Συμμετέχουν σε διαγωνισμό της Ε.Ε. με το «PLAN (ET) B» και ζητούν την ψήφο των πολιτών

 

Με φόντο τον φυσικό πλούτο της Σκοπέλου, μαθητές του γενικού λυκείου του νησιού, στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την προστασία των δασών. Δημιούργησαν βίντεο διάρκειας ενάμιση λεπτού με τον τίτλο «Plan(et) B» και συμμετέχουν σε διαγωνισμό για το πώς φαντάζονται την Ευρωπαϊκή Ενωση ως ενεργοί πολίτες της.

Πρόκειται για τον διαγωνισμό «Imagine EU», ο οποίος αφορά Ευρωπαίους μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές καλούνται να μάθουν πώς μπορούν να γίνουν ενεργοί πολίτες στην ΕΕ και να σκεφτούν συγκεκριμένες ιδέες που μπορούν να καταστήσουν την ΕΕ ένα ακόμα καλύτερο μέρος για να ζει κανείς. Ο διαγωνισμός βασίζεται στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ΕΠΠ), ενός σημαντικού εργαλείου συμμετοχικής δημοκρατίας στην ΕΕ, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη χάραξη πολιτικών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού μια ομάδα επτά μαθητών και μαθητριών του ΓΕΛ Σκοπέλου παρουσιάζει τις δημιουργικές ιδέες των συμμετεχόντων σε σύντομο βίντεο με τίτλο «Plan(et) B».

Οι μαθητές έγραψαν το σενάριο, ζήτησαν τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου του νησιού και ξεκίνησαν τα γυρίσματα. Πρωταγωνίστρια της ιστορίας μία πυροσβέστης, η οποία απευθύνεται στην αδερφή της, η οποία «είναι κάθε μέρα στο κομμωτήριο». Την τελευταία φορά εφάρμοσε τεχνική ντεκαπάζ και αποφάσισε να κάνει μία θεραπεία γιατί «τα μαλλιά της κάηκαν».

Ποιος όμως θα κάνει θεραπεία επανόρθωσης στα δάση; Το ερώτημα που θέτει η πρωταγωνίστρια πυροσβέστης μιλώντας για καμένα δάση, σπίτια, για ανθρώπους που χάνονται στις φλόγες που ανάβουν άλλοι. Μιλά για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, την τρύπα του όζοντος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Ενώ τα σπίτια μας καίγονται, εμείς τραγουδάμε», παρατηρούν οι μαθητές κλείνοντας το βίντεο με την αδερφή της πυροσβέστριας, να κάθεται στην καρέκλα του κομμωτηρίου διαβάζοντας περιοδικό, μέσα στο δάσος.

Στο βίντεο πρωταγωνιστεί η Σοφία Πατσή (πυροσβέστης) και η Ρηγίνα Γαρουφαλή (αδερφή της, Λένα). Το σενάριο έγραψαν οι Βιολέτα Καραγιώργου, Ουρανία Τριανταφύλλου, Μαρία Λεμονή, Ρηγίνα Γαρουφαλή, Ελίζα Πρόγκρι, Νίκος Αναστασίου και Σοφία Πατσή. Το μοντάζ και τον ήχο είχε ο Νίκος Αναστασίου, τη μετάφραση σε αγγλικούς υπότιτλους ανέλαβαν οι Μαρία Λεμονή και Ρηγίνα Γαρουφαλή, χρέη ενδυματολόγου είχε η Ιωάννα Ξένου και τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Νίκος Αναστασίου.

Επιβλέποντες καθηγητές ήταν οι Ιωάννα Ξένου και Σοφία Ράπτη, οι οποίες είχαν την υποστήριξη του διευθυντή του λυκείου, Παναγιώτη Καραγκούνη.

Στην προσπάθεια των μαθητών συνέβαλλε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκοπέλου που παραχώρησε γραφεία αλλά και εξοπλισμό για τα γυρίσματα.

Μαθητές ζητούν ψήφο

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού οι μαθητές ζητούν την ψήφο του κοινού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του σχολείου, «οι μαθητές μας χρειάζονται την στήριξή σας, προκειμένου να κερδίσουν τον διαγωνισμό, αφού ένας από τους παράγοντες που λαμβάνεται υπόψη από την κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών είναι οι ψήφοι του κοινού. Η δημόσια ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 28 Ιανουαρίου.

Μπορείτε να μας ψηφίσετε, αφού πρώτα κάνετε εγγραφή, στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://citizens-initiative-forum.europa.eu/video-competition/planet-b_el?fbclid=IwAR3oJxavAIkTV5YxC9yVi3LVYhEFTVyGEg9G9ES1qBTm7rjEneuT1qladuY ».

Από skopelostv