Την ώρα που ξεκινά η τουριστική σεζόν και το νησί θα πλημμυρίσει από κόσμο

Δεν άντεξαν να βλέπουν το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου να βιώνει καθημερινά τραγικές ελλείψεις και αντέδρασαν. Ο λόγος για τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας του νησιού που σε επιστολή τους απαριθμούν όλες τις ελλείψεις και τα κενά που υπάρχουν, τονίζοντας πως παρά την επαναλαμβανόμενη γνωστοποίησή τους στη διοίκηση της 5ης Υ.ΠΕ. και στον Δήμο Σκοπέλου, τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και διανύοντας πλέον την τουριστική περίοδο αποτελούν σημαντικές δυσκολίες για την επιτέλεση της εργασίας τους.

Ειδικότερα, η Διευθύντρια του ΚΥ Σκοπέλου αλλά και οι αγροτικοί ιατροί, που υπηρετούν στο νησί αναφέρουν στην επιστολή τους «Το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα των ελλείψεων του δημοσίου συστήματος υγείας. Παρ’ όλα αυτά, η δύσκολη πρόσβαση στην ηπειρωτική χώρα, σε δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες μονάδες υγείας εντείνει το πρόβλημα και δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την παροχή υπηρεσιών υγείας.

1) Βασικό ζήτημα είναι η κάλυψη μόνο μίας εκ των 5 οργανικών θέσεων Γενικών Ιατρών του ΚΥ, με αποτέλεσμα να μετακινούνται διαρκώς γενικοί ιατροί από την υπόλοιπη Υ.ΠΕ. για την κάλυψη εφημεριών.

2) Παράλληλα, καθημερινά παραμένει ακάλυπτη τουλάχιστον μια βάρδια του ΕΚΑΒ από οδηγό, καθώς το Κ.Υ. απασχολεί μόνο τέσσερις οδηγούς, αν και διαθέτει τρία ασθενοφόρα.

3) Σε ό,τι αφορά τις διακομιδές, ουσιαστικό είναι να αναφερθεί, επίσης, ότι στο ελικοδρόμιο του νησιού εδώ και έναν χρόνο δεν λειτουργούν τα φώτα σήμανσης, με αποτέλεσμα να καθίστανται ανέφικτες οι αεροδιακομιδές τις νυχτερινές ώρες.

4) Ακόμα, η μοναδική δημόσια δομή του νησιού στερείται μικροβιολογικού εργαστηρίου. Σε τακτική βάση, οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να εξυπηρετούνται από τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και μόνο τα πρωινά των εργάσιμων ημερών.

5) Τέλος, μια από τις σημαντικότερες ελλείψεις είναι η απουσία χειριστή του σύγχρονου ακτινολογικού μηχανήματος που διαθέτει το Κ.Υ. Το καλοκαίρι παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων , εκ των οποίων η πλειοψηφία χρήζει ακτινολογικής απεικόνισης . Επίσης, οι περισσότεροι εργαζόμενοι  στον τομέα του τουρισμού χρειάζονται πιστοποιητικό υγείας, για την έκδοση του οποίου απαιτείται ακτινογραφία. Δεδομένου ότι στο νησί δεν υπάρχει συμβεβλημένο ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο, οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώσουν μια απλή ακτινογραφία σε τιμή υπερπολλαπλάσια του πραγματικού κόστους στο μοναδικό ιδιωτικό εργαστήριο του νησιού.

Παρά την επαναλαμβανόμενη γνωστοποίηση των παραπάνω  στην διοίκηση της 5ης Υ.ΠΕ. και στον Δήμο Σκοπέλου, τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και διανύοντας πλέον την τουριστική περίοδο αποτελούν σημαντικές δυσκολίες για την επιτέλεση της εργασίας μας.

Εμείς ζητάμε το αυτονόητο, την κάλυψη των ελλείψεων, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους ασθενείς και να μην γίνονται εκπτώσεις στον τρόπο άσκησης της Ιατρικής».

 

Η Διευθύντρια Γενικής Ιατρικής του Κ.Υ. Σκοπέλου

Ελένη Σαλακίδου

 

Οι αγροτικοί ιατροί της Σκοπέλου

Νίκη Ζάγκα

Γιάννης Κουκουλίτσιος

Ανδρέας Οικονομίδης

Ασημίνα Παχή

Αθηνά Τσουκαράκη

Στέλλα Χατζηεφραιμίδου

 

 Source link

Από skopelostv