All-focus

Περιοδεία στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ Σκοπέλου στον Βιολογικό πραγματοποίησε πριν λίγες ημέρες κλιμάκιο της ΚΟΒ Σκοπέλου του ΚΚΕ, αποτελούμενο από την υποψήφια βουλευτή Εύη Ταλαδιανού, τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Αναγνώστου και τον  Γιώργο Γούλα, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας.

Εκεί είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους εργαζόμενους της επιχείρησης την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μετά το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη αλλά και το νέο έγκλημα, όπως χαρακτηρίζεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, που δρομολογείται με την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού με βάση το νόμο που προβλέπει την υπαγωγή των ΔΕΥΑ στη Ρυθμιστική Αρχή αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, τονίζοντας: «Οι συγκλονιστικές λαϊκές διαδηλώσεις εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών σε ολόκληρη τη χώρα, όπως και τα μαζικά συλλαλητήρια στη Σκόπελο, έδειξαν την αγανάκτηση του λαού για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα και την απαίτησή του να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες σε αυτούς που τους αναλογούν: στην πολιτική όλων των διαδοχικών κυβερνήσεων που έστρωσαν το έδαφος για την ανθρωποσφαγή με την απαξίωση και την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων. Ανάγκασαν την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα που κυβέρνησαν να φύγουν από την αντιπαράθεση αν φταίει ο σταθμάρχης και μόνο». Επισήμανε ακόμα προς τους εργαζόμενους ότι «αντίθετα απ’ ό,τι ισχυρίζονται κυβερνητικοί εκπρόσωποι και τα φερέφωνά τους η Ε.Ε. δεν συνιστά κάποιο μοντέλο ασφάλειας στις μεταφορές. Είναι οι Οδηγίες της Ε.Ε. για την λεγόμενη απελευθέρωση των μεταφορών που άνοιξαν το δρόμο για την χειροτέρευση των υποδομών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων».

All-focus

Στη συνέχεια η  υποψήφια βουλευτής αναφέρθηκε αναλυτικά  στη δημιουργία της Ρυθμιστικής αρχής νερού από την κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας ότι «αποτελεί έναν νέο γύρο προώθησης της πολιτικής της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το σύνολο των κυβερνήσεων προχώρησε σε ευθυγράμμιση του νομοθετικού πλαισίου και στη χώρα μας με τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία (2000/60/ΕΚ), που έχει στόχο την εμπορευματοποίηση του νερού, της χρήσης του, των υποδομών του, των εργασιών συντήρησής του. Αυτή η πολιτική οδηγεί σε εκτόξευση των τιμολογίων του νερού και σε δραστικό περιορισμό της διάθεσης του νερού στον αγροτικό τομέα, στην επιθετική προώθηση της εμπορευματικής λειτουργίας και της ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων ύδρευσης. Οι πιο χαρακτηριστικές αυτών των εξελίξεων ήταν αυτές που επέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικότερα με τη μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο το 2016 και τη λεγόμενη ΚΥΑ τιμολόγησης νερού το 2017. Αυτή η πολιτική, της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης που εφαρμόστηκε και στους σιδηρόδρομους, οδήγησε στην τραγωδία στα Τέμπη.

Ο νέος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ένα ακόμα βήμα επιδείνωσης της κατάστασης για τον λαό. Στοχεύει στο να δημιουργήσει μία νέα Ρυθμιστική Αρχή ελέγχου των υδάτων και των αστικών αποβλήτων, με στόχο να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του νερού, την υιοθέτηση κανόνων τιμολόγησης, να βαθύνει η εμπορευματική λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων και να προχωρήσουν οι άμεσες ιδιωτικοποιήσεις. Θα φέρει νέο γύρο επίθεσης στο δικαίωμα του λαού για ασφαλή, ποιοτική, άφθονη και φθηνή ύδρευση και άρδευση.

Το ΚΚΕ επιμένει. Το νερό δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα και μονόδρομος προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο ριζικά διαφορετικός δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ενιαίος κρατικός φορέας νερού θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδατικών πόρων, θα προχωρά στο σύνολο των αναγκαίων κατασκευαστικών έργων και θα συνεργάζεται με την κρατική βιομηχανία παραγωγής σχετικού υλικού, οδηγώντας σε ικανοποίηση των αναγκών του λαού για φθηνό, ασφαλές, ποιοτικό, φθηνό νερό».

Κλείνοντας, η Εύη Ταλαδιανού τόνισε ότι «το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στον δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού, για δραστική μείωση των τιμολογίων, για να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων.

Οι εργαζόμενοι πρέπει στις εκλογές που έρχονται να στηρίξουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, τη μόνη πολιτική δύναμη που βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους στο νησί. Να σκεφτούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους, «να κάνει ταμείο ο λαός για ό,τι έχει ζήσει μέχρι τώρα – μειώσεις μισθών, ακρίβεια, πανδημία. Έγνοια του λαού δεν πρέπει να είναι ποιος από αυτούς που σήμερα μας μαυρίζουν τη ζωή – ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- θα σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Λύσεις και πρόθυμους συνεργάτες έχουν. Όποια κυβέρνηση όμως και να φτιάξουν αυτά τα κόμματα θα είναι εχθρική απέναντι στο λαό, γιατί έχουν κοινή στρατηγική πλεύσης. Για τους εργαζόμενους όμως χρειάζεται μια όσο πιο αδύναμη κυβέρνηση που θα σχεδιάζει αντιλαϊκά μέτρα, πράγμα που απαιτεί ένα δυνατό ΚΚΕ. Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει δυνατός λαός».



Source link

Από skopelostv