Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγινε δεκτός στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αναθερμάνουν τις προβληματικές μέχρι πρόσφατα σχέσεις Αιγύπτου και Τουρκίας και επικεντρώθηκαν κυρίως στην ενίσχυση των μεταξύ τους οικονομικών σχέσεων και στον πόλεμο στη Γάζα, αναδεικνύοντας τα σημεία σύγκλισης των απόψεών τους.

Στις από κοινού δηλώσεις τους ενώπιον των δημοσιογράφων, Ερντογάν και Αλ Σίσι δεν έκαναν αναφορά σε θέματα που άπτονται της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «αδελφό του» τον αλ Σίσι και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Άγκυρα.

«Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου στο επίπεδο που τους αξίζει. Βλέπουμε επίσης ότι την ίδια βούληση έχει και η αιγυπτιακή πλευρά. Είπα στον αγαπητό μου αδελφό ότι τον περιμένω στην Άγκυρα με την πρώτη ευκαιρία. Πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα νέο σημείο καμπής στις σχέσεις μας», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επανάληψη των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας

«Ανυπομονώ να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του προέδρου Ερντογάν να επισκεφθώ την Τουρκία τον ερχόμενο Απρίλιο», δήλωσε από την πλευρά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Οι δύο ηγέτες είχαν επίσης την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις εξελίξεις στη Λιβύη, το Σουδάν και την Σομαλία. «Υποστηρίζουμε πλήρως την εδαφική ακεραιότητα αυτών των χωρών», δήλωσε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε τις επαφές μας με την Αίγυπτο για την ειρήνη και την ασφάλεια».

Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν κοινή δήλωση για την επανάληψη των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει κάθε δύο χρόνια εναλλάξ σε Τουρκία και Αίγυπτο.

Συνένωση δυνάμεων σε εμπόριο, άμυνα και Γάζα

Οι πρόεδροι Αιγύπτου και Τουρκίας, με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών

«Αίγυπτος και Τουρκία μπορούν να πετύχουν πολύ καλά αποτελέσματα στη Γάζα»

Αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «ο Νετενιάχου συνεχίζει την πολιτική της κατοχής, της καταστροφής και των σφαγών ανερυθρίαστα, παρά τις αντιδράσεις».

«Οι προσπάθειες εκδίωξης του λαού της Γάζας από τα εδάφη του είναι άκυρες για εμάς. Εκτιμούμε τη σθεναρή στάση της Αιγύπτου σε αυτό το ζήτημα. Ο ισλαμικός κόσμος και η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν πρέπει να επιτρέψουν τέτοια τρέλα. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Αίγυπτο για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της Γάζας μεσοπρόθεσμα», προσέθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.

«Επιθυμούμε ιδιαίτερα την κατάπαυση του πυρός και την ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους το συντομότερο δυνατό. Η Αίγυπτος και η Τουρκία μπορούν να πετύχουν πολύ καλά αποτελέσματα στη Γάζα ενώνοντας τις δυνάμεις τους. Συμφωνώ με τον Τούρκο πρόεδρο για την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και εκτόνωσης της έντασης στη Δυτική Όχθη», υπογράμμισε.

Οι δύο πρόεδροι έθεσαν στόχο να φτάσει ο ετήσιος όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας στα 15 δισ. δολάρια από τα δέκα που είναι σήμερα.

Αναφερόμενος στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ο αλ Σίσι επισήμανε ότι «η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στη βόρεια Αφρική. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία αυξάνονται μέρα με τη μέρα».

«Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας τομέας με σοβαρές δυνατότητες. Η Αίγυπτος πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στον τομέα αυτό. Μπορούμε να υλοποιήσουμε από κοινού έργα ενώνοντας τις δυνάμεις μας με την Αίγυπτο», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *