29 Νοεμβρίου 2022

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Τούρκοι παρενόχλησαν Έλληνα Παραολυμπιονίκη κολυμβητή ανοικτά της Ρόδου
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2022, 21:11

Τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε Έλληνα Παραολυμπιονίκη κολυμβητή ανοιχτά της Ρόδου, ο οποίος εκπλήρωνε το τάμα του.

Το λιμενικό της Τουρκίας παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα θέτοντας σε κίνδυνο τον Παραολυμπιονίκη Χαράλαμπο Ταϊγανίδη. Ο Παραολυμπιονίκης έθεσε ως στόχο να διανύσει τα 25 μίλια, προκειμένου να παραδώσει το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Μεξικό, στον Αρχάγγελο Μιχαήλ της Σύμης, εκπληρώνοντας ένα προσωπικό του τάμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN που δημοσίευσε και το video, ο Έλληνας παραολυμπιονίκης βρισκόταν ανοιχτά της Ρόδου, όταν η τουρκική ακταιωρός παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και τον ακολούθησε μέχρι ενός σημείου, με τον ίδιο να ολοκληρώνει την προσπάθειά του στη Σύμη.

Δείτε βίντεο:

 

 

Στα 41 του χρόνια κατάφερε να εκπληρώσει το τάμα του, φτάνοντας στις 5.10 στην Ιερά Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτου, όπου έγινε δεκτός με επευφημίες και χειροκροτήματα από τους προσκυνητές.

Λίγα λόγια για τον παραολυμπιονίκη

Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου του 1981 στη Θεσσαλονίκη και κατάγεται από το χωριό Πολύμυλος του δήμου Ελλησπόντου. Σύμφωνα με δηλώσεις του, η φοβία του για το νερό τον ώθησε να ασχοληθεί με την κολύμβηση προκειμένου να το ξεπεράσει. Το 2003 και αφού έχει διακριθεί ήδη σε πανελλήνιο επίπεδο, έμαθε ότι πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια των ματιών, η οποία εκφυλίζει την όραση, την ελαττώνει σταδιακά και καθιστά ατροφικά τα νεύρα του αμφιβληστροειδούς.

Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Εθνικό Κοζάνης. Το 2002 κατέκτησε την πρώτη θέση στα 50 μέτρα ύπτιο κάνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Τα προβλήματα όρασης που τον ταλάνιζα το επόμενο έτος, τον ανάγκασαν να μεταπηδήσει στην κατηγορία S13. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα, κατακτώντας την πρώτη θέση στα 100 μέτρα πεταλούδα, στα 100 μέτρα ύπτιο, και τη δεύτερη στα 50 μέτρα ύπτιο.

Το 2006 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης για αθλητές με αναπηρία στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, όπου κατέκτησε έξι χρυσά μετάλλια. Τα αθλήματα στα οποία κατέκτησε την πρώτη θέση ήταν τα 200 μέτρα μικτή ατομική, τα 200 μέτρα ύπτιο, τα 100 μέτρα πεταλούδα, τα 100 μέτρα ύπτιο, τα 400 μέτρα ελεύθερο και τα 50 μέτρα ελεύθερο. Στα 4 πρώτα μάλιστα κατέρριψε και τα μέχρι τότε παγκόσμια ρεκόρ. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε ως καλύτερος αθλητής με αναπηρία από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών.

Σημειώνεται πως στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής. Στους αγώνες αυτούς κατέκτησε έξι μετάλλια, χρυσό στην κατηγορία 100 μέτρων ελεύθερο, όπου κατέρριψε και το παγκόσμιο ρεκόρ, χρυσό στην κατηγορία 100 μέτρα ύπτιο, όπου και πάλι έκανε παγκόσμιο ρεκόρ, ασημένια στην κατηγορία 100 μέτρα πεταλούδα, στην κατηγορία 200 μέτρα μικτή και στην κατηγορία 50 μέτρα ελεύθερο, καθώς και χάλκινο στα 400 μέτρα ελεύθερο.Source link

Facebook