Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ «ένα πλωτό σκάφος της αμερικανικής ακτοφυλακής, που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), κατέσχεσε προηγμένα συμβατικά όπλα και άλλη θανατηφόρα βοήθεια που προέρχονταν από το Ιράν και προορίζονταν για τις περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι, από ένα πλοίο στην Αραβική Θάλασσα στις 28 Ιανουαρίου».

Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας πως «Το ταχύπλοο σκάφος ταχείας αντίδρασης κλάσης Sentinel της αμερικανικής ακτοφυλακής USCGC Clarence Sutphin Jr (WPC 1147), το οποίο υπάγεται στην Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, εντόπισε το σκάφος και επιβιβάστηκε σε αυτό στην Αραβική Θάλασσα».

«Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα της κακόβουλης δραστηριότητας του Ιράν στην περιοχή» λένε οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ το φορτίο περιελάμβανε «(…) πάνω από 200 πακέτα που περιείχαν εξαρτήματα βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, εκρηκτικά, εξαρτήματα μη επανδρωμένων υποβρύχιων/επιφανειακών οχημάτων (UUV/USV), στρατιωτικού επιπέδου εξοπλισμό επικοινωνίας και δικτύου, συγκροτήματα εκτοξευτών αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων και άλλα στρατιωτικά εξαρτήματα».

Oι ΗΠΑ διαττείνονται πως η μεταφορά όπλων παραβιάζει δύο αποφάσεις του ΟΗΕ

«Η άμεση ή έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά της εν λόγω βοήθειας παραβιάζει την απόφαση 2216 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (όπως παρατάθηκε και ανανεώθηκε με τις αποφάσεις 2675 και 2707)» λέει αναφέρει η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα της κακόβουλης δραστηριότητας του Ιράν στην περιοχή», δήλωσε ο στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίγια, διοικητής της CENTCOM. «Η συνεχιζόμενη προμήθεια προηγμένων συμβατικών όπλων στους Χούθι αποτελεί άμεση παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συνεχίζει να υπονομεύει την ασφάλεια της διεθνούς ναυτιλίας και την ελεύθερη ροή του εμπορίου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «Η CENTCOM δεσμεύεται να συνεργαστεί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την αντιμετώπιση της ροής της ιρανικής θανατηφόρας βοήθειας στην περιοχή με όλα τα νόμιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων των ΗΠΑ και του ΟΗΕ και μέσω απαγορεύσεων».

Φωτογραφία του καταστρώματος του πλοίου.

Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *