29 Ιανουαρίου 2023

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στη νότια Εύβοια


Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη νότια Εύβοια. Σύμφωνα με τις καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η  σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 8,9 Χλμ. Το επίκεντρο τοποθετείται στα 6 Χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας.

Στην περιοχή επικρατεί αναστάτωση και οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι αφού το πρωί της Τρίτης, δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, 4,7 και 4,2 Ρίχτερ, στις νοτιοανατολικές ακτές της Εύβοιας έγιναν ιδιαίτερα αισθητές σε μεγάλη ακτίνα και κυρίως στην Αττική. Ζημιές δεν αναφέρθηκαν, όμως, για προληπτικούς λόγους, κλειστά παραμένουν  όλα τα σχολεία της Καρύστου.

Η σεισμική δόνηση που έγινε στις 22.06  έγινε αισθητή και στην Αττική. Το μέγεθος του σεισμού   έχει προβλημάτισει τους επιστήμονες, καθώς η νότια Εύβοια είναι μία περιοχή με χαμηλή σεισμικότητα. 

Σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο στις πρώτες του εκτιμήσεις ανέφερε ότι ο νέος σεισμός ήταν μεγέθους 5.2 Ρίχτερ ενώ λίγο αργότερα αναθεώρησε στο 4,9.

Στην περιοχή μετά τις 22.06 σημειώνονται συνεχώς μετασεισμοί μικρότερης έντασης. Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκη Τσελέντη ο οποίος ανέφερε πως «πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό αλλά παρακολουθείται ακόμα το φαινόμενο».

Ακούστε τι δήλωσε:

 

«Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή και είχε μεγάλη διάρκεια. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής καμία αναφορά για ζημιές σε οικίες. Ετοιμαζόμαστε να κάνουμε περιοδεία στα Στύρα και τα Νέα Στύρα, μαζί με τη Δημοτική αρχή, προκειμένου να καταγράψουμε αν υπάρχουν ζημιές από τον σεισμό» δήλωσε στη «Ζούκλα» ο κοινοτικός σύμβουλος Στύρων και εθελοντής δασοπυροσβέστης Νικόλαος Δρακόγιαννης.

Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:

Ψυχραιμία στον κόσμο συνέστησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, ελπίζω να μην έχουμε κάτι σημαντικό τη νύχτα και αύριο το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο», δήλωσε στο ΑΠΕ. 

Η ανάρτηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου για τον νέο σεισμό:

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε: «Περιπλέκεται το σκηνικό, αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός.Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου ώστε να δούμε ποιος είναι τελικά ο κύριος σεισμός. Η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς και τα κτήρια αντέχουν τόσους βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ».Source link

Facebook