Ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η απάντηση της Χαμάς για τη συμφωνία απελευθέρωσης των υπόλοιπων ομήρων και την επίτευξη μιας διαρκούς παύσης των μαχών στη Γάζα «δημιουργεί χώρο για την επίτευξη συμφωνίας», παρά το γεγονός ότι περιέχει αυτό που αποκάλεσε «σαφείς ατέλειες».
Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι εργάζονται με το Κατάρ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για τους κρατούμενους, η οποία είναι πλέον δυνατή. Ο Μπλίνκεν εξήγησε ότι η προτεραιότητα είναι «να ανακτήσουμε όλους τους ομήρους από τη Γάζα» και ότι μια συμφωνία είναι δυνατή, ακόμη και αν είναι δύσκολη. Πρόσθεσε πως «Θα δουλέψουμε αμείλικτα μέχρι να φτάσουμε εκεί».
Το κύριο σημείο διαφωνίας σχετικά με την πρόταση ανταλλαγής ήταν η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα
Επιπλέον, το Κανάλι 12 δήλωσε ότι το Πολεμικό Συμβούλιο και η διευρυμένη κυβέρνηση θα πραγματοποιήσουν απόψε δύο ξεχωριστές συνεδριάσεις για να συζητήσουν τη συμφωνία για τους κρατούμενους. Από την πλευρά του, ο αμερικανικός ιστότοπος Axios επικαλέστηκε πηγές που γνωρίζουν ότι ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς έφτασε στο Ισραήλ για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ντέιβιντ Μπαρνέα για να συζητήσουν τις διαπραγματεύσεις για τους κρατούμενους. Το CNN ανέφερε επίσης ότι το κύριο σημείο διαφωνίας σχετικά με την πρόταση ανταλλαγής ήταν η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν παρά την απόλυτη άρνηση του Νετανιάχου
Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης άφησε να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας θα συνεχιστούν, παρά το γεγονός ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την αντιπρόταση της Χαμάς ως «παραληρηματική» λίγες ώρες νωρίτερα. «Δεν υπάρχει δέσμευση, πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση. Είναι μια διαδικασία και αυτή τη στιγμή, από ό,τι βλέπω από τη Χαμάς, δεν συμβαίνει», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν.
«Είπα στον Άντονι Μπλίνκεν ότι είμαστε σχεδόν εκεί με την πλήρη νίκη», είπε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «δεν θα κάνει λιγότερα από αυτό». Ο Μπλίνκεν, ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του Νετανιάχου, είπε ότι πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός αναφερόταν στα «απόλυτα μη-σταθερά».
Η πλήρης απάντηση της Χαμάς προτείνει τρεις φάσεις, καθεμία από τις οποίες θα διαρκεί 45 ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, μιας μαζικής ανθρωπιστικής προσπάθειας και της ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων σε όλη τη Γάζα, σύμφωνα με αντίγραφο που εξασφάλισε το CNN.
Δεν υπάρχει ναι και όχι στις διαπραγματεύσεις, λέει ο Μπλίνκεν
«Αυτά τα πράγματα είναι πάντα διαπραγματεύσιμα», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Δεν είναι σαν να γυρνάς έναν διακόπτη. Δεν είναι ναι ή όχι. Υπάρχει πάντα ένα μπρος και ένα πίσω».«Όπως είπα, βλέπουμε τον χώρο γι’ αυτό. Και δεδομένης της επιτακτικής ανάγκης, δεδομένης της σημασίας που όλοι μας αποδίδουμε στην επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα, είμαστε αποφασισμένοι να το επιδιώξουμε», είπε.
Παρόλα αυτά, η κάθετη απόρριψη του Νετανιάχου για τον τερματισμό των μαχών είναι πιθανό να σαμποτάρει τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας. Υποδηλώνει επίσης ότι οι προσπάθειες του Μπλίνκεν να πιέσει την ισραηλινή κυβέρνηση προς μια «ανθρωπιστική παύση» έχουν αποφέρει μικρή επιτυχία. Οι αξιωματούχοι θεωρούν μια τέτοια παύση των μαχών ως κεντρικό στοιχείο των στόχων που προωθούν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα στη Γάζα, ιδίως καθώς οι διεθνείς και εγχώριες πιέσεις των ΗΠΑ για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα συνεχίζουν να αυξάνονται και εν μέσω του τεράστιου ανθρωπιστικού απολογισμού της σύγκρουσης.
Πηγές: Reuters, CNN