Οι άνθρωποι που εμφανίζουν σημάδια ναρκισσισμού μπορεί συχνά να είναι πολύ γοητευτικοί και χαρισματικοί. Συνήθως δεν δείχνουν αρνητική συμπεριφορά αμέσως, ειδικά στις προσωπικές σχέσεις τους. Θέλουν κοντά τους ανθρώπους που τρέφουν το «εγώ» τους. Χτίζουν σχέσεις για να ενισχύσουν τις ιδέες τους για τον εαυτό τους, ακόμη κι αν αυτές οι σχέσεις είναι επιφανειακές.

Όμως, πώς θα τους αναγνωρίσετε;

1. Σας «βομβαρδίζουν» με αγάπη: Το «love bombing» είναι μια μορφή χειραγώγησης κατά την οποία ένας σύντροφος χρησιμοποιεί υπερβολικές επιδείξεις προσοχής ή στοργής και συνήθως είναι στην αρχή μιας σχέσης. Αυτό συχνά εκδηλώνεται με συμπεριφορές όπως η υπερβολική προσφορά δώρων, τα πολλά κομπλιμέντα και η συνεχής αποστολή μηνυμάτων ή τηλεφωνημάτων από τα πολύ αρχικά στάδια της σχέσης. Tο άτομο που βομβαρδίζεται με αγάπη μπορεί να νιώσει ότι πνίγεται από συναισθήματα δυσφορίας, άγχους και ενοχής εάν δεν ανταποδώσει υπερβολικές ρομαντικές χειρονομίες.

2. Έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους: Ένα κοινό σημάδι των ατόμων με ναρκισσισμό είναι ότι έχουν την πεποίθηση ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους και αξίζουν ειδικής μεταχείρισης. Πιστεύουν ότι οι άλλοι πρέπει να είναι υπάκουοι στις επιθυμίες τους και ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για αυτούς. Θέλουν να αισθάνονται επικύρωση από άλλους και συχνά καυχιούνται ή υπερβάλλουν σχετικά με τα επιτεύγματά τους για να κερδίσουν αναγνώριση. Μπορεί να γίνουν αγενείς ή δύστροποι όταν δεν λαμβάνουν τη συμπεριφορά που νομίζουν ότι τους αξίζει.

3. Θέλουν να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής: Οι νάρκισσοι κυριαρχούν στις συζητήσεις. Τους αρέσει να μιλούν για τον εαυτό τους και υπερβάλλουν όταν αναφέρονται στα επιτεύγματά τους. Αυτό όμως συνήθως κρύβει κάτι από κάτω: η δημιουργία ενός ιδανικού εαυτού καμουφλάρει το φόβο ότι δεν είναι αρκετά καλοί.

4. Είναι πολύ ανταγωνιστικοί: Στον κόσμο ενός νάρκισσου, υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Ο αντίπαλος μπορεί να είναι κάποιος εχθρός αλλά και κάποιος που αγαπά.

5. Δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους: Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι οι ενέργειές τους είχαν ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, τείνουν να επανεξετάζουν τις αποφάσεις τους και να αναρωτιούνται πώς θα μπορούσαν να είχαν συμπεριφερθεί προκειμένου να το αποφύγουν. Οι νάρκισσοι ωστόσο όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση, τείνουν να την αποφεύγουν πιστεύοντας ότι ήταν κάτι εντελώς απρόσμενο. Ακριβώς επειδή αρνούνται τα λάθη τους για αυτό και δεν μπορούν να μάθουν από αυτά, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη από το Oregon State University.Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *