Νησί πρότυπο για πυροπροστασία και αντιπλημμυρική προστασία η Σκόπελος

Νησί πρότυπο για την υπόλοιπη Ευρώπη θα είναι σε λίγο καιρό η Σκόπελος, που είναι το μοναδικό νησί στο Αιγαίο που θα εφαρμόσει πιλοτικό πρόγραμμα για πυροπροστασία και αντιπλημμυρική προστασία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί.
Επίσης τον Νοέμβριο το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου θα είναι το πρώτο έργο που θα δημοπρατηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα παραπάνω ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης, ο οποίος τόνισε ότι στη Σκόπελο αναπτύσσεται ένα πρωτοποριακό σύστημα πυρανίχνευσης με θερμικές κάμερες που ανιχνεύουν ακόμη και τα πουλιά και θα προειδοποιεί έγκαιρα για τυχόν πυρκαγιά.
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι ακόμη είναι σε μικρό μέγεθος ακόμη, αλλά όλο το σύστημα είναι εγκατεστημένο και είναι το σύστημα που έκανε εντύπωση στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη που επισκέφθηκε το νησί.
Ο δήμαρχος με τον υπουργό έκαναν επίσκεψη σε όλο το νησί, περπάτησαν για τρεις ώρες στα δάση, εντυπωσιάστηκε από την πυκνότητα και το ποσοστό δάσους και στη συνέχεια έγινε διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκοπέλου.

Η Σκόπελος στο Αιγαίο
και η Ιθάκη στο Ιόνιο

«Μας ανακοινώθηκε ότι με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, η Σκόπελος είναι το νησί του επελέγη από το Αιγαίο Πέλαγος και η Ιθάκη από το Ιόνιο, για να γίνουν δύο πιλοτικά προγράμματα πυροπροστασίας και αντιπλημμυρικής προστασίας», δήλωσε ο δήμαρχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο θα εκπονηθεί μια μελέτη εντός εξαμήνου από το ΕΜΠ και κάποιες εταιρίες, θα εξευρεθούν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια για ολοκλήρωση των έργων, τα οποία τα αποτελέσουν πιλότο για όλη την Ευρώπη.
«Αν γίνει και αν προχωρήσει, θα είναι ότι πιο σημαντικό συνέβη τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε ο κ. Περίσσης, που εξήγησε περιλαμβάνει δασικούς δρόμους με σύγχρονες διαστάσεις, τοποθέτηση μεταλλικών δεξαμενών σε όλα τα σημεία του νησιού, διευρυμένα συστήματα ελέγχου και πρόληψης, πιθανή μεταστέγαση και εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Κλιμακίου και το σύνολο των αντιπλημμυρικών έργων που είναι σε τελική φάση.

Δημοπρατείται το Κέντρο Υγείας

Ο κ. Περίσσης αναφερόμενος στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, τόνισε ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό κ. Χρ. Τριαντόπουλο, τον Νοέμβριο θα είναι το πρώτο έργο που θα δημοπρατηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επίσης τις επόμενες 15 ημέρες, θα παραδοθεί από την υφυπουργό Παιδείας κα Ζέττα Μακρή το καινούργιο ασθενοφόρο, που θα είναι μικρό και θα έχει πρόσβαση στο εσωτερικό των χωριών.
Εγκαίνια για τέσσερα έργα
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στα άλλα έργα που είναι σε εξέλιξη στο νησί λέγοντας ότι σημαντικός είναι ο Βιολογικός Καθαρισμός της Γλώσσας Σκοπέλου, έργο 5.5 εκ. € και σύμφωνα με τον δήμαρχο, το έργο προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και κατασκευαστικά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμο, για να ακολουθήσει η τοποθέτηση των μηχανημάτων και οι δοκιμές.
Η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει στα εγκαίνια του δρόμου προς παραλία Περιβολιού που είναι εξαιρετικός δρόμος στο βόρειο κομμάτι του νησιού και θα ακολουθήσουν στην Αγνώντα τα εγκαίνια της υδροδότησης του Σταφύλου προς τον Αγροτικό Πιστωτικό Συνεταιρισμό που φέτος θα λειτουργήσει με δικές του δυνάμεις, ανέφερε ο κ. Περίσσης.
Στη συνέχεια θα εγκαινιαστεί ο παραλιακός δρόμος πάνω στο λιμάνι της Σκοπέλου και θα ακολουθήσει η παράδοση του συστήματος πυρανίχνευσης στην περιοχή του Ξενία και στο τέλος θα εγκαινιαστεί το πρόγραμμα iSkopelos, που είναι εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και δίνει στον χρήστη πολλές πληροφορίες για το νησί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.Source link

Από skopelostv