28 Σεπτεμβρίου 2023

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Αυλαία για το 11ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης στις 21 Αυγούστου


Το 11ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 21 και 25 Αυγούστου στη Λάρισα, στον Βόλο (Μακρινίτσα), στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα (Λίμνη Πλαστήρα).
Η φετινή θεματική του 11ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης είναι η αγάπη. Φέτος, επίσης, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα γιορτάσουμε τα 10 χρόνια της Θράκας.
Η αγάπη είναι το θέμα που επιλέχθηκε για το φετινό φεστιβάλ, επειδή είναι η βάση όλων όσων κάνουμε, και η δύναμη που θα πρέπει κινεί τον κόσμο. Σε μια εποχή γεμάτη καταστροφές, τραγωδίες, πόνο και μοναξιά επιθυμούμε να δώσουμε έμφαση στη δυνατότητα της ποίησης και της πολιτιστικής παραγωγής να αποτελέσουν αναλγητικό παράγοντα, ο οποίος αναδομεί τα σπασμένα κομμάτια των ανθρώπων και της κοινωνίας ταυτόχρονα. Από την αρχαιότητα ώς σήμερα η ποίηση έχει υπάρξει μέσο έκφρασης της αγάπης από την ανθρωπότητα για την ανθρωπότητα. Είναι ένα φαινόμενο βαθιά ανθρώπινο και ριζωμένο στην επιθυμία δημιουργίας και έκφρασης, στην ίδια την ανάγκη να υπάρχουμε, αλλά επιπλέον βαθιά κοινωνικό – είναι μια πρόσκληση να συνδεθούμε, να ενστερνιστούμε, να κατανοήσουμε τον άλλον/η, εφόσον η ποίηση δεν υπάρχει δίχως αυτούς/ες που τη διαβάζουν και την αφουγκράζονται. Με το φεστιβάλ αυτό επιθυμούμε να στείλουμε ένα μήνυμα πως τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε να αγαπάμε: Να είμαστε ειλικρινείς, παθιασμένοι, να εμπιστευόμαστε, να ελπίζουμε και να πιστεύουμε πως ένα καλύτερο μέλλον είναι εφικτό.
Στο φετινό Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης θα λάβουν μέρος 15 διεθνείς και 58 Έλληνες ποιητές και ποιήτριες.

Πρόγραμμα:
Δευτέρα 21 Αυγούστου, 19.20, Λάρισα, Κήπος Διαχρονικού Μουσείου, παρουσιάζει η Χρύσα Βουλγαράκη, εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης με τίτλο «Love stories» σε επιμέλεια της Νίνας Καψάλη. Απονομή του Βραβείου Θράκα. Αναγνώσεις ποιημάτων από διεθνείς και Έλληνες ποιητές και ποιήτριες. Την εκδήλωση θα συνοδεύσουν με ζωντανή μουσική οι Δημήτρης Μπουρνάκας και Κώστας Κωστούλης
Τρίτη 22 Αυγούστου, 19.00, Βόλος, Μακρινίτσα, Art Café, παρουσιάζει η Λίνα Φυτιλή, αναγνώσεις ποιημάτων από διεθνείς και Έλληνες ποιητές και ποιήτριες. Την εκδήλωση θα συνοδεύσει με ζωντανή μουσική ο Σπύρος Καβαλιεράτος.
Τετάρτη 23 Αυγούστου, Ημέρα Χρήστος Διαμαντής, 19.30, Καρδίτσα, αύλειος χώρος του Δημοτικού Σχολείου Φυλακτής – Εστία Πολιτισμού Χρήστος Διαμαντής, παρουσιάζει η Ευσταθία Π., αναγνώσεις ποιημάτων από διεθνείς και Έλληνες ποιητές και ποιήτριες. Συναυλία: Αφιέρωμα στη μουσική του Χρήστου Διαμαντή.
Πέμπτη 24 Αυγούστου, 19.30, Τρίκαλα, Θεατράκι του Ληθαίου, παρουσιάζει ο Θάνος Γώγος, αναγνώσεις ποιημάτων από διεθνείς και Έλληνες ποιητές και ποιήτριες. Την εκδήλωση θα συνοδεύσει με ζωντανή μουσική η Ελένη Αλεξίου.
Παρασκευή 25 Αυγούστου, 19.00, Λάρισα, Θερινό Σινεμά Μύλου του Παππά, παρουσιάζει η Κωνσταντίνα Καρυδάκη, αναγνώσεις ποιημάτων από διεθνείς και Έλληνες ποιητές και ποιήτριες. Απονομή του βραβείου Μάκης Λαχανάς στον Σωτήρη Παστάκα. Οπτικοακουστικές ποιητικές performances από την Σίσσυ Δουτσίου και τον Τάσο Σαγρή.

Σχετικά με το φεστιβάλ
Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης είναι ένα διεθνές φεστιβάλ πενθήμερης διάρκειας (συνδιοργάνωση Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και ΑΜΚΕ Θράκα) που πραγματοποιείται στη Λάρισα, στον Βόλο, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα.
Το Φεστιβάλ οργανώνεται με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και με την υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, της «Μαγνήτων Κιβωτός», του Διαχρονικού Μουσείου της Λάρισας, του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας, του ξενοδοχείου Kierion, του ξενοδοχείου Διόνυσος και του βιβλιοπωλείου Καλτσάς.
Κάθε χρόνο, περισσότεροι από εβδομήντα Έλληνες και διεθνείς ποιητές συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, παράλληλα με μουσικά δρώμενα, και την έκθεση εικαστικής τέχνης που συντονίζεται από τη Νίνα Καψάλη.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα παρουσιαστούν τα διεθνή προγράμματα διαμονών Καταφύγιο του Οδυσσέα (χρηματοδότηση από την Creative Europe) και «Αντίστιξη: αφήγηση της μετανάστευσης από την Περιφέρεια ως Κέντρο» (χρηματοδότηση από την EFFEA). Το πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνει και την παρουσίαση της ανθολογίας ελληνικής Queer ποίησης (συνεργασία με το ίδρυμα Rosa Luxemburg της Ελλάδας), και οπτικοακουστικές performances από τη Σίσσυ Δουτσίου και τον Τάσο Σαγρή.
Επιπλέον, στο φετινό Φεστιβάλ θα απονεμηθούν δύο βραβεία: Το Βραβείο Μάκης Λαχανάς στον Σωτήριο Πάστακα για την πολύτιμη συνεισφορά του στην ελληνική ποίηση και το Βραβείο Θράκα καλύτερης ανέκδοτης πρώτης συλλογής, το οποίο θα ανακοινωθεί κατά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ.

Πιο αναλυτικά, στη Μακρινίτσα, το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας του φεστιβάλ, την Τρίτη 22 Αυγούστου είναι:
19.00-19.10, χαιρετισμοί: Νίκος Τσούκας, εκπρόσωπος της «Μαγνήτων Κιβωτός», Θάνος Γώγος, διευθυντής του Φεστιβάλ, 19.10-19.20, ζωντανή μουσική, 19.20-20.00, Ποιητική Βραδιά, ανάγνωση ποιημάτων από Έλληνες ποιητές και ποιήτριες, συμμετέχουν: Αντώνης Μπαλασόπουλος, Δήμητρα Χριστοδούλου, Παυλίνα Μάρβιν, Βασίλης Μόσχος, Αλέξανδρος Στεφανίδης, 20.00-20.10, μουσικό διάλειμμα, 20.10- 21.10, ανάγνωση ποιημάτων από διεθνείς ποιητές και ποιήτριες, συμμετέχουν: Tatev Chakhian (AM), Madara Gruntmane (LV), Lara Mitraković (HR), Don Schofield (US), Dragica Anta Djipalo Patsea (YU), 21.10-21.20, μουσικό διάλειμμα, 21.20- 22.10, ανάγνωση ποιημάτων από Έλληνες ποιητές και ποιήτριες, συμμετέχουν: Νίκος Βαραλής, Αγγελική Θάνου, Σωκράτης Καμπουρόπουλος, Ελένη Κοσμά, Απόστολος Παντσάς, Λίνα Φυτιλή, Έλενα Ψαραλίδου, Χαριτίνη Μαλισσόβα, Μίνα Πατρινού, Δήμητρα Σαχαρίδου, Μάγδα Τσιρογιάννη, 22.10-22.20, λήξη της ποιητικής βραδιάς συνοδεία μουσικής.

Source link

About The Author

Facebook