6 Δεκεμβρίου 2022

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Εκδήλωση στη Δημόσια  Βιβλιοθήκη Λάρισας για τους Ελληνες στρατιώτες στην Μικρασιατική εκστρατεία 


Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κ. Κούμας», στο πλαίσιο της επετείου μνήμης των εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Έλληνες στρατιώτες στην Μικρασιατική Εκστρατεία: Από την Ιστορία στη Λογοτεχνία». Ομιλητές θα είναι: Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος,  συγγραφέας του «Γκιακ» και ο Αλέξανδρος Μακρής, δρ. Ιστορίας, συνεπιμελητής του τόμου «Έλληνες στρατιώτες και Μικρασιατική Εκστρατεία».

Οι Έλληνες στρατιώτες που πήραν μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία, στο μεγαλύτερο μέρος τους ήταν επιστρατευμένοι πολίτες που άφησαν τις πόλεις και τα χωριά τους, τις οικογένειες, τις ασχολίες τους, επειδή κλήθηκαν να υπηρετήσουν το όραμα της εποχής, την Μεγάλη Ιδέα που ενισχύθηκε ιδιαίτερα από την συνθήκη των Σεβρών και υπήρξε η κεντρική πολιτική  γραμμή του ελληνικού κράτους την ίδια περίοδο. Οι ιστορίες τους, όπως καταγράφονται από τις δυο διαφορετικές, αλλά με πολλά κοινά οπτικές, στο συγγραφικό έργο των δύο ομιλητών θα είναι αποκαλυπτικές των συνθηκών που η σκληρή εμπειρία του πολέμου δημιούργησε.

Την ιδιαίτερη αυτή πτυχή του πολέμου ανέδειξε ο Δημοσθένης Παπαμάρκος, στο λογοτεχνικό του έργο  «Γκιακ», ο οποίος θα συζητήσει με το κοινό, σε μια διαδραστική επικοινωνία μαζί του, το θέμα.

Την ιστορική πλαισίωση στο ίδιο θέμα θα εισηγηθεί ο Αλέξανδρος Μακρής.

Την εκδήλωση θα  συντονίσει  η Ιουλία Κανδήλα, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της  Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κ. Κούμας».

Την εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στις 7το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της βιβλιοθήκης,  υποστηρίζουν επίσης, ο εκδοτικός οίκος Πατάκη και το βιβλιοπωλείο «Καλτσάς».Source link

Facebook