Την άρνηση της ΕΥΠ να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας διεμήνυσε, εμμέσως πλην σαφώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της υπηρεσίας, Θεμιστοκλής Δεμίρης, στην απαντητική επιστολή του στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν πως το μόνο πράγμα που γράφει η απάντηση της ΕΥΠ στην ΑΔΑΕ είναι μια παραπομπή στην εισαγγελική διάταξη με την οποία ενεργοποιήθηκε η άρση του απορρήτου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «για λόγους εθνικής ασφάλειας» και τίποτα παραπάνω.

Σημειώνεται, δηλαδή, ότι στην απάντηση της ΕΥΠ στην ΑΔΑΕ δεν υπάρχει καμία απολύτως παραπομπή σε αίτημα ξένης υπηρεσίας ή οποιαδήποτε άλλη αιτιολόγηση της απόφασης της ΕΥΠ να μην παρέχει στην ανεξάρτητη αρχή τα στοιχεία που της ζητήθηκαν.

Τι ζητούσε το ΣτΕ

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του ΣτΕ επανενεργοποίησε νόμο του 1994 με βάση τον οποίο ο θιγόμενος θα πρέπει να μπορεί, μέσω της ΑΔΑΕ, να ενημερώνεται για «το αιτιολογικό της επιβολής του μέτρου της άρσης των επικοινωνιών του, ώστε να έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας».

Όπως υποστηρίζουν νομικές πηγές με γνώση της υπόθεσης, με βάση την απόφαση αυτή και το άρθρο 95 του Συντάγματος, η ΕΥΠ όφειλε να ενημερώσει την ΑΔΑΕ για τους συγκεκριμένους λόγους που είχε θέσει υπό παρακολούθηση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτοί αναφέρονταν στην εισήγηση των στελεχών της υπηρεσίας που είχαν ζητήσει τη σχετική έγκριση της από την τότε εισαγγελέα της, Βασιλική Βλάχου.

Η απόφαση του ΣτΕ ορίζει, άλλωστε, ότι η ΑΔΑΕ είναι αυτή που θα πρέπει να αποφανθεί για τη νομιμότητα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη αλλά και για το αν διακυβεύεται ακόμη ή όχι ο σκοπός της.

Η συνέχεια στη Δικαιοσύνη

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αντιδράσει δημόσια όταν λάβει την επίσημη ενημέρωση από την ΑΔΑΕ. Η οποια αναμένεται να του αποσταλεί μετά την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Αρχής την ερχόμενη Τετάρτη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει διαμηνύσει, η απάντηση της ΕΥΠ θα κρίνει και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η νομική ομάδα του Ανδρουλάκη στη δικαιοσύνη.Source link

Από skopelostv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *