26 Μαρτίου 2023

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πατριάρχη των ΑρμενίωνΠρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023, 19:02

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πατριάρχη των Αρμενίων

Συνάντηση με τον Προκαθήμενο του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, Καθολικό Αράμ Α’ είχε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ο Προκαθήμενος του Αρμενικού Πατριαρχείου αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις και στην άριστη συνεργασία μεταξύ των Εκκλησιών και των λαών ιδίως σε ό,τι αφορά στις κοινές αξίες και στα θέματα γενοκτονίας. Μίλησε, ακόμη, για την αρμενική κοινότητα στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς με την Αρμενία από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα και στην καλή επικοινωνία. Επίσης, μίλησε για την έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα στην Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως με ιστορικά κειμήλια που έφεραν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τα οποία, όπως υπογράμμισε, αποτελούν μαρτυρία των χριστιανών πως ό,τι είχαν το άφησαν εκεί, αλλά πήραν μαζί τους τους καρπούς της πίστεως. Επ’ αυτού, πρόσθεσε ότι παρόμοιες καταστάσεις έχει βιώσει και ο λαός της Αρμενίας. «Όλα αυτά μας ενώνουν περισσότερο και μας σπρώχνουν η αδελφοσύνη μας να μεγαλώνει και να γιγαντώνεται», επισήμανε ο Μακαριώτατος.

Παράλληλα, ο Αράμ τόνισε ότι έχουν υπάρξει εξοντώσεις και γενοκτονίες και στους δύο λαούς και υπογράμμισε ότι «έχουμε διαφυλάξει τις κοινές αξίες και παραδόσεις και μας έχουν φέρει πιο κοντά. Σήμερα στην Ευρώπη οι χριστιανικές αξίες υποχωρούν καθημερινά, γι’ αυτό πιο πολύ από ποτέ χρειάζεται η συνεργασία μεταξύ μας, ώστε να διαφυλαχθεί η χριστιανική πίστη».

Παρόντες κατά τη συνάντηση ήταν οι μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ, ο αρχιγραμματέας της Εκκλησίας της Ελλάδος επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Ανδριόπουλος, ο γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης και ο συνεργάτης της Επιτροπής π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης.

 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023, 19:02Source link

Facebook