8 Ιουνίου 2023

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Αντιδράσεις αγροτών στον Τύρναβο για τη μη καταβολή αποζημιώσεων – Πανελλαδική σύσκεψη στην Αγιά


Λόγο για “κακοστημένη φιέστα με αρνητικό πρόσημο για τους αγρότες του Δήμου Τυρνάβου” κάνουν σε ανακοίνωση τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής με αφορμή την συνάντηση που διοργανώθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία του Δημάρχου Τυρναβου, Γιάννη Κοκκουρα και των Βουλευτών της ΝΔ στο ν. Λάρισας και του Αντιπεριφέρειαρχη Θεσσαλίας, Α.Μπιλη με τον αρμόδιο Υπουργό, Γεώργιο Γεωργαντα.

Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων της επαρχίας Τυρνάβου “η επιβίωση των αγροτών και το πως θα συνεχίσουν να καλλιεργούν και να τρέφουν τις οικογένειες τους φαίνεται ότι για όλους αυτούς είναι ένα μικροπολιτικό παιχνίδι φωτογραφίας και ευχαριστήριων ανακοινώσεων προς την κυβέρνηση τους. Μια κυβέρνηση που είναι ανακόλουθη δεσμεύσεων και πράξεων όπως αποδείχθηκε περίτρανα διότι στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε 14 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου με Κυβερνητικό Κλιμάκιο παρουσία των κ. Γεραπετρίτη και του ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντά υπήρχε η δέσμευση ότι στο Ουκρανόμετρο θα ενταχθούν και θα αποζημιωθούν τα Αχλάδια, τα Κεράσια και μέσω de minimis όλα τα Σταφύλια του Τυρνάβου Οινοποιησιμα και Επιτραπέζια. Μια δέσμευση η οποία ήταν προϊόν του αγώνα μας διότι όλο το προηγούμενο διάστημα από τον Σεπτέμβριο αναδείξαμε το πρόβλημα των εξευτελιστικών τιμών κάτω από το κόστος παραγωγής σε μια σειρά από καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής μας Ροδάκινα Βερίκοκα Νεκταρίνια Δαμάσκηνα Αχλάδια Αμύγδαλα Κεράσια Μήλα και Σταφύλια. Τιμές που σε συνάρτηση με τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής έφεραν σε απελπιστική οικονομική κατάσταση τους αγρότες βλέποντας το εισόδημα τους να μειώνεται δραστικά.

Αντιδράσεις αγροτών στον Τύρναβο για τη μη καταβολή αποζημιώσεων – Πανελλαδική σύσκεψη στην Αγιά

Οι κινητοποιήσεις μας, αμείωτες και με μεγάλη πρωτοφανή συμμετοχή όλο το χρονικό διάστημα ως τον Φεβρουάριο, ανάγκασαν την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι σε κάποια προϊόντα θα δοθεί αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Ενώ με άλλες δεσμεύσεις σε προϊόντα και χρονοδιαγράμματα φύγαμε οι αγρότες από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά είδαμε χθες στην φιέστα που έκαναν. Βλέπουμε να πετιούνται εκτός τα Επιτραπέζια Σταφύλια για τα οποία υπήρξε δέσμευση και έχουν υποστεί διπλό χτύπημα διότι πέρα από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής έχασαν και τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης λόγω του πόλεμου στην Ουκρανία. Ενώ αφήνουν απέξω από τις ενισχύσεις και τα κεράσια για τα οποία είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση. Ενώ ούτε λόγος για τα Αμύγδαλα και τα Δαμάσκηνα που παρομοίως έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα από μια σειρά αρνητικούς παράγοντες.Οσο αφορά τα Ροδάκινα Βερικοκα και Νεκταρινια της περιοχης μας η συντριπτική πλειοψηφία τους ειναι εκτος απο την πληρη ενισχυση που δινεται παννελαδικα στα προϊόντα αυτα με βαση λιστα ποικιλίων.

Παραλληλα βλέπουμε να δίνονται χαμηλά ποσά στα αχλάδια και τα οινοποιήσιμα Σταφύλια που διαψεύδουν τους κυβερνητικούς παπαγάλους που διέρρεαν πολύ πιο υψηλά πόσα και προέτρεπαν τον κόσμο να μην βγει σε κινητοποιήσεις. Εμείς είμαστε αγρότες που μοχθούμε όλη την χρονιά, επενδύουμε χρόνο – χρήματα – ιδρώτα για να παράγουμε, να πουλήσουμε την παραγωγή μας και με αυτά τα χρήματα να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να επενδύσουμε ξανά μέρος των χρημάτων για να συνεχίσουμε την καλλιεργητική φροντίδα. Η κατάσταση αυτή την στιγμή είναι τραγική. Χωρίς δική μας ευθύνη, έχουμε χασούρα σε όλα τα παραπάνω προϊόντα. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε μέσα και εφόδια, να βάλουμε πετρέλαιο, να συνεχίσουμε την καλλιέργεια μας.

Τελικά τίθεται θέμα επιβίωσης για χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες σε αυτά τα προϊόντα και η Κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που μας έχει δώσει. Φτάνει πια το δούλεμα και η κοροϊδία ως εδώ θέλουμε λύσεις εδώ και τώρα. Να ενταχθούν και τα υπόλοιπα προϊόντα της περιοχής μας μέσα στις ενισχύσεις και να ανέβουν τα ποσά που έδωσαν διότι δεν φτάνουν πουθενά. Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας στην Πανελλαδική Σύσκεψη παραγωγών με δενδροκαλλιέργειες την Τρίτη 28 Μαρτίου και ώρα 7.30μμ στο Κτήμα ΝΕΦΕΛΗ στην Αγιά – Λάρισας. Να είναι σίγουροι ότι δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα θα μας βρουν μπροστά τους με τρακτέρ στις εκλογές”.

Source link

Facebook