Τα σημαντικότερα πτυχία που θα αποκτήσουν ίσως στη ζωή τους τις βεβαιώσεις «αποφοίτησης» από τις υπηρεσίες του προγράμματος απεξάρτησης «Αργώ», πήραν 40 άντρες και γυναίκες, σε μια συγκινητική εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», στον δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης.

Το μήνυμα ότι η εξάρτηση δεν είναι ανίκητη, έστειλαν τα πρώην μέλη του προγράμματος στην τελετή αποφοίτησης. «Ευχαριστώ το ‘Αργώ’ που με βοήθησε να επιστρέψω στην πραγματικότητα και στην οικογένειά μου, μετά από 35 χρόνια χρήσης», είπε ο Μιχάλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το δικό του ταξίδι με την «Αργώ» που, κράτησε 27 μήνες, «με μπουνάτσες και μποφόρια», μίλησε ο Βασίλης, που ήταν 29 χρόνια χρήστης ναρκωτικών. «Σημασία έχει ότι το παλέψαμε και είμαι σήμερα εδώ», τόνισε.

Ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος, Στέλιος Γκιουζέπας, παίρνοντας αφορμή από τον Άγιο Βαλεντίνο, υπογράμμισε ότι «25 χρόνια δηλώνουμε ότι είμαστε ερωτευμένοι με τη ζωή και με τις αξίες του προγράμματος, τη συλλογικότητα, τη δημιουργικότητα και την ελευθερία του προσώπου».

Εξέφρασε τον φόβο ότι η τελετή αποφοίτησης, η πρώτη μετά το 2019, λόγω της πανδημίας, ίσως είναι και η τελευταία, λόγω του νομοσχεδίου για την «κατάργηση των φορέων απεξάρτησης». Πρόσθεσε ότι το «Αργώ» αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα δημόσιου και δωρεάν προγράμματος και θα συνεχίσει να υπάρχει στη μνήμη και στην καρδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την πεποίθηση ότι «η απεξάρτηση είναι μιας μορφής επανάσταση, εξέφρασε ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, πρώην μέλος του προγράμματος, ο οποίος εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στις ομάδες θεάτρου και αθλητικών. «Δεν επαιτούμε, διεκδικούμε, δεν ζούμε ανάμεσά σας, ζούμε όλοι μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα μέλη της ομάδας μαύρου θεάτρου της «Αργούς», παρουσίασαν παράσταση με ζωντανή μουσική και κείμενο βασισμένο στα βιώματα των εξαρτημένων. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν εθελοντές που βοηθούν στην υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Όλια Βασιλάκη, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη, ο αντιπεριφειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού, Χρήστος Μήττας, ο αντιδημάρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας του δήμου Θεσσαλονίκης, Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος και η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Παύλου Μελά, Έλενα Λαδοπούλου.

Το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «Αργώ» είναι ένα ελεύθερο ουσιών (στεγνό), εξωτερικής διαμονής (ανοιχτό) θεραπευτικό πρόγραμμα. Ανήκει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και συγκεκριμένα στο Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» – Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργούν σταθμός συμβουλευτικής στήριξης και ενημέρωσης, ανοιχτή θεραπευτική κοινότητα, μονάδα διπλής διάγνωσης, πρόγραμμα εργαζομένων, μονάδα κοινωνικής επανένταξης, πρόγραμμα εφήβων και νέων, πρόληψη υποτροπής, και τομέας στήριξης της οικογένειας.Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *