29 Ιανουαρίου 2023

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Στην Αθήνα οι υψηλοί προσκεκλημένοι για την κηδεία του τέως βασιλιά




Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023, 17:10

Με τις αφίξεις των μελών των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, αλλά και των υπόλοιπων επισήμων που είναι προσκεκλημένοι, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη, σε ηλικία 82 ετών.

Η λίστα των προσκεκλημένων για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου που θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών  περιλαμβάνει 200 άτομα, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από το εξωτερικό. Σημειώνεται ότι στη λίστα με τους καλεσμένους που θα παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία βρίσκονται και 50 Έλληνες, μεταξύ αυτών στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί.

Μέσα στην ημέρα λοιπόν, αναμένεται η άφιξη των περισσότερων προσκεκλημένων,  ήτοι των μελών βασιλικών οικογενειών από 11 κράτη. Σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας θα παραστεί στην κηδεία με τα περισσότερα μέλη της να βρίσκονται ήδη στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένεται να φθάσουν στην Ελλάδα, ο βασιλιάς της Ισπανίας  Φελίπε με την σύζυγό του Λετίθια, αλλά και ο πατέρας του, επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α’. Επίσης, με την ίδια πτήση φθάνουν σήμερα οι δύο αδελφές του βασιλιά της Ισπανίας, πριγκίπισσα Έλενα και πριγκίπισσα Κριστίνα. Η βασιλομήτωρ Σοφία, αδελφή του Κωνσταντίνου, βρίσκεται πολλές ημέρες στην Αθήνα και ήταν στο πλευρό του αδελφού της, στις τελευταίες του στιγμές.

Βασιλικά μέλη αναμένονται επίσης από την Δανία, την Σουηδία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, την Μ. Βρετανία, το Μονακό. Από τις βαλκανικές χώρες, Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία, αναμένονται στην Ελλάδα εκπρόσωποι των τέως βασιλικών οικογενειών. Συνολικά 14 ιδιωτικές πτήσεις αναμένονται σήμερα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Σε ανώτατο επίπεδο θα εκπροσωπηθεί το δανέζικο παλάτι, καθώς στην κηδεία θα παραστούν η βασίλισσα Μαργαρίτα, αδελφή της Άννας-Μαρίας, η έτερη αδελφή της πρίγκιπισσα Βενεδίκτη, ο πρίγκιπας διάδοχος Φρέντερικ, αλλά και η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Δανίας. Δεν θα παραστεί η πριγκίπισσα Μαίρη, σύζυγος του Φρέντερικ, καθώς θα παραμείνει στη χώρα με τον ρόλο του αντιβασιλέα, όπως προβλέπει το πρωτόκολλό τους.

Σήμερα αναμένονται επίσης, ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος (πρώτος εξάδελφος της Άννας-Μαρίας),η βασίλισσα Σίλβια και η πριγκίπισσα Χριστίνα της Σουηδίας. «Η Α.Μ., ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα παραστούν στην κηδεία του Α.Μ. βασιλιά Κωνσταντίνου, πρώην βασιλιά των Ελλήνων, στην Αθήνα τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των Σουηδών. Μάλιστα, την ημέρα της κηδείας θα γίνει κωδωνοκρουσία στην εκκλησία Riddarholm.

Παράλληλα, σήμερα Κυριακή θα έρθει στην Αθήνα, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος, με τον οποίο ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος διατηρούσε στενούς οικογενειακούς δεσμούς. Σήμερα επίσης θα φθάσουν στη χώρα μας ο πρίγκιπας Αλβέρτος και η πριγκίπισσα Καρολίνα του Μονακό. Τη βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας θα εκπροσωπήσει ο πρίγκιπας διάδοχος Χαακόν Μάγκνους και η σύζυγός του πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν, που επίσης έρχονται σήμερα.

Τη βρετανική βασιλική οικογένεια θα εκπροσωπήσουν η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Έντουαρντ, δύο από τα πιο δραστήρια μέλη του παλατιού, που βρίσκονται εξαιρετικά κοντά στον βασιλιά Κάρολο. Ερωτηματικό παραμένει αν θα παραστεί στην κηδεία ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, τον οποίο είχε βαφτίσει ο εκλιπών.

Σε ό,τι αφορά την ολλανδική βασιλική οικογένεια, το πιο πιθανό είναι ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ, επίσης βαφτισιμιός του Κωνσταντίνου, να αφιχθεί στην Αθήνα το πρωί της Δευτέρας, πραγματοποιώντας έτσι αυθημερόν το ταξίδι για την κηδεία του τέως.

Το «παρών» θα δώσουν ακόμη ο πρίγκιπας Ράντου της Ρουμανίας, η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, ο τέως βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών και η πριγκίπισσα Sarvath al-Hassan της Ιορδανίας, που αναμένονται σήμερα αλλά και αύριο στην Ελλάδα.

Η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αναμένει ακόμη επιβεβαίωση άφιξης από τη βασίλισσα Νουρ της Ιορδανίας και τον βασιλιά Φίλιππο του Βελγίου.

Όλοι οι υψηλοί καλεσμένοι θα αναχωρήσουν για τις πατρίδες και τους τόπους διαμονής τους, μετά την κηδεία και την ταφή που θα γίνει στο Τατόι όπως επιθυμούσε ο ίδιος ο εκλιπών δίπλα στους προγόνους του.

Στο μεταξύ, στη Μητρόπολη Αθηνών βρέθηκαν το μεσημέρι προκειμένου να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την κηδεία, οι γιοι του τέως βασιλιά Νικόλαος και Φίλιππος ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος άλλων πολιτών. Από σήμερα το βράδυ πάντως η Μητρόπολη θα βρίσκεται υπό την ισχύ των μέτρων ασφαλείας, ενώ τίθεται σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας από την ΕΛ.ΑΣ.

Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν από την ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να αποφευχθεί ακόμη και η πιθανότητα να συμβεί το παραμικρό, τις ώρες που θα διαρκέσει η τελετή της κηδείας στη Μητρόπολη Αθηνών, αλλά και της ταφής του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι, από το πρωί ως το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου.

Τουλάχιστον 1.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός σε διάφορα σημεία της Αθήνας, φροντίζοντας για τη διασφάλιση της τάξης. Παράλληλα θα υπάρχουν δεκάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων, ακροβολισμένοι στις ταράτσες των κτηρίων πέριξ της Μητρόπολης αλλά και της πλατείας Συντάγματος, όπως και σε άλλα κεντρικά σημεία από τα οποία θα περάσει η αυτοκινητοπομπή με τους ξένους βασιλείς και τους άλλους επίσημους στην πορεία της προς το Τατόι.

Ειδικότερα, τα σημεία που θα φρουρούνται θα είναι η οδός Μητροπόλεως, η Λεωφόρος Κατεχάκη, η Αττική Οδός στην έξοδο προς τη Βαρυμπόμπη, καθώς η αυτοκινητοπομπή θα κινηθεί στη διαδρομή των οδών  Μητροπόλεως -Συντάγματος -Βασιλίσσης Σοφίας- Μιχαλακοπούλου – Κατεχάκη – Αττικής οδού και τέλος από την έξοδο Βαρυμπόμπης θα καταλήξει στο Τατόι. Επίσης κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής μοτοσικλετιστές και περιπολικά της αστυνομίας θα ελέγχουν συνεχώς όλη τη διαδρομή ενώ το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα ακολουθεί την πομπή και θα δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ελληνικής αστυνομίας.

Φυσικά εκτός από το ανθρώπινο προσωπικό θα υπάρξουν δεκάδες drones αλλά και ελικόπτερα που θα περιπολούν από αέρος, καταγράφοντας την οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση.  

Η φύλαξη της Μητρόπολης, όπου θα πραγματοποιηθεί η εξώδιος ακολουθία, ξεκίνησε ήδη από το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εποπτεύουν τον χώρο εντός κι εκτός του ναού. Επίσης από τις 06:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, η οδός Μητροπόλεως θα είναι κλειστή για όλα τα ΙΧ, εξαιρουμένων φυσικά αυτών που θα μεταφέρουν τους επίσημους, ενώ θα απαγορευτεί η κυκλοφορία και σε κάποιους κάθετους δρόμους. Παράλληλα από το απόγευμα της Κυριακής θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων, έμπροσθεν της εκκλησίας, στην οδό Μητροπόλεως, αλλά και στους γύρω από τη Μητρόπολη  δρόμους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και κατά τις ώρες 06:00’ έως 14:00’ θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις κατωτέρω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

α) Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της, β) Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού, και  γ) Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.

Επιπλέον, από σήμερα, Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 22:00’ έως αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 14:00’, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στις ανωτέρω οδούς.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δύναται να παραταθούν ή να μειωθούν καθώς και να μην εφαρμοσθούν ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις όλων των αστυνομικών των υπηρεσιών που εμπλέκονται στα μέτρα που θα ληφθούν.

Σημειώνεται ότι, οι πολίτες που επιθυμούν, θα μπορούν να προσέρχονται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, όπου θα βρίσκεται η σορός του τέως Βασιλιά, από την 06:00’ ώρα έως την 11:00’ ώρα της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου 2023, ενώ στη συνέχεια, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της οικογένειας.



Source link

Facebook