Το Ισραήλ ήταν πίσω από δύο επιθέσεις σε μεγάλους αγωγούς φυσικού αερίου στο εσωτερικό του Ιράν αυτή την εβδομάδα, οι οποίες διέκοψαν τη ροή του φυσικού αερίου σε εκατομμύρια ανθρώπους, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι δύο δυτικούς αξιωματούχους και έναν στρατηγό που συνδέεται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης.

Το Ιράν απέφυγε να κατηγορήσει ευθέως το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στους NYT, οι επιθέσεις διέκοψαν τη ροή θερμικού και μαγειρικού αερίου σε αρκετές ιρανικές επαρχίες. Ειδικοί σε θέματα ενέργειας πρόσθεσαν ότι οι επιθέσεις έβγαλαν εκτός λειτουργίας περίπου το 15% της ημερήσιας παραγωγής φυσικού αερίου του Ιράν.

Εάν επιβεβαιωθεί, το χτύπημα θα ισοδυναμεί με κλιμάκωση από το Ισραήλ, το οποίο πρέπει να λάβει σε μεγάλο βαθμό στοχευμένες στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις, σε αντίθεση με τις μη στρατιωτικές.

«Το σχέδιο του εχθρού ήταν να διακόψει εντελώς τη ροή του φυσικού αερίου το χειμώνα σε αρκετές κύριες πόλεις και επαρχίες της χώρας μας», δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν, Τζαβάντ Οβτζί, στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης σε σχόλια για το «σαμποτάζ και τις τρομοκρατικές επιθέσεις». Ο ίδιος αποφεύγει να κατηγορήσει δημοσίως το Ισραήλ για τις εκρήξεις, οι οποίες, όπως λέει, είχαν στόχο να βλάψουν τις ενεργειακές υποδομές του Ιράν και να προκαλέσουν δημόσια αναταραχή.

Συμβολικό το χτύπημα

Ένας δυτικός αξιωματούχος είπε  στους NYT ότι το χτύπημα ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολικό, καθώς προκάλεσε ελάχιστη ζημιά και ήταν εύκολο να επισκευαστεί.

Οι δύο δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ ήταν επίσης πίσω από μια άλλη έκρηξη την Πέμπτη μέσα σε εργοστάσιο χημικών στα περίχωρα της Τεχεράνης.Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *