31 Ιανουαρίου 2023

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Παρουσίαση βιβλίου: “Η Μνήμη και η Πόλις 40+1 δημόσιες ιστορίες” του Χάρη Αθανασιάδη


Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Μαγνησίας και ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης (Σ.Ι.Μ.Ε.Α.), παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Χάρη Αθανασιάδη, καθηγητή Δημόσιας Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθυντή του ομώνυμου και δημοφιλούς μεταπτυχιακού προγράμματος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, “Η μνήμη και η Πόλις. 40+1 δημόσιες ιστορίες”, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023, ώρα 7:00 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Δημ. Σαράτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (παραλιακό συγκρότημα, Αργοναυτών και Φιλελλήνων, κτήριο Δελμούζου, 3ος όροφος).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: ΜΗΤΣΟΣ ΜΠΙΛΑΛΗΣ (ιστορικός, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), ΑΝΝΙΤΑ ΠΡΑΣΣΑ (δρ Ιστορίας, προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας), ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ (αρχιτέκτονας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , ιδρυτικό μέλος του ΣΙΜΕΑ ) και ο συγγραφέας.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, αρχειονόμος Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, φιλόλογος, πρόεδρος του Σ.Ι.Μ.Ε.Α.
Παίρνοντας αφορμή από συμβάντα, λόγους και πράξεις του καθημερινού δημόσιου βίου στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων, από εθνικούς μύθους και ήρωες, επετείους και μνημονικούς τόπους, ο Χάρης Αθανασιάδης πραγματεύεται, μέσα στα 40+1 εύληπτα και ελκυστικά κείμενα του βιβλίου, τις συλλογικές μας μνήμες όπως αυτές διαχέονται στη δημόσια σφαίρα.

Παρουσιάζει τους λόγους και τους τρόπους που κάποιες μνήμες αποτέλεσαν δημόσια ιστορία, ενώ άλλες αφέθηκαν στη λήθη, όπως συνέβη με τις διαιρεμένες, τραυματικές μνήμες. Επισημαίνει και αναλύει τις επιλογές και τις ευθύνες πολιτικών ταγών αλλά και επιστημόνων για την προβολή συγκεκριμένων προσώπων και δράσεων στην πορεία της ιστορίας και την αποσιώπηση άλλων.
Αναφέρεται στις αναγνώσεις της Εθνικής Αντίστασης και του αντιφασιστικού αγώνα, από τη διανόηση και τις τέχνες, ως συνέχειας του Εικοσιένα, και των αγωνιστών του ΕΑΜ ως άλλων μαρτύρων της λευτεριάς, ενώ επιμένει στον τρόπο με τον οποίο η Δεξιά της Μεταπολίτευσης διαχειρίστηκε την ταραγμένη δεκαετία του ΄40, το αντιστασιακό κίνημα και τον ελληνικό εμφύλιο στο πεδίο της σχολικής ιστορίας.
Όλα αυτά με τον τρόπο του πολίτη, του συνειδητοποιημένου και υπεύθυνου μέλους της κοινότητας των πολιτών, που δρα συλλογικά, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση του παρόντοςSource link

Facebook