30 Μαρτίου 2023

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Τιμητική εκδήλωση για τον Ανδρέα Τζάκη


Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, δια του φορέα της στον Πολιτισμό, “ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ”, σε συνεργασία με τον Ιατρικό σύλλογο Μαγνησίας, τον Σύλλογο Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας και την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.), Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο», έχοντας και την Αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνουν εκδήλωση για να τιμήσουν τον Επιστήμονα με το παγκόσμιο εκτόπισμα, Ανδρέα Τζάκη, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Δημήτρη Σαράτση» των εγκαταστάσεων «Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 18.00.

Το όνομα του Ανδρέα Τζάκη αποτελεί έναν μύθο στη χειρουργική, που πολλές φορές λάμβανε τις διαστάσεις ιστορίας με χαρακτήρες μυθοπλασίας. Μυθοπλασίας όμως που προωθεί το ιστορικά ακριβές και το πραγματικά ακριβές και όχι το φανταστικό, που δεν βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Το Έργο του Τιμώμενου θα παρουσιάσει ο Καθηγητής Γενικής Χειρουργικής, Τμήμα Ιατρικής, του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και Διευθυντής Τομέα Χειρουργικής στοΠανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Κωνσταντίνος Ν. Τεπετές.

Τιμητική εκδήλωση για τον Ανδρέα Τζάκη

Ο Δρ. Ανδρέας Τζάκης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1950. Αποφοίτησε το 1974 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1978 έως το 1985πραγματοποίησε την εξειδίκευσή του στη Χειρουργική και τις Μεταμοσχεύσεις στα Νοσοκομεία Mt. Sinai και SUNY της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, PA. Από το 1985 έως το 2019 υπηρέτησε διαδοχικά σε όλες τις Πανεπιστημιακές βαθμίδες και εξελέγη Καθηγητής και Διευθυντής Μεταμοσχεύσεων στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Πίτσμπουργκ, του Μαϊάμι, του Κλήβελαντ, της Πενσυλβανία, της Φλόριντα και του Οχάιο. Το 1999 έλαβε το Διδακτορικό του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ολοκλήρωσε το κλινικό του έργο τον Ιανουάριο του 2019 και συνεχίζει μέχρι σήμερα την ερευνητική του εργασία, η οποία επικεντρώνεται στις μεταμοσχεύσεις μήτρας. Ο ίδιος εισήγαγε για πρώτη φορά στον κόσμο μεταμόσχευση μήτρας από πτωματικό δότη. Αποτέλεσμα των προσπαθειών του ήταν να πετύχει την πρώτη τεκνοποίηση στις ΗΠΑ το 2019 με μεταμοσχευμένη μήτρα από πτωματικό δότη.

Η εμπειρία και η προσφορά του στο πεδίο της Χειρουργικής και δη των Μεταμοσχεύσεων είναι πολλαπλή. Διηύθυνε, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα παιδιατρικών μεταμοσχεύσεων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Pittsburgh (1989-1994), όπου ανέπτυξε το πρώτο επιτυχές πρόγραμμα πολυσπλαγχνικών μεταμοσχεύσεων στον κόσμο. Είναι ο Ιδρυτικός Διευθυντής του “Miami Transplant Institute”, ενώ το πρόγραμμα στο Νοσοκομείο Jackson Memorial του Miami έγινε παγκοσμίως γνωστό για τις πρότυπες χειρουργικές τεχνικές του, όπως η μεταμόσχευση του κοιλιακού τοιχώματος, οι αναμεταμοσχεύσεις του εντέρου, η αντιμετώπιση ασθενών με θρόμβωση της  πυλαίας φλέβας και άλλες. Το 2001 ξεκίνησε το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων Νεφρού στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας στην Ελλάδα.

Είναι μέλος σε 21 επιστημονικές ιατρικές εταιρείες διεθνούς κύρους, όπως η American Surgical Association (300 μόνο μέλη), και έχει συμμετάσχει στην ηγεσία 5 μεγάλων επαγγελματικών οργανισμών που σχετίζονται με τις μεταμοσχεύσεις και τη χάραξη της κρατικής πολιτικής στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και άλλων θεμάτων που αφορούν την υγεία στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει πραγματοποιήσει αξιοσημείωτο ερευνητικό και συγγραφικό έργο με μία πληθώρα δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά (περισσότερα από 800 άρθρα στη διεθνή βιβλιογραφία και υψηλότατο δείκτη αναγνωρισιμότητας (h-index) 103). Παράλληλα, έχει επιδείξει σημαντικό διδακτικό έργο, εκπαιδεύοντας χειρουργούς ανά τον κόσμο να πραγματοποιήσουν περιπεπλεγμένες χειρουργικές επεμβάσεις και να εφαρμόσουν τεχνικές, στις οποίεςήταν πρωτοπόρος.

Ο Δρ. Ανδρέας Τζάκης έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις, όπως τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Αλεξανδρούπολης, των Πατρών και το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. Έχει τιμηθεί με το βραβείο του Holy Cross της Βοστώνης και έχει βραβευθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αμερικής (House of Representatives). Τιμήθηκε με τον τίτλο «Άρχων» του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Ήταν ο πρώτος κάτοχος της έδρας, που φέρει το όνομά του, “Tzakis chair of Transplantation” στην Ιατρική σχολή του Μαϊάμι στη Φλόριντα, η οποία δημιουργήθηκε προς τιμήν του. Έχει καταχωρηθείστο βιβλίο Guinness δύο φορές το 2000 (Millennium Edition p. 38: Most organs Transplanted in a single operation) και το 2001 (p. 179: Most organs Transplanted). Το 2015 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τακτικό μέλος της από το 2021.

Source link

Facebook