8 Δεκεμβρίου 2022

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Αρχίζει σήμερα το 40ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας


Αρχίζει απόψε στις 8.00 μ.μ. στην Αίθουσα «Αφροδίτη» του ξενοδοχείου Κιέριον Καρδίτσας το 40ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας με τη συμμετοχή πολλών Χορωδιών από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Η καρδιά της χορωδιακής Ελλάδας θα χτυπά από 25 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2022 στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι. Για 40 χρόνια το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας παραμένει μια σταθερά για τον κόσμο της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα και Διεθνώς.

Στον κορυφαίο θεσμό του Νομού Καρδίτσας, πρότυπο επαρχιακού Διεθνούς Φεστιβάλ θα λάβουν μέρος χορωδίες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κόρινθο, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Κορωπί Αττικής, Δράμα, Ν. Χηλή Αλεξανδρούπολης, Λάρισα, Αγρίνιο, Ν. Καλλικράτεια Χαλκιδικής, Πολύκαστρο Παιονίας, Μητρόπολη Καρδίτσας, κ. α.

Το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας έχοντας ως στόχο την αποκέντρωση των εκδηλώσεων του και την επαφή ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων με την ποιοτική μουσική, το χορωδιακό τραγούδι κ.τ.λ. υλοποιεί εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη του Νομού(Λίμνη Πλαστήρα, Φανάρι, Σπηλιά του Καραϊσκάκη κ.λπ.), και στο Μουζάκι στην αίθουσα χιλίων(1000) περίπου καθισμάτων του Mouzaki Palace Hotel.

Φέτος είναι αφιερωμένο στον εθνικό μας συνθέτη Νικόλαο Χαλικιόπουλο – Μάντζαρο (1795-1872), για τα 150 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη, στον μεγάλο σύγχρονο συνθέτη Ιάνη Ξενάκη (1922-2001) για τα εκατό χρόνια από την γέννησή του, στον μεγάλο συνθέτη του Μπαρόκ Γκέοργκ Φρίντριχ Χαίντελ(1685-1759), στον Καρδιτσιώτη ήρωα και αρχιστράτηγο της Επανάστασης του ’21 Γεώργιο Καραϊσκάκη (1782-1827) και στον σύγχρονο Έλληνα συνθέτη και καθηγητή σύνθεσης στο ΑΠΘ Χρήστο Σαμαρά.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Χορωδιών παγκοσμίως με την συμμετοχή 150 χορωδιών, ορχηστρών, σολίστ, μαέστρων και συνθετών από Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργαζόμενο με τρία μεγάλα φεστιβάλ-διαγωνισμούς- εκπαιδευτικούς θεσμούς του εξωτερικού.
Στόχος της διοργάνωσης των Συναντήσεων Σχολικών Χορωδιών είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών. Παράλληλα, αναδεικνύεται το τεράστιο εκπαιδευτικό έργο του Καθηγητή Μουσικής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαμέσου του Χορωδιακού εργαλείου.

Ο Αλέξης Κωστάλας, μία από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες της χώρας, θα παρουσιάσει και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Στην υλοποίηση της διοργάνωσης συμβάλλουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας(Περιφέρεια Θεσσαλίας), ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου, το Ε.Β.Ε. Καρδίτσας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 8.00μ.μ.
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Συμμετέχουν:
1) Χορωδία 1ου Γυμνασίου Κορίνθου – ΚΕ.Π.Α.Π. Κορινθίων
• Διευθύνει η Γοραντωνάκη Αναστασία

2) Παραδοσιακή Χορωδία Ελληνίδων Λυκείου Δράμας και Παραδοσιακή Χορωδία Κυργίων
• Διευθύνει ο Γεροντίδης ΜιχαήλSource link

Facebook