Η Χαμάς παρουσίασε σήμερα (14/4) μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στους μεσολαβητές, στην οποία ζητά από το Ισραήλ να τηρήσει μια εκεχειρία έξι εβδομάδων προτού δεχθεί οποιονδήποτε από τους 129 ομήρους που κρατούσε από τις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει η εβραϊκή εφημερίδα Haaretz.

Η πρόταση της ισλαμιστικής οργάνωσης φέρεται να υποβλήθηκε μετά την απόρριψη της συμφωνίας με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ αργά χθες (13/4) το βράδυ.

Στην πρόταση, η Χαμάς προτείνει ότι ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να σταματήσει όλες τις μάχες στη Γάζα και να υποχωρήσει από τις αστικές περιοχές για έξι εβδομάδες, επιτρέποντας στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν βόρεια.

Η πρόταση για τους ομήρους

Μόνο μετά το τέλος των έξι εβδομάδων θα απελευθερώνονταν όλοι οι όμηροι, λέει η Χαμάς, ισχυριζόμενη ότι θα χρησιμοποιούσε τις εβδομάδες που είχαν διακοπεί οι εχθροπραξίες για να εντοπίσει τους ομήρους και να εξακριβώσει σε ποια κατάσταση βρίσκονται.

Το Ισραήλ είχε προηγουμένως απορρίψει παρόμοια αιτήματα ως «παραληρηματικά»

Το προσχέδιο ορίζει επίσης ότι 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν για κάθε Ισραηλινό άμαχο. Πρόκειται για μια απότομη αύξηση από την αναλογία 3:1 της εβδομαδιαίας εκεχειρίας του Νοεμβρίου.

Η Χαμάς απαιτεί επίσης να απελευθερωθούν 50 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι -οι 30 εκ των οποίων εκτίουν ισόβια κάθειρξη- για κάθε αιχμάλωτο στρατιώτη.

Το Ισραήλ είχε προηγουμένως απορρίψει παρόμοια αιτήματα ως «παραληρηματικά», καθώς τόσο ο αριθμός των Παλαιστινίων κρατουμένων που ζήτησε η οργάνωση, όσο και η σοβαρότητα των εγκλημάτων τους, ήταν ένα σημείο κόλλησης σε αρκετούς προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων.Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *