29 Μαρτίου 2023

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Ερώτηση Κόκκαλη για τις ελλείψεις προσωπικού στην τράπεζα φυτογενετικού υλικού


«Η σοβαρή έλλειψη τεχνικού και εργατικού δυναμικού απειλεί το έργο της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού και του Ειδικού Προγράμματος Δημιουργίας Νέων Ποικιλιών Φυτικών Ειδών των Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας του «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ» σημειώνει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Στην ερώτηση του κ. Κόκκαλη, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «H απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κίνδυνους του πλανήτη μας, εξίσου επικίνδυνο με την κλιματική αλλαγή και χαρακτηρισμένο από τον ΟΗΕ ως “σιωπηλό δολοφόνο”. Δεδομένου ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας συνιστά τεράστια απειλή για την ανθρωπότητα, η ανάγκη διατήρησης των φυτογενετικών πόρων είναι επιβεβλημένη και καθοριστική για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, το παρόν και το μέλλον της γεωργίας. Παράλληλα όμως, απαιτείται και η αξιοποίηση των εγχώριων ποικιλιών προκειμένου να ενισχυθεί η αυτονομία της χώρας μας σε επάρκεια φυτογενετικού υλικού με βελτιωμένα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την απόδοση, την υψηλή ποιότητα τελικών προϊόντων καθώς και την αντοχή σε βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες.

Συντονιστικό και εκτελεστικό όργανο για την προστασία και διατήρηση των φυτογενετικών πόρων της χώρας μας, η οποία είναι ένα από τα σημαντι¬κότερα κέντρα ενδημισμού της Ευρώπης και της Μεσογείου, με 1.278 ενδημικά είδη, ποσοστό 22,2% του συνολικού αριθμού των φυτικών ειδών, αποτελεί η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού.

Αναγνωρίζοντας τον ύψιστο ρόλο λειτουργίας της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού, η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α., τον Φεβρουάριο του 2018 ολοκλήρωσε τη λειτουργία της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού στο Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, η οποία μάλιστα βρισκόταν σε αδράνεια για τα προηγούμενα δέκα χρόνια!

Επιπλέον, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας και πάλι της Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α., τον Μάρτιο του 2019 ((ΦΕΚ 950/Β’/20.03.2019), για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εγκρίθηκε από το ΥπΑΑΤ το Ειδικό Πρόγραμμα Δημιουργίας Νέων Ποικιλιών Φυτικών Ειδών το οποίο και υλοποιείται από τα Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η υποστήριξη που απαιτείται για την ολοκλήρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων καθώς και τη συντήρηση των φυτειών με τις συλλογές ποικιλιών, προϋποθέτουν την παρουσία τεχνικού και εργατικού δυναμικού, για το οποίο όμως δυστυχώς διαπιστώνεται σοβαρή έλλειψη στα Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ».

Ο κ. Κόκκαλης ερωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με ποιο τρόπο θα υποστηριχθεί το έργο του Ειδικού Προγράμματος Δημιουργίας Νέων Ποικιλιών Φυτικών Ειδών που υλοποιείται από τα Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας αλλά και της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ – Δήμητρα και ποιά είναι τα αποτελέσματα του εν λόγω προγράμματος μέχρι σήμερα, 4 χρόνια μετά την έναρξη του.

Source link

Facebook