31 Ιανουαρίου 2023

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Ερώτηση Λαμπρούλη για τα προβλήματα στο Κ.Υ. Λάρισας


Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Λάρισας, αναφέρεται με ερώτηση που κατέθεσε στον αρμόδιο υπουργό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Λάρισας κ. Γ. Λαμπρούλης.

Ο κ. Λαμπρούλης στην ερώτηση του κάνει λόγο για “τραγικές και οξυμένες ελλείψεις στο μοναδικό Κέντρο Υγείας της Λάρισας. Στην πολιτική που ακολουθείται οφείλεται το γεγονός ότι το σύστημα υγείας και ιδίως η Π.Φ.Υ. δεν είναι προσανατολισμένο στην πρόληψη, δε στηρίζεται σε καλά στελεχωμένες και εξοπλισμένες μονάδες Π.Φ.Υ., δεν είναι συνδεδεμένο με τους εργασιακούς χώρους, με τα σχολεία, την οικογένεια κλπ.
Για αυτό το λόγο στην πόλη της Λάρισας υπάρχει μόνο ένα Κ.Υ με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Αντίστοιχα και η κατάσταση των νοσοκομείων είναι προβληματική και επικίνδυνη με τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές να έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.
Αδιάψευστος μάρτυρας είναι η οξυμένη κατάσταση που επικρατεί στο Κ.Υ Λάρισας με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό κ.α.

Ενδεικτικά, υπηρετούν 5 παθολόγοι, 1 γυναικολόγος, η οποία έχει άδεια κύησης, 1 παιδίατρος που είναι προς συνταξιοδότηση. Γενικοί ιατροί δεν υπάρχουν, παρά μόνο ένας που μετακινείται από άλλη μονάδα για μία μέρα. Επίσης, υπάρχει 1 επικουρικός μικροβιολόγος,1 ακτινολόγος και 2 χειριστές με μετακίνηση από άλλο Κ.Υ του νομού, 1 καρδιολόγος, 1 οδοντίατρος, 1 Ω.Ρ.Λ. Δεν υπάρχουν πνευμονολόγος, χειρούργος, ουρολόγος, οφθαλμίατρος, ψυχίατρος, γαστρεντερολόγος, ενώ μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού καλύπτεται από συμβασιούχους ορισμένου χρόνου. Δεν υπάρχει προσωπικό για τη φύλαξη- ασφάλεια της δομής και των εργαζομένων σε αυτή.
Αντίστοιχα, απαιτείται να ενισχυθεί ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός ( νέο μηχάνημα υπερήχου, καρδιογράφοι, μαστογράφο κ.α). Μάλιστα, οι συχνές ελλείψεις αντιδραστηρίων στα εργαστήρια οδηγούν στην αδυναμία εκτέλεσης εξετάσεων.
Τα ιατρεία και οι υπηρεσίες του Κ.Υ. χρειάζονται υπολογιστές, εκτυπωτές, σύνδεση με το ίντερνετ, τα οποία είναι αναγκαία για την διεκπεραίωση της εργασίας του προσωπικού (συνταγογράφηση κλπ).
Για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση έχουν τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας, η 5η Υ.Π.Ε, που δεν φρόντισαν έως σήμερα να στελεχώσουν το Κ.Υ με μόνιμο προσωπικό αλλά και να καλύψουν όλες τις ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία του”.

Ο κ. Λαμπρούλης ζητά να στελεχωθεί άμεσα με όλο το αναγκαίο, μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικό προσωπικό το Κ.Υ. Λάρισας ( γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό), καθώς και να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού του.Source link

Facebook