26 Σεπτεμβρίου 2023

Skopelos tv SkopelosNews

SkopelosTV SkopelosNews

Πολιτιστικό διήμερο στη Ραψάνη με ομιλητή τον δημοσιογράφο Παντελή Μπουκάλα


Ένα ιδιαίτερης ποιότητας διήμερο πολιτισμού στις 22 και 23 Αυγούστου διοργανώνει το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – Ξενώνας Ραψάνης. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου. Ομιλητής, ο κορυφαίος συγγραφέας και αρθρογράφος Παντελής Μπουκάλας, ο οποίος θα μας μιλήσει με αφορμή το Δημοτικό Τραγούδι, που έχει σε βάθος μελετήσει και γράψει.

Την Τρίτη, 22/8, ο τίτλος της ομιλίας θα είναι: «Τα Δημοτικά Τραγούδια ως μαρτυρίες της ιστορίας».

Την Τετάρτη 23/8 η ομιλία θα έχει τον τίτλο: «Από τα κλέφτικα τραγούδια στα τραγούδια της επανάστασης του 1821».

Μολονότι η ολοκληρωμένη συλλογή των κλέφτικων δεν επιτεύχθηκε ποτέ, και μολονότι πολλά εξ αυτών νοθεύτηκαν από λογίους υπερασπιστές του «εθνικώς ορθού», έχει διασωθεί ένα σώμα τραγουδιών όπου ο πόθος για την ελευθερία, την προσωπική ή της κλέφτικης ομάδας, καθώς και η αδιαφορία για τον θάνατο, δηλώνονται με θαυμαστή σαφήνεια και άκρα λιτότητα.

Στα χρόνια του Αγώνα απαθανατίζονται τα σπουδαιότερα γεγονότα της Επανάστασης: ο θάνατος του Διάκου, του Μπότσαρη, του Καραϊσκάκη, του Ανδρούτσου, του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη· κρίσιμες μάχες και αλώσεις πόλεων· η πολιορκία του Μεσολογγίου και η Έξοδος· η δολοφονία του Καποδίστρια. Από κοινού με τις υπόλοιπες πηγές, γραπτές και προφορικές, τα τραγούδια ανασταίνουν μιαν εποχή λίγο πριν η δημιουργία τους αρχίσει να σπανίζει».

Τον Παντελή Μπουκάλα θα συνοδεύσουν και θα πλαισιώσουν μουσικά οι: Φίλιππος Φασούλας (κλαρίνο), Κώστας Γκαϊφύλλιας (κιθάρα), Λίνα Νούτσου (φωνή), Παναγιώτης Κράϊας (φωνή) στις 22/8, και οι: Κώστας Δεδούσης (κλαρίνο), Κώστας Γκαϊφύλλιας (κιθάρα), Λίνα Νούτσου (φωνή) στις 23/8

Source link

Facebook