Κλήσεις για τακτικό έλεγχο έστειλε η Εφορία στους πρώτους 800 φορολογούμενους οι  οποίοι εντοπίστηκαν από τη μεγάλη διασταύρωση στα στοιχεία 3,8 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων να έχουν δηλώσει εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ και την ίδια χρονιά να έχουν καταναλωτικές δαπάνες από 30.000 έως και 200.000 ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα είχαν περάσει από Εφορία για να δώσουν εξηγήσεις δεν καταφέραν να πείσουν τις φορολογικές αρχές για τις υψηλές δαπάνες διαβίωσης που ήταν πολλαπλάσιες των εισοδημάτων έως και 30 φορές πάνω   με αποτέλεσμα να μπαίνουν στο κάδρο των ελέγχων που θα γίνουν σε βάθος πενταετίας

Συνολικά διασταυρώθηκαν 80 εκατ. δεδομένα σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις του 2022 με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ όπου εντοπίστηκαν 440.000 φορολογούμενοι με αποκλίσεις, εκ των οποίων σε περίπου 20.000 περιπτώσεις εντοπίστηκαν μεγάλες διαφορές.

Οι φορολογούμενοι που καλούνται για εξηγήσεις ή για έλεγχο  θα πρέπει με τεκμηριωμένα στοιχεία να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ του εισοδήματος και του κόστους διαβίωσης και σε περίπτωση που οι εξηγήσεις τους δεν είναι πειστικές η φορολογική διοίκηση θα ξεκινήσει τακτικό έλεγχο για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων και την επιβολή του πρόσθετου φόρου και των προστίμων που προβλέπει ο νόμος για την απόκρυψη εισοδήματος. Πάντως οι ίδιοι παράγοντες σπεύδουν να επισημάνουν  ότι όσοι εντοπίσθηκαν με σημαντικές διαφορές εισοδήματος και δαπανών δεν θεωρούνται «ντε φάκτο» φοροφυγάδες  καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο λαθών στα στοιχεία των διασταυρώσεων.

Οι λίστες με τους ύποπτους για φοροδιαφυγή έχουν συνταχθεί  με βάση τα ευρήματα από τους ελέγχους που ξεκίνησε η ΑΑΔΕ τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο αντιπαραβάλλοντας στοιχεία των υπηρεσιών για τις καταναλωτικές δαπάνες με το ύψος των εισοδημάτων που εμφανίζουν στην εφορία.  Συγκεκριμένα οι αποκλίσεις προέκυψαν μετά από διασταυρώσεις σε:

– Πληρωμές μέσω καρτών

-Τόκους καταθέσεων αλλά και τραπεζικών λογαριασμών με αθροιστικές κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ στη διάρκεια του έτους

– Τόκους και δόσεις δανείων από καταναλωτικά και στεγαστικά έως πιστωτικές κάρτες

– Δαπάνες λιανικής σε κάθε είδους καταστήματα και στα σούπερ μάρκετ

– Δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων από ακίνητα και αυτοκίνητα έως σκάφη αναψυχής

– Δαπάνες για  ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας

– Έξοδα νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

– Δίδακτρα  σε ιδιωτικά σχολεία

– Δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο εφόσον υπερέβαιναν τα 1.000 ευρώ.

Πηγή: OT



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *