29 Ιανουαρίου 2023

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Λάρισα: Κρατούμενοι επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της τέχνης


Η ταχυδρομική τέχνη, γνωστή παγκοσμίως ως mail art, άνθισε στα μισά του προηγούμενου αιώνα, ως μια δραστηριότητα επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών και μη, για αποκάλυψη του έργου τους έξω από τις δομές της καλλιτεχνικής αγοράς και έξω από τους παραδοσιακούς τόπους. Πρόκειται για μια ελεύθερη επικοινωνία, στην οποία σχέδια και κείμενα προκαλούν μια άμεση αλληλεπίδραση. Η πανδημία ήρθε ως ευκαιρία όχι μόνο για να ζωντανέψει μια ξεχασμένη για τριάντα χρόνια πρωτότυπη επικοινωνία, αλλά και να δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε χώρους κράτησης. Αρχικά, αξιοποιήθηκε το σχήμα της «mail art» για την εθελοντική εικονοσχηματική επικοινωνία ανάμεσα σε έγκλειστους του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας με πολίτες της Ελλάδας, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτό το εγχείρημα. Σχέδια, σκίτσα, φωτογραφίες και ζωγραφιές επιστρατεύτηκαν σε έναν ιδιαίτερο δρόμο επικοινωνίας.

Με το τέλος των περιοριστικών μέτρων προτάθηκε από τη Λαρισαία μηχανικό Βάσω Χατζούλη η οποία  εργαζόταν στη Σουηδία, η επέκταση αυτής της ιδιαίτερης επιστολικής – διαδικτυακής τέχνης ανάμεσα στους κρατούμενους της φυλακής Λάρισας με αυτούς της φυλακής Hogsbo της Σουηδίας.

Ακολούθησαν συζητήσεις ανάμεσα στις δύο δομές και ξεκίνησε η αλληλογραφία μεταξύ αγνώστων μεταξύ τους, έγκλειστων των δύο σωφρονιστικών καταστημάτων κράτησης των δύο χωρών.

Ήδη οι κρατούμενοι του Hogsbo ετοιμάζονται να παραλάβουν τα δεύτερα έργα τέχνης συνεχίζοντας την εικαστική συνομιλία τους.

Με αυτή τη δράση οι έγκλειστοι των δύο φυλακών δεν γεφυρώνουν μόνο αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων, αλλά βρίσκουν την ευκαιρία να εκφράσουν τα προσωπικά τους βιώματα και να τα εξελίξουν γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό τους. Επίσης, αναγνωρίζοντας την έκφραση των άλλων αποδέχονται τη διαφορετικότητά τους.

Το έργο στη Λάρισα υλοποιείται από τον Διευθυντή Εκπαιδευτικών Δομών Κ.Κ. Λάρισας Γιώργο Τράντα και την εκπαιδεύτρια Γλωσσικού Γραμματισμού Σοφία Κιόρογλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Source link

Facebook