάβασης μηχανικών στα νησιά. Ωστόσο, την έκδοση οικοδομικών αδειών πρέπει να τη διεκπεραιώνει, σύμφωνα και με τον σχετικό νόμο, αφού ο έλεγχος γίνεται ηλεκτρονικά.
Οι καθυστερήσεις δεν είναι βέβαια μόνον στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Οι ρευματοδοτήσεις οικοδομών, οι έλεγχοι καταγγελιών για αυθαίρετα είναι επίσης πολλές και καθυστερούν. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο ψηφίστηκε στη Βουλή η 13η στη σειρά παράταση, από το 2010 που θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική σύσταση ΥΔΟΜ σε κάθε Δήμο, χωρίς οι μισοί Δήμοι της χώρας να έχουν εκπληρώσει τη σχετική υποχρέωσή τους, λαμβάνοντας διοικητική υποστήριξη από άλλους Δήμους, που διαθέτουν ΥΔΟΜ.
Η στελέχωση ΥΔΟΜ
Με βάση τις κύριες ρυθμίσεις της τροπολογίας με τίτλο «Αναμόρφωση συστήματος σύστασης και λειτουργίας Υπηρεσιών Δόμησης – Τροποποίηση άρθρου 97Α ν.3852/2010» που ψηφίστηκε τον Ιούλιο, προβλέπεται:
– Για τη χρηματοδότηση ότι: «Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, διατίθεται στους δήμους των οποίων η Υ.ΔΟΜ. παρέχει διοικητική υποστήριξη έστω και σε άλλο δήμο, ετησίως και για ανώτατο χρονικό διάστημα τριών ετών, από τις πιστώσεις του άρθρου 259, ποσό για την κάλυψη της μισθολογικής δαπάνης του προσωπικού που στελεχώνει τις οργανικές θέσεις στις ΥΔΟΜ».

– Για τις προσλήψεις προσωπικού ότι: «Στις Υ.ΔΟΜ. που παρέχουν διοικητική υποστήριξη έστω και σε άλλο δήμο, συστήνονται με το παρόν επιπλέον εκατόν πενήντα οργανικές θέσεις μονίμου προσωπικού κλάδου και ειδικότητας Μηχανικών των κατηγοριών Π.Ε. και Τ.Ε. που απαιτούνται για την κάλυψη της ελάχιστης στελέχωσης, οι οποίες αποτυπώνονται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας κατά την πρώτη τροποποίησή του. Οι συστηνόμενες εκ του παρόντος οργανικές θέσεις δύνανται να καλύπτονται από τους πίνακες επιλαχόντων της υπό στοιχεία 13Κ/2021 Προκήρυξης του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, σύμφωνα με τις παρ. 7 και 8 του άρθρου 25 του ν. 4765/2021 (Α’ 6), κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 (Α’280). Οι οργανικές θέσεις του προηγούμενου εδαφίου δύναται να αφορούν στη στελέχωση τόσο των Υ.ΔΟΜ. που πρόκειται να συσταθούν έως την 31η.12.2022 όσο και στη στελέχωση των Υ.ΔΟΜ. που θα λειτουργούν από την 1η.1.2023. Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, καθορίζονται η διαδικασία, τα κριτήρια και ο τρόπος κατανομής του αριθμού του προσωπικού που προκύπτει από το προηγούμενο εδάφιο στις Υ.ΔΟΜ. της χώρας». Παράλληλα προβλέπεται ότι «οι Υ.ΔΟΜ. οφείλουν να κοινοποιούν ηλεκτρονικά όλες τις διοικητικές πράξεις που εκδίδουν, στην αρμόδια για την πολεοδομία – χωροταξία Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αν η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντοπίζει ζητήματα νομιμότητας επί των πράξεων αυτών, ενημερώνει το οικείο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.), κατά τη διαδικασία των άρθρων 20 επ. του ν. 4495/2017 (Α’ 167)».
– Εξυπηρέτηση μέσω του e-adeies: Προβλέπεται ότι: «Αν σε Δήμο δεν υφίσταται Υπηρεσία Δόμησης, ή υφίσταται Υπηρεσία Δόμησης με σημαντικό φόρτο εργασίας ή σημαντική καθυστέρηση στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της, δύναται να πραγματοποιείται χρέωση της έκδοσης προέγκρισης οικοδομικής άδειας ή της άσκησης μέρους ή του συνόλου των αρμοδιοτήτων του άρθρου 31 του ν. 4495/2017 (Α’ 167) σε άλλη Υπηρεσία Δόμησης της ιδίας Περιφερειακής Ενότητας, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος οικοδομικών αδειών (e-adeies)».

– Για τη στελέχωση των ΥΔΟΜ: Προβλέπεται ότι: «Οι Υπηρεσίες Δόμησης που λειτουργούν σε επίπεδο Τμήματος στελεχώνονται τουλάχιστον από έναν αγρονόμο τοπογράφο μηχανικό, έναν αρχιτέκτονα μηχανικό, έναν χωροτάκτη πολεοδόμο μηχανικό, έναν πολιτικό μηχανικό και έναν μηχανολόγο ή ηλεκτρολόγο μηχανικό. Ο χωροτάκτης – πολεοδόμος μηχανικός, αν δεν υπάρχει, αντικαθίσταται από αρχιτέκτονα ή τοπογράφο μηχανικό με μεταπτυχιακό τίτλο ή ειδίκευση στην πολεοδομία και ο αγρονόμος τοπογράφος από πολιτικό μηχανικό. Η ελάχιστη στελέχωση για τις Υπηρεσίες Δόμησης σε επίπεδο Διεύθυνσης ανέρχεται στο 40% των θέσεων κάθε κατηγορίας προσωπικού και κλάδου/ ειδικότητας μηχανικών της οικείας Διεύθυνσης, όπως προβλέπεται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του δήμου, συμπεριλαμβανομένων υποχρεωτικά των ειδικοτήτων του προηγούμενου εδαφίου. Στην κατά την περ. α’ στελέχωση, προσμετράται το πάσης φύσεως απασχολούμενο προσωπικό, ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας του, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 4674/2020 (Α’ 53) και του προσωπικού του άρθρου 99 του παρόντος».
– Για τη διαπίστωση της επάρκειας των ΥΔΟΜ προβλέπεται ότι: «Το πρώτο δίμηνο κάθε έτους η οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση διαπιστώνει με απόφασή της την επάρκεια της ελάχιστης στελέχωσης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2, η οποία, μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κοινοποιείται στη γενική γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών και στη γενική διεύθυνση Πολεοδομίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αν δεν πληρούται η ελάχιστη στελέχωση, με ευθύνη του οικείου δημάρχου, οι αρμοδιότητες της Υ.ΔΟΜ. ασκούνται είτε με συμβάσεις διαδημοτικής και διαβαθμιδικής συνεργασίας με δήμους και περιφέρειες, κατά το άρθρο 99 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) είτε από τις Υ.ΔΟΜ. των Δήμων που παρέχουν διοικητική υποστήριξη έστω και σε άλλον Δήμο».



Source link

Από skopelostv