29 Νοεμβρίου 2022

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

“Αναγραφή”: Έκθεση έργων του ΚΔΑΠμεΑ στο Αθανασάκειο Μουσείο


Το ΚΔΑΠμεΑ Βόλου της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, στο  πλαίσιο του Προγράμματος «OUTSIDER ART» και σε συνέχεια των δύο προηγούμενων εκθέσεων «Μη Αναμενόμενη Τέχνη» με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και «Πόλεις στην Πόλη» με το Μουσείο της Πόλης, συνεργάζεται αυτή τη φορά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και διοργανώνει την έκθεση με τίτλο «ΑΝΑΓΡΑΦΗ».

Η έκθεση περιλαμβάνει κεραμικά έργα των ατόμων με αναπηρία του ΚΔΑΠΜμεΑ Βόλου της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, εμπνευσμένα από τα αρχαία ειδώλια της Νεολιθικής περιόδου και έχει ως στόχο την επικοινωνία τους με τα αντίστοιχα εκθέματα του Μουσείου. Με αφορμή την απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής στα υλικά κατάλοιπα της αρχαιότητας και τη βιωματική προσέγγιση που επιχειρήθηκε στη διάρκεια του εργαστηρίου του ΚΔΑΠμεΑ προέκυψαν σύγχρονα έργα ατόμων με αναπηρία που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο Μουσείο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα και τον χώρο να ακουστεί η “φωνή τους”.

Παράλληλα, μέσα από τη συνομιλία αυτή των σύγχρονων έργων με την αρχαιότητα αναδεικνύεται από την μία πλευρά η διαχρονικότητα του πηλού ως υλικό παραγωγής, και από την άλλη η πολυπλοκότητα στη χρήση του κεραμικού ως τρόπου έκφρασης ιδεολογικών και άλλων αντιλήψεων μέσα από την τέχνη του. Επιπλέον γίνεται μία προσπάθεια γνωριμίας και επαφής των συγκεκριμένων ατόμων με τα έργα της αρχαιότητας από πηλό.

Για το σκοπό της έκθεσης μαζί με τα έργα των ατόμων με αναπηρία του ΚΔΑΠμεΑ εκτίθενται νεολιθικά ειδώλια από την προϊστορική συλλογή του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. Όπως είναι γνωστό, η πιο διαδεδομένη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης του νεολιθικού ανθρώπου είναι τα ανθρωπόμορφα ειδώλια. Αυτές οι μικρών διαστάσεων αναπαραστάσεις της ανθρώπινης μορφής αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα της νεολιθικής μικροπλαστικής, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες (ειδώλια ζώων, ομοιώματα οικίσκων, διάφορα αντικείμενα, έπιπλα και στοιχεία οικοσκευής) αντιπροσωπεύουν μικρό μόνο τμήμα του σωζόμενου υλικού. Είναι κατασκευασμένα κυρίως από πηλό και λιγότερο συχνά από λίθο, μάρμαρο, όστρεο, οστό ή μέταλλο. Τα βρίσκουμε  σε σπίτια, αποθηκευτικούς χώρους, εστίες και φούρνους, ενώ για τη χρήση τους έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες που σχετίζονται με τις θρησκευτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις της νεολιθικής κοινωνίας.

Για τους σκοπούς της έκθεσης έχουν επιλεγεί αντιπροσωπευτικά δείγματα από τις αποθήκες του Μουσείου, τα οποία αντανακλούν τη μεγάλη τυπολογική ποικιλία της νεολιθικής ειδωλοπλαστικής στον θεσσαλικό χώρο.

Την εικαστική επιμέλεια της έκθεσης από την πλευρά του ΚΔΑΠμεΑ, της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου έχει αναλάβει η Ζήνα Διακομή ως υπεύθυνη του εργαστηρίου κεραμικής.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την  Τέταρτη 9 Νοεμβρίου 2022 στις 19:00 στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. Στο πλαίσιο της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2023, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια πηλού για παιδιά με την εποπτεία της Ζήνας Διακομή, ενώ παράλληλα αρχαιολόγοι θα ξεναγούν τα παιδιά στην προϊστορική συλλογή των ειδωλίων του Μουσείου.

 Source link

Facebook