«Η μεταρρύθμιση όπως τη σχεδιάζω έχει έναν ρυθμό», τόνισε απόψε (16/2) ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην έναρξη λειτουργείας απογευματινών χειρουργείων, τα οποία θα γίνονται επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα υπογράψει την υπουργική απόφαση και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να επιτρέψει στους γιατρούς του ΕΣΥ να δουλεύουν παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα.

«Αυτό θα χρειαστεί κάποιους μήνες για να δουλέψει, και θα δούμε πώς θα πάει»

«Τη Δευτέρα, στις 10:30 το πρωί, εγώ και ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους θα παραχωρήσουμε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας. Εκεί θα υπογράψω επί τόπου την υπουργική απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία, θα την παρουσιάσουμε, και θα ξεκινήσει το πρώτο βήμα της μεταρρύθμισης που είναι: η δυνατότητα των κλινικών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) να διοργανώνουν, εάν το επιθυμούν, και απογευματινά χειρουργεία», είπε αρχικά.

Οι γιατροί του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα

«Αυτό θα χρειαστεί κάποιους μήνες για να δουλέψει, και θα δούμε πώς θα πάει· θα το μετράμε κ.λπ. Αφού ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία εντός του ΕΣΥ, και δούμε πώς δουλεύει και πώς αυξάνεται το εισόδημα των χειρουργών, των αναισθησιολόγων, των νοσηλευτών, των τραυματιοφορέων και γενικά όσων εμπλέκονται στο χειρουργείο, σε δεύτερο βήμα -όχι αμέσως, όχι ταυτόχρονα δηλαδή- έχω σκοπό να επιτρέψω και το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ συνολικά και εκτός του ΕΣΥ. Όχι κάθε μέρα, αλλά, αφού έχουν συμπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους στο ΕΣΥ, να μπορούν να συμπληρώνουν το εισόδημά τους και με δουλειά εκτός ΕΣΥ, δηλαδή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε ιδιωτικό ιατρείο», συμπλήρωσε.

Και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ

«Παράλληλα, θα επιτρέπουμε στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να μπαίνουν και να δουλεύουν και στο ΕΣΥ. Αυτό θα είναι το κλείσιμο του κύκλου. Δεν θέλω να τα κάνω όλα ταυτόχρονα, γιατί φοβάμαι ότι αυτό μπορεί να φέρει μεγάλη ανισορροπία στο σύστημα. Θέλω κάθε βήμα της μεταρρύθμισης να πατάει γερά στα πόδια του, να αφομοιώνεται και από τους ανθρώπους που δουλεύουν στο ΕΣΥ αλλά και από τον κόσμο, να βλέπουμε πού δημιουργούνται προβλήματα και να τα διορθώνουμε, και να προχωράμε κάθε φορά στο επόμενο στάδιο με σιγουριά και ασφάλεια».

«Ο τελικός μας στόχος είναι να δώσουμε ευελιξία στο σύστημα, να επιτρέψουμε να έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα οι γιατροί του ΕΣΥ -που τώρα παραπονιούνται, και δικαίως παραπονιούνται διότι τα εισοδήματά τους είναι μικρότερα από του ιδιωτικού τομέα-, και να κάνουμε τη θέση του ΕΣΥ πιο ελκυστική, γιατί σήμερα κάνουμε πάρα πολλές προσκλήσεις, είτε γιατρών είτε νοσηλευτών, και δεν έρχεται κανένας», κατέληξε.Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *