Την εμπέδωση μιας πολιτικής που οδηγεί στην ανάπτυξη υπέδειξε ως την καταλληλότερη, προκειμένου να συνεχίσουν τα ευρωπαικά κράτη να ανταποκρίνονται στη χρηματοδότηση της άμυνάς τους και παράλληλα να επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εναρκτήρια ανοιχτή συζήτηση της 60ής Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου, με τίτλο «Currency for Change: World Politics on a Budget».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται «ένας σαφής εξορθολογισμός της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία σήμερα είναι απίστευτα κατακερματισμένη», ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να προσεγγίσει την Τουρκία για να εξομαλύνει και να βελτιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Και μακροπρόθεσμα, αυτό κάποια στιγμή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο μόνιμη ύφεση, που θα μας οδηγούσε στο να επανεξετάσουμε ελαφρώς, αλλά τονίζω τη λέξη ‘ελαφρώς’, τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε κονδύλια στην αμυντική μας βιομηχανία»

«Βλέποντας πολλές ευρωπαϊκές χώρες και παρατηρώντας τη δημοσιονομική τους κατάσταση τα τελευταία 30 χρόνια, σκέφτομαι πολύ το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε ποτέ πραγματικά ‘μέρισμα ειρήνης’, με την έννοια ότι ήμασταν συνεχώς αντιμέτωποι με γεωπολιτικές απειλές στη γειτονιά μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Και εξήγησε πως «ακόμη και κατά τη διάρκεια των πολύ δύσκολων ετών, πάντα ξοδεύαμε πάνω από το 2% του ΑΕΠ μας για την άμυνα. Επομένως, στην περίπτωσή μας, δεν χρειάστηκε πραγματικά να κάνουμε πολλά για να αυξήσουμε την ικανότητά μας να χρηματοδοτούμε τις αμυντικές μας δαπάνες, επειδή αντιμετωπίζαμε πολύ ιδιαίτερες γεωπολιτικές προκλήσεις, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προφανώς μετά την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου, ίσως δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να ξοδέψουν τόσο πολλά για την άμυνα».

«Πρέπει να δαπανούμε αρκετά για να έχουμε αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα»

Υπογράμμισε, ωστόσο, αναφορικά με το θέμα της συγκεκριμένης συζήτησης, «μπορείτε να κάνετε εξωτερική πολιτική με βάση τον προϋπολογισμό;» πως η απλή απάντηση για τον ίδιο είναι «όχι». «Θα πρέπει όλοι μας να είμαστε σε θέση να ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα, αλλά και να κατανέμουμε με πιο έξυπνο τρόπο τα κονδύλια για την άμυνα», ανέφερε.

«Είχαμε τις δικές μας γεωπολιτικές προκλήσεις, αντιμετωπίζοντας έναν επιθετικό γείτονα στα ανατολικά μας, και πάντα πιστεύαμε, και συνεχίζουμε να πιστεύουμε, ότι πρέπει να δαπανούμε αρκετά για να έχουμε αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά.

Ωστόσο, προσέθεσε, «προσπαθούμε να προσεγγίσουμε την Τουρκία για να εξομαλύνουμε και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Και μακροπρόθεσμα, επειδή πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία, ναι, αυτό κάποια στιγμή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο μόνιμη ύφεση, που θα μας οδηγούσε στο να επανεξετάσουμε ελαφρώς, αλλά τονίζω τη λέξη ‘ελαφρώς’, τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε κονδύλια στην αμυντική μας βιομηχανία», όπως είπε.

Ο κίνδυνος του να είναι αφελής

Σημείωσε, πάντως, πως «όταν βρίσκεσαι σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη γεωπολιτική θέση, ο κίνδυνος του να είσαι αφελής σχετικά με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό σου μπορεί πράγματι να σε οδηγήσει, σε κάποια χρόνια, σε πολύ δύσκολη θέση».

Για να τονίσει χαρακτηριστικά πως πιστεύει ότι όλοι επιδιώκουμε την ειρήνη, «αλλά υπάρχει και το γνωστό αξίωμα ότι ‘αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο’».

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι «ο τρόπος σκέψης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι σε μεγάλο βαθμό προς αυτή την κατεύθυνση, επειδή δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το τραύμα ενός πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης, κάτι που ήταν εντελώς αδιανόητο πριν από τρία, τέσσερα χρόνια, σίγουρα για μια γενιά που μεγάλωσε μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου με την αισιοδοξία ότι η σκοτεινή ήπειρος είχε αφήσει πίσω το σκοτεινό παρελθόν της. Είναι ένα είδος σοκ και ένα απότομο ταρακούνημα», ανέφερε για τον πόλεμο στην Ουκρανία.



Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *