29 Ιανουαρίου 2023

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Μαζική η κινητοποίηση των καστανοπαραγωγών στη Γυρτώνη – Πανθεσσαλική σύσκεψη στις 27/1 στον Παλαμά


Στον κόμβο της Γυρτώνης συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν, ρίχνοντας συμβολικά στον δρόμο κάστανα, οι παραγωγοί της Λάρισας.

Η ΕΟΑΣΝΛ “χαιρετίζει τους καστανοπαραγωγούς για την σημερινή μαζική κινητοποίηση τους στον Κόμβο Γυρτώνης μετά από κάλεσμα Αγροτικών Συλλόγων που ανήκουν στην δύναμη της ΕΟΑΣΝΛ και Συνεταιρισμών. Η ζημιά που έχει υποστεί το κάστανο λόγω και της φαιά σήψης είναι σχεδόν ολοκληρωτική και η τεράστια απώλεια εισοδήματος δεν καλύπτεται από τα 150€/στρέμμα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση.

Όπως δεν καλύπτεται η απώλεια παραγωγής στα μήλα ειδικότερα τώρα που οι μηλοπαραγωγοί ζουν ακόμη  μια κυβίστηση της Κυβέρνησης που άλλα εξήγγειλε 2 Ιανουαρίου για την Αγιά και άλλα εφαρμόζει 20 ημέρες αργότερα. Η ίδια και χειρότερη κατάσταση είναι στα ροδάκινα/νεκταρίνια/βερίκοκα με χαμηλή ενίσχυση ανά στρέμμα και με ποικιλίες να μένουν χωρίς ενίσχυση. Ενώ και στα 3 αυτά προϊόντα κόβεται η συνδεδεμένη ενίσχυση για τα επόμενα χρόνια ως το 2027 αφαιρώντας πολλά χρήματα ανά στρέμμα από τους παραγωγούς” επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν.Λάρισας.

“Η ίδια άσχημη κατάσταση παραμένει στο Βαμβάκι με τιμές χαμηλότερες από πέρυσι και αύξηση του κόστους παραγωγής μεσοσταθμικά στο 40-50%. Ζητάμε και παλεύουμε για κάλυψη χαμένου εισοδήματος που θα προσεγγίζει το 1€/κιλό στο βαμβάκι σε όλους τους αγρότες.

Δεν έχει εξαγγείλει ακόμη στήριξη σε Αχλάδια και Σταφύλια όπως είχε υποσχεθεί και χρειάζεται επιπρόσθετα να ενταχθούν Κεράσια, Αμύγδαλα, Καρύδια στα προϊόντα που πρέπει να υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος.

Χθες στην συνέντευξη τύπου για την Οικονομία ο Πρωθυπουργός αφιέρωσε 2 παραγράφους στην προτελευταία ερώτηση για να απαντήσει απαξιωτικά για τις αγροτικές κινητοποιήσεις προσπαθώντας να πείσει ότι γίνονται εθιμοτυπικά Γενάρη-Φλεβάρη και όχι επειδή ακριβώς η πολιτική της κυβέρνησης του όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν φέρει τον πρωτογενή τομέα σε απελπιστική κατάσταση.

Όλοι γνωρίζουν για την συνεχή μείωση και ξεκλήρισμα αγροτών και κτηνοτρόφων, για κοπάδια που σφάζονται, για δένδρα που κόβονται για καυσόξυλα, καλλιέργειες που παύουν να υφίστανται ή έχουν γίνει ασύμφορες με το κόστος παραγωγής να φτάνει στον Θεό!

Και τι είπε; Ότι το λάδι έχει πάρει καλή τιμή. Να του παραθέσουμε ενδεικτικά κάποια προϊόντα που είτε πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι και με πολύ πιο αυξημένο κόστος, είτε πωλούνται κάτω από το κόστος παραγωγής.

Κεράσια, Ροδάκινα, Αχλάδια, Νεκταρίνια, Βερίκοκα, Μήλα, Σταφύλια, Αμύγδαλα, Καρύδια, Ακτινίδια, βρώσιμη Ελιά, Σταφίδα, Πορτοκάλια, Βαμβάκι, τα περισσότερα κηπευτικά και ο κατάλογος συνεχίζεται. Πολύ περισσότερο που στην κατανάλωση φτάνουν 5-10 φορές ακριβότερα, με τις «πλάτες» όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά μια χούφτα έμποροι και βιομήχανοι κερδοσκοπούν σε βάρος αγροτών και καταναλωτών χρόνια ολόκληρα.

Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού είναι ταυτόχρονα όμως και μια απάντηση σε όλους όσους έχουν «φάει τα λυσσακά τους» να μην γίνουν αγροτικές κινητοποιήσεις και παρεμβαίνουν παντού λέγοντας «εκλογές έρχονται, κάτι θα δώσουν».

Η ΕΟΑΣΝΛ “καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού να πάρουν μαζικά μέρος στις εξής συσκέψεις τις επόμενες ημέρες στις οποίες θα καθορίσουμε τα παραπέρα βήματα μας.

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 5.30 το απόγευμα στο ΤΟΕΒ Φαρσάλων για κάθοδο των τρακτέρ στην είσοδο της πόλης.

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ για τους αγρότες του Δήμου Κιλελέρ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 6.30 το απόγευμα στον ΠΑΛΑΜΑ θα πραγματοποιηθεί Πανθεσσαλική Σύσκεψη για τις τελικές αποφάσεις κλιμάκωσης της κινητοποίησης”.Source link

Facebook